Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:09 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Călin Hanțiu, la aniversare

ro

16 Jul, 2021 00:00 2578 Marime text

 Astăzi, îl sărbătorim pe coregraful Călin Hanțiu, la aniversarea celor 64 de ani.
 
Născut pe 16 iulie 1957, în Năsăud (Bistriţa) și pasionat de dans încă din copilărie, Călin Eugen Hanţiu a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj Napoca, promoţia 1976, urmând ca, de-a lungul a trei stagiuni, să funcționeze ca balerin la Opera Română din Cluj-Napoca.

În 1979, sosește la Constanța, fascinat de realizările maestrului Oleg Danovski şi dorindu-și cu ardoare să învețe de la cei mai buni. S-a numărat, ca solist, printre fondatorii companiei de balet de la malul mării.
 


După un stagiu de doi ani la Opera din Gera şi Opera din Dresda-RDG, se întoarce la Constanţa, ca prim-solist (1990-1996). Profesează, de asemenea, ca pedagog, coregraf şi şef compartiment, la Opera din Constanţa, ajungând chiar, pentru scurtă vreme, director al baletului de la „Oleg Danovski” și, în același timp, al baletului de la Teatrul Liric, unindu-le în anul 2004.

Călin Hanţiu a dansat pe mari scene ale lumii și a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale, având parte de o presă elogioasă, care i-a
pus în valoare activitatea și l-a promovat atât ca solist, cât şi în calitate de coregraf.
 
Iată cum îl evoca pe balerinul devenit coregraf, regretatul Jean Badea, în volumul său, Dulcea povară”, publicat în 2017, cu sprijinul cotidianului ZIUA de Constanța:
 
„A dansat în marile balete puse în scenă la Constanţa, trecând cu dezinvoltură printr-o gamă diversă şi rafinată de roluri, de la Banditul din Mandarinul miraculos, Siegfried, Rotbart şi Bufonul din Lacul lebedelor şi Al doilea păcurar din Mioriţa («Ne stăpâneşte în memorie creaţia lui Călin Hanţiu, datorită expresivităţii mişcărilor dansante şi mai ales a intensei trăiri a rolului» - Viorel Cosma), la Don Jose şi Escamillo din Carmen, Albert din
Giselle, Romeo şi Tybalt din Romeo şi Julieta. Trecerea «barierei» dintre balerin şi maestru s-a făcut firesc, «din mers», în urma unor acumulări avide de secrete ale meseriei, «furându-le», studiindu-le cu sârguinţa şcolarului de cursă lungă, atât la Constanţa, cât şi la Operele din Dresda şi Gera sau la Compania «Rendano» şi Academia de dans «Sisca» din Italia.
 

  DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF  


A debutat în coregrafie la «Fantasio», cu musicalul Turandot, a continuat la Opera din Constanţa, la Teatrul «Ovidius» (cu coregrafii la spectacole de teatru), pentru a ajunge şi la colegii săi de la «Danovski», pe care i-a
îndrumat într-un Pinocchio apreciat de cronicari drept «cuceritor, plin de umor şi poezie, într-un stil neoclasic adaptat naraţiunilor coregrafice» (Vivia Săndulescu). În aşteptarea unui alt balet, Călin refuză pauzele lungi în
favoarea asistenţei coregrafice, acceptând, rară crize inutile de orgoliu, să fie «secund» fostelor colege de trupă (Simona Noja sau Judith Turos), dar şi unor maeştri precum Adina Cezar sau Pierre Wyss.
La 47 de ani, Călin Hanţiu ar fi putut rămâne în umbra scenei, punându-şi în panoplie «armele» de balerin.
N-a făcut-o însă, continuând o vreme să danseze cu aceeaşi devastatoare pasiune, întruchipându-i pe Cetăţeanul turmentat şi pe Chiriac sau pe chipeşul brigadier Don Jose, pentru ca, în prezent, să se concentreze asupra coregrafiei, la Teatrul Naţional din Novi Sad.
A colaborat şi cu Teatrul de Stat, iar în 2008, cu spectacolul Cavalerii Mesei Rotunde, a participat cu deosebit succes la Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov”.
 

#citește mai departe în „Dulcea povară


Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Sursa foto: facebook/calin hantiu
 

Citește și:

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Călin Hanţiu (galerie foto)
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari