#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul Snaidero Romeo
25 Nov, 2021 00:00
25 Nov, 2021 00:00
25 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2242
Marime text
- Marian Moșneagu (n. 29 iunie 1961, Boroaia, Suceava, România) este un istoric român, specializat în istorie navală. A desfășurat și desfășoară o activitate publicistică intensă, focusat în general pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc marina română.
Volumul de faţă este dedicat amiralilor şi ofiţerilor de marină români angrenaţi în rezistenţa anticomunistă şi se constituie într-o încercare de rememorare a represaliilor şi a umilinţelor la care au fost supuşi, ei şi familiile lor, în timpul anchetelor şi a detenţiei, precum şi a tributului plătit pentru îndârjirea şi tenacitatea cu care s-au opus regimului totalitar instaurat în România după 1947.
Lucrarea pune în balanţă, cu argumentele veridice ale informaţiei arhivistice, strategia de impunere samavolnică a noii ideologii a dictaturii proletariatului cu abordarea brutală şi demoralizatoare a acţiunii de restructurare a organismului militar românesc, într-o perioadă de tranziţie de la instituţia tradiţională la armata populară, tranziţie dirijată şi controlată de consilerii sovietici şi ulterior de Partidul Comunist Român, prin Direcţia Superioară Politică a Armatei (D.S.P.A.) şi locţiitorii politici ai comandanţilor de la toate eşaloanele. În marea lor majoritate, mărturiile documentare provin din Arhivele C.N.S.A.S., fondul „P” („Penal”), excepţie făcând cele din Arhiva S.R.I., respectiv din Arhivele Militare Române.ă“, de Marian Moșneagu.
Coinculpatul Snaidero Romeo
În cazul coinculpatului Snaidero Romeo nu se cunoaște data în care a depus declarația, însă acesta a detaliat împrejurările în care a fost recrutat în organizaţia condusă de contraamiralul (r) Horia Macellariu. Iată ce spunea:
„Subsemnatul Snaidero Romeo, de profesiune căpitan de lungă cursă, din Marina Comercială, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, bulevardul Gh. Dimitrov, nr. 82, declar următoarele:
Îl cunosc pe amiralul Macellariu din timpul războiului, când era comandant al Forţelor Maritime Constanţa, adică în anul 1943.
Îl cunosc pe comandor Condeescu de circa 11 ani, cu soţia lui am fost prieten din copilărie şi de la Constanţa în anul 1937, eu fiind ofiţer la S.M.R., ei erau în Constanţa şi l-am cunoscut pe el.
De atunci, am fost mereu în legătură cu ei şi eram prieteni buni. După ce m-am însurat în 1940, am rămas în legătură de vizită.
Am aflat de condamnarea amiralului Macellariu din ziare, cam acum doi ani. În toamna anului 1947, comandorul Condeescu a mers împreună cu mine pe strada Popa Nan, în dosul Bisericii, unde aveam întâlnire cu amiralul şi m-a prezentat ca un bun prieten şi cirac al comandorului. Amiralul nu-şi aminteşte de mine.
Comandorul Condeescu mi-a spus că amiralul Macellariu conduce o mişcare de rezistenţă. Mi-a spus că această mişcare pentru un moment este în faza pasivă, dar la momentul oportun va avea misiuni de îndeplinit.
În cazul unui conflict armat dintre americani şi Uniunea Sovietică, organizaţia amiralului Macellariu ar fi primit ordine de la americani, aceasta din declaraţia amiralului Macellariu pentru ceea ce ar fi avut să facă.
Propriu zis nu făceam parte din nicio grupă, dar comandorul Condeescu de la sine putere mi-a spus că eu sunt omul lui de încredere şi contează mult pe sinceritatea mea şi să fiu alături de el.
Comandorul Condeescu mi-a spus că deoarece mişcarea pentru moment nu are nicio activitate propriu-zisă, eu să-l informez de ceea ce aş auzi la radiourile posturilor străine şi de starea de spirit ce aş vedea-o prin oraş.
Subsemnatul deoarece aveam serviciu de noapte, eram casier la restaurantul „Colos“, ziua trebuia să dorm, nu am putut aduce niciun fel de serviciu aşa-zisei mişcări de rezistenţă. Comandorul Condeescu mi-a spus că îi este milă de mine şi nu mă mai deranjează.
Pe comandorul Condeescu l-am văzut în ultima vreme de câteva ori numai. Aşa odată a venit în vizită cu soţia lui, pe la orele 11 a.m. şi noi l-am oprit la masă. Apoi, el având treabă de vreo două ori la Percepţia Fiscală de vis-a-vis de mine, a intrat şi pe la mine să vadă ce mai facem, fâră absolut a face de aceste dăţi vreo aluzie la mişcarea amiralului Macellariu.
Ţin să menţionez că eram în bune relaţii de prietenie familiile noastre, fără a discuta politică de câte ori ne vedeam. Nimeni nu făcea parte din grupa mea, căci eu nu aveam vreo grupă, ci eram angajat în această aventură numai din obligaţie şi jenă faţă de comandorul Condeescu, care de când l-am cunoscut în mod continuu m-a servit în toate ocaziile mele de marină mai ales în timpul războiului, el fiind atunci şeful Personalului din Ministerul Marinei.
S-a purtat tot timpul cu mine ca un frate mai mare. Faţă de aceste obligaţiuni, nu am putut să-l refuz când mi-a spus că contează în prietenia şi discreţia mea.
Achiziţia mea, sunt convins că a făcut-o, chiar din capul locului, numai ca să se servească de casa mea, eu având o cameră în plus, pentru eventual adăpost al amiralului.“
Sursa foto: Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă“, de Marian Moșneagu
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul locotenent-comandor Tăutu Marcel
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul locotenent-colonel Popovici Alexandru
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul comandor Costin Constantin
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul căpitan-comandor Eftimie Ştefan
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii