Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:27 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Ioan Borcea, fondatorul Staţiunii de Cercetări Maritime de la Agigea

ro

13 Jan, 2020 00:00 3647 Marime text

Astăzi se împlinesc 141 de ani de la naşterea zoologului Ioan Borcea, care şi-a dedicat întreaga carieră ştiinţifică studierii ecosistemelor marine.


Născut pe 13 ianuarie 1879, în comuna Buhoci, judeţul Bacău, Ioan Borcea a fost unul dintre fondatorii oceanografiei româneşti şi a pus bazele Staţiunii de Cercetări Maritime de la Agigea, fiind considerat un specialist de excepţie în fauna Mării Negre.






După studiile liceale urmate la Liceul Naţional din Iaşi, a urmat cursurile Facultăţii de Știinţe Naturale, la Universitatea din Iaşi, continuându-şi studiile în Franţa, la Universitatea Sorbona din Paris, unde obţine licenţa în 1903 şi doctoratul în 1905, cu teza Recherches sur le system uro-genital des Elasmobranches. Începând cu anul 1912 şi până în 1936, a funcţionat ca profesor la Universitatea din Iaşi.


Ioan Borcea a devenit membru corespondent al Academiei Române în 1919, membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România în anul 1935 şi al unor societăţi de ştiinţe din ţară şi străinătate. A fost, de asemenea, decan al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, director al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi (1912-1936).


În 1926, înfiinţează Staţiunea Zoologică Marină de la Agigea, al cărei director a fost între anii 1926-1936. Profesorul Borcea a fost ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice în perioada 1919-1920 şi ministru ad-interim la Comerţ. În 1936 a fost numit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Montpellier, Franţa.
Staţiunea Biologică Marină de la Agigea înfiinţată cu aproape un secol în urmă de eminentul zoolog, a devenit, în timp, una dintre cele mai active şi dezvoltate staţiuni de la Marea Neagră şi o şcoală pentru hidrobiologia românească. Staţiunea adăposteşte în incinta sa una dintre cele mai interesante rezervaţii ştiinţifice din Europa, „Rezervaţia de plante de dune marine”, în care se găsesc plante şi animale caracteristice dunelor de nisip. Staţiunea are 3 clădiri, în care sunt amenajate laboratoarele de cercetări şi laboratoarele studenţilor pentru practica de biologie şi ecologie, un Muzeu al Mării Negre, o bibliotecă de specialitate şi dormitoarele amenajate pentru studenţi, cadre didactice şi cercetători, cu o capacitate de peste 110 locuri.


În volumul Cutreerând Dobrogea meridională“, semnat de dr. R.I. Călinescu şi aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, se face o pitorească descriere a staţiunii de cercetare, aşa cum a descoperit-o autorul, în periplul său dobrogean din vara anului 1935:


„Acum 9 ani, pe locul unde azi ea se ridică maiestoasă, nu era decât un câmp acoperit cu dune care cutropeau şi aproape acopereau dinspre mare, o clădire scundă şi ruinată, rămasă din timpul ocupaţiei germane. Bălăriile înalte până la brâu, care creşteau pretutindeni din abundenţă, acopereau cu grijă aceste ruşinoase resturi din timpul răsboiului. Șerpi, broaşte, ţestoase, popândăi, dihori şi vulpi se furişeau nestânjenite de nimeni prin acest paradis al singurătăţii.

Spre mare, doar câţiva pescari lipoveni care trăiau ca troglodiţi în peştera săpată în lutul ţărmului, mai tulburau din când în când, cu cântecele lor tărăgănate, liniştea scurtului popas al păsărilor călătoare. Dar acest singuratic paradis al stepei, avea marea calitate de a cuprinde, într'un spaţiu relativ mic, o variaţie infinită de condiţii de viaţă animală, terestră şi mai ales marină – unde fără o anumită pregătire technică se putea strânge de către oricine un important şi variat material de studiu.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

 

Într'un cuvânt, toate condiţiile necesare pentru fundarea unei staţiuni zoologice.

Trecând într’o zi pe aici, dl.Prof. Ioan Borcea, directorul Laboratorului de Zoologie al Universităţii din laşi„ care lucrase în diferite laboratoare şi staţiuni zoologice din streinătate - a fost isbit de diversitatea condiţiilor de viaţă din acest punct şi s'a hotărît a înfiinţa aici o staţiune zoologică căreia i-a şi pus bazele la 1 Martie 1926, când guvernul de-atunci a recunoscut oficial înfiinţarea acestei instituţii.”

 


Profesorul pasionat de cercetarea faunei Mării Negre s-a stins din viaţă la Agigea, pe 30 iulie 1936, instituţia înfiinţată de el în Dobrogea purtându-i astăzi numele, cu recunoştinţă şi mândrie.


Sursa foto: Facebook / Staţiunea Biologică Marină „Ioan Borcea“ Agigea


Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - „Cutreerând Dobrogea meridională”, de dr. R.I. Călinescu: Staţiunea zoologică maritimă de la Agigea, apărută în „paradisul singurătăţii”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari