Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Cutreerând Dobrogea meridională”, de dr. R.I. Călinescu Staţiunea zoologică maritimă de la Agigea, apărută în „paradisul singurătăţii”

ro

25 Dec, 2019 00:00 4456 Marime text

Impresiile şi observaţiile culese în vara anului 1935, de profesorul dr. R.I. Călinescu, în incursiunea sa pe litoralul dobrogean al Mării Negre, s-au concretizat în zece reportaje pitoreşti, graţie cărora avem ocazia să cunoaştem lucruri mai puţin ştiute, poveşti inedite despre oameni, locuri, faună şi floră. Acestea au fost cuprinse în lucrarea „Cutreerând Dobrogea meridională“, disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
 

 
Astăzi ne oprim asupra Staţiunii zoologice maritime de la Agigea, înfiinţată de profesorul dr. Ioan Borcea în martie 1926, şi evocată de autor ca o „oază de reconfortare pentru cercetătorul trudit şi însetat al stepei”.
 
Suntem introduşi în peisajul zonei şi ni se dau detalii despre vecinătăţile obiectivului descris de autor, precum şi despre trecutul locului, odinioară „un paradis al singurătăţii”:
 

„După ce trenul se pune din nou în mişcare, la capătul celălalt al cordonului litoral, apare Preventoriul Agigea, dependenţă a Ministerului Sănătăţii, instituţie formată din câteva pavilioane reconstruite de curând din cărămidă - şi peste câteva minute de mers prin coridorul săpat printre dunele de nisip acoperite cu săbiile verzi-cenuşii ale Orzului sălbatic, tivite în stânga de panglica albastră argintie a mării, călătorul vede în fine o impunătoare clădire albă, cu 2 etaje şi cu o terasă deasupra, flancată pe laturi de câte o clădire mai mică. La poarta din faţă, ce se află chiar lângă calea ferată, se observă o firmă pe care stă scris: Staţiunea zoologică marină Regele Ferdinand.
 
Este tocmai clădirea plină de mistere, ce excită curiozitatea sezonistului dela Eforie, care neputând pătrunde prin poarta din faţă se mulţumeşte să-i dea târcoale de jur împrejur şi mai ales pe din dos, doar va smulge câte ceva din necunoscutul ce ascunde aceasta misterioasă clădire.
 
Pentru naturalişti este un minunat palat al Ştiinţei, oază de reconfortare pentru cercetătorul trudit şi însetat al stepei, isvor de nesecată bunăvoinţă pentru cei care sunt admişi a lucra în această staţiune.
Există de 9 ani, fiind deci o instituţie relativ tânără. Deşi încă la început, Staţiunea zoologică dela Agigea a avut de luptat până acum cu numeroase greutăţi dintre cele mai mari - şi mai ales, a putut înregistra, în această sbuciumată viaţă, cele mai frumoase rezultate în domeniul cunoaşterii faunei Mării Negre.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

Acum 9 ani, pe locul unde azi ea se ridică maiestoasă, nu era decât un câmp acoperit cu dune care cutropeau şi aproape acopereau dinspre mare, o clădire scundă şi ruinată, rămasă din timpul ocupaţiei germane. Bălăriile înalte până la brâu, care creşteau pretutindeni din abundenţă, acopereau cu grije aceste ruşinoase resturi din timpul răsboiului. Șerpi, broaşte ţestoase, popândăi, dihori şi vulpi se furişeau nestânjenite de nimeni prin acest paradis al singurătăţii.
 
 Spre mare, doar câţiva pescari lipoveni care trăiau ca troglodiţi în peştera săpată în lutul ţărmului, mai tulburau din când în când cu cântecele lor tărăgănate, liniştea- scurtului popas al păsărilor călătoare. Dar acest singuratic paradis al stepei, avea marea calitate de a cuprinde, într'un spaţiu relativ mic, o variaţie infinită de condiţii de viaţă animală, terestră şi mai ales marină – unde fără o anumită pregătire technică se putea strânge de către oricine un important şi variat material de studiu. Intr'un cuvânt, toate condiţiile necesare pentru fundarea unei staţiuni zoologice.”

 
#citeşte mai departe în lucrarea „Cutreerând Dobrogea meridională“
#„Cutreerând Dobrogea meridională“
#Autor R.I. Călinescu

Mai multe informații despre litoralul din vara anului 1935 puteţi afla accesând lucrarea „Cutreerând Dobrogea meridională“, disponibilă integral în format electronic.
 

 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Despre cămilele din Dobrogea, foci şi rechini din Marea Neagră. Titluri noi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari