Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Dobrogea de ieri și de azi”, de Simion Tavitian Poetul Virgil Teodorescu – „Dobrogea de odinioară pornea de la nivelul celei mai slab dezvoltate regiuni”

ro

24 Jun, 2020 00:00 2848 Marime text

Născut la Cobadin în urmă cu 111 ani, poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul dobrogean Virgil Teodorescu (15 iunie 1909 - d. 24 iunie 1987, București) s-a remarcat drept un reprezentant al mișcării literare de avangardă.

Absolvent al Facultății de Litere și Filozofie din București (1935), Virgil Teodorescu debutează literar la doar 19 ani (1928), în paginile revistei „Bilete de papagal”, editată de Tudor Arghezi, sub numele de Virgil Rareș. În 1932 editează la Constanța revista de avangardă „Liceu”, împreună cu Tașcu Gheorghiu și Mircea Pavelescu, iar în anii '40 se alătură celui de-al doilea val suprarealist. Scrie poezii în limba română și în limba franceză, precum și într-un limbaj poetic inventat de el, numit „leopardă".
A fost membru corespondent al Academiei Române și, timp de patru ani, președintele Uniunii Scriitorilor din România (1974 – 1978).
În paralel cu opera sa, a tradus din numeroși autori precum Guillaume Apollinaire sau George Gordon Byron.


Astăzi, când se împlinesc 33 de ani de la trecerea sa în neființă, oferim cititorilor un fragment din Cuvântul înainte la cartea Dobrogea de ieri și de azi scrisă de publicistul Simion Tavitian, apărută în anul 1984, și în care cel omagiat își declară admirația pentru locul natal.
 

„De cîte ori m-am apropiat de Dobrogea, de oamenii ei, de cîte ori am avut prilejul să cunosc înnoirile ce se săvîrşesc aici, întinerindu-i mereu înfăţişarea, de cîte ori m-am apropiat de mare, am fost stăpînit de o adîncă emoţie. Şi aceasta nu numai datorită firii mele emotive de poet, ci pentru că pe aceste locuri am văzut lumina zilei, aici mi-am petrecut copilăria, aici am crescut, am învăţat, am iubit, aici am intrat în mişcarea revoluţionară şi am devenit membru devotat al partidului nostru, cînd eram foarte tînăr, în anii ilegalităţii. De altfel, am relatat, alături de alţi tovarăşi, o parte din întîmplările acelor ani, la invitaţia lui Simion Tavitian, în cartea «Mărturii peste timp», apărută la Editura politică.


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 


Eu am descoperit lumea privind-o prin fereastra mirifică dintre Dunăre şi Marea Neagră, ea a pătruns în fiinţa mea şi circulă odată cu sîngele şi tot ce am scris şi tot ce am visat e legat de orizontul nesfîrşit al acestei nelipsite prezenţe.

Eu am cunoscut Dobrogea de altădată ca nimeni altul, am cunoscut splendoarea ei naturală, dar şi mizeria ei socială, am cunoscut condiţiile vitrege în care trăiau oamenii. Ce mare deosebire între condiţia umană de atunci şi cea de acum! Ce deosebire între peisajul vechi şi cel nou, al Dobrogei socialiste de azi!

Cu fruntea sus, ridicată demn spre arcul semeţ al Carpaţilor, dobrogenii au devenit, odată cu ţara, meşteri mari, calfe şi zidari ai celui mai solid edificiu, peste timp, aureolat de istoria acestor patru decenii de viaţă nouă, socialistă, prosperă şi înfloritoare. Acest proces este cu atît mai edificator aici, cu cît Dobrogea de odinioară pornea de la nivelul celei mai slab dezvoltate regiuni”.



#citește mai departe în „Dobrogea de ieri și de azi”, de Simion Tavitian


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.




DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

Poetul născut la Cobadin. Virgil Teodorescu-15 iunie 1909. Ce operă impresionantă are


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari