Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:05 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Constanța modernă își amintește cu recunoștință de ctitorul său

ro

21 May, 2020 00:00 2437 Marime text

  • Ion Bănescu, ctitor al Constanței moderne

 
Născut în județul Neamț în urmă cu 170 de ani (după unele surse, în luna mai 1850), Ion Bănescu a însemnat enorm pentru Constanța secolului XX.
După un sfert de veac de la revenirea Dobrogei sub administrație românească, principalul oraș al provinciei avea încă înfățișare orientală și era lipsit de o autoritate care să vină cu inițiativa renașterii și progresului.

Ion Bănescu a fost cel care - deși nu a funcționat ca primar decât timp de doi ani - a făcut pentru Constanța mai mult decât toți ceilalți edili, în decenii întregi de mandate în fruntea urbei. El a fost cel care s-a ocupat de sistematizarea orașului, a introdus iluminatul public, a edificat școli și biserici, a înfiinţat staţiunea Mamaia, lucrând mereu neobosit pentru binele public, cu implicare, vizionarism și incredibilă modestie.

În monografia sa, „Tomi - Constanţa“ , colonelul Marin Ionescu Dobrogianu, istoriograf al urbei de la malul mării, evidențiază rolul fundamental pe care Ion Bănescu l-a avut în transformarea vechiului oraș „sălbăticit cu totul in cele 12 veacuri de vitregia vremurilor, cu prădăciuni, distrugeri și nenorociri ce i-au venit pe cap”.

 „Intr’un oraș în care totul era de refăcut din temelie și de sistematizat după un plan cu chibzuință alcătuit, de mult trebuia să i se schimbe înfățișarea lui orientală.
Începutul îl face loan Bănescu. El este geniul creiator, care deschide Constanții porțile renașterii.
Bănescu era de o inteligență vie, cu vederi largi și concepții izvorâte din dragostea lui de neam. Cu ochii lui limpede văzători, Bănescu citea în viitorul acestui oraș.
Avea o putere de muncă dusă până la sacrificiul vieții. Cinstit până la dezinteresare pentru el și pentru ai lui; ca dovadă, a refuzat un teren ce i s’a oferit de consiliul comunal. A murit foarte sărac (14 Noembrie 1909) deși mânuise milioane. Monumentul dela cimitir este ridicat din contribuție publică.
Primariatul lui Bănescu n’a ținut decât din Febr. 1905 până în Aprilie 1907 (mă gândesc că Luëger a stat 23 ani în capul administrației Vienii) și nici în acești doi ani patimașii politici nu l-au lăsat să lucreze în tihnă. Totuși planurile lui edilitare au servit de normă primarilor care s’au succedat.
Urmașii l-au proslăvit. Onoare celor care măcar după moarte i-au recunoscut meritele. Un bust - deși cam pipernicit - i s’a ridicat în fața bisericei «Adormirea», clădită prin osârdia lui. O stradă îi poartă numele. Dar cea mai mare cinste ce se putea face omului legat de școală, este mărețul local «Școala loan Bănescu».
Nici bustul și nici clădirea nu vor supraviețui numelui. Pelerini întârziați veni-vor să se închine înaintea numelui lui Bănescu. Aduceți voi, fățarnicilor încaltea acum după moarte cununi de lauri, aceluia pe care l-ați încununat cu spini, cât a trăit.”

 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

#DobrogeaDigitală Ultimele clipe de viaţă ale unuia dintre cei mai importanţi primari ai Constanţei - Ion Bănescu

#scrieDobrogea Ion Bănescu, primarul-învățat care... a inventat stațiunea Mamaia (galerie foto)

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari