Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Inaugurarea primului teatru din Constanța, marcată de prezența savantului Nicolae Iorga

ro

23 Sep, 2020 00:00 2981 Marime text

Astăzi se împlinesc 93 de ani de la inaugurarea primului teatru la Constanța – Teatrul Ligii Culturale a Românilor – în actuala clădire a fostului teatru „Fantasio”.

Ideea creării unui teatru în orașul de la malul mării, care să găzduiască spectacole, filme și întruniri culturale se născuse încă din 1915, în sânul filialei constănțene a Ligii Culturale a Românilor, prezidată de I.N.Roman.


Primaria donase acestei asociații terenul viran de pe B-dul Ferdinand colț cu str. Mihai Viteazul, în ideea construirii unui local propriu, și s-au lansat diverse campanii pentru colectarea banilor necesari construirii viitorului teatru, rămase însă fără succesul scontat.
Abia în anul 1927, Demosteni Tranulis, mare filantrop și considerat un mecena al Constanței interbelice, se oferă să finanțeze proiectul și să finalizeze clădirea în doar șase luni.

Tranulis, al cărui nume avea să-l poarte ulterior primul teatru din oraș, era la a doua generație de greci trăitori pe meleaguri dobrogene. In momentul când și-a luat angajamentul ridicării noului edificiu, către Liga culturală, era director-proprietar al teatrului–cinema „Arena Grand”, precum și director–proprietar al Revistei teatrale și cinematografice Constanța.

După ce, în aprilie 1927, se punea piatra de temelie, la 23 septembrie era inaugurată cu fast și entuziasm clădirea Teatrului Ligii culturale. La eveniment, pe lângă notabilitățile orașului și un public numeros, a participat și Nicolae Iorga, in calitate de președinte național al Ligii, prilej cu care a susținut o conferință intitulată „Pe malul drept al Dunării”, la care au asistat peste 2000 de persoane. „Ceea ce au făcut aici Dimitrie Tranulis și Liga fac mai mult decât trei sferturi din discursurile rostite în anumite adunări in drept”, sunt cuvintele memorabile ale savantului român.
Dotarea completă a noului Teatru a mai durat aproximativ 3 ani, clădirea fiind înzestrată, în acest interval, cu mobilier și toată aparatura necesară, instalațiile tehnice de proiecție, sunet și lumină fiind cele mai moderne pentru acele vremuri.

În volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop”, am regăsit un articol publicat la 23 septembrie 1927, în numărul 205 al ziarului condus de Constantin Sarry, care consemnează sosirea lui Nicolae Iorga în Constanța, cu ocazia inaugurării Teatrului și a susținerii conferinței despre Dobrogea.

„Aseară, cu trenul de 8,30, a sosit în localitate ilustrul savant d. Nicolae Iorga, preşedintele Ligii Culturale.
La coborârea din vagon, d. Victor Stăcescu, în numele asociaţiei învăţătorilor, prezintă d-lui N. Iorga o jerbă de flori, urându-i bun venit la Constanţa. Au luat cuvântul apoi d-nii D. Stoicescu şi C. Mureşanu cărora, foarte mişcat de primirea ce i se face, d. Iorga le-a mulţumit călduros.
De la gară, condus de un grup compact de amici şi admiratori, d. Iorga a fost condus la locuinţa d-lui avocat N.D. Chirescu, unde a fost găzduit.
În cursul dimineţii ilustrul oaspete a făcut o vizită prin oraş, iar la orele 10 a vizitat noul teatru al Ligii Culturale, întreţinându-se foarte amabil cu d. Demostene Tranulis, generosul ctitor al acestui edificiu, donat de d-sa de la punerea pietrei fundamentale, Ligei.
La ora 11, d. Iorga a asistat la solemnitatea inaugurării noului Teatru, iar la orele 4,30 ilustrul savant va ţine o conferinţă.”


#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto : arhiva ZIUA de Constanța


Citește și:
 
#citeșteDobrogea: Demostene Tranulis - ctitorul primului teatru românesc din Dobrogea. 137 ani de la naștere



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari