Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-revista „Analele Dobrogei” „Ce mănâncă și beau dobrogenii”

ro

05 Oct, 2020 00:00 3819 Marime text

Un articol publicat de chimistul-șef al urbei tomitane, în revista „Analele Dobrogei” din anul 1923 (anul IV, nr.4, octombrie-decembrie), ne lămurește cu privire la starea și condițiile alimentelor și băuturilor pe care constănțenii le consumau în primele decenii ale secolului trecut.

Sub titlul „Ce mănâncă și beau dobrogenii”, doctorul inginer D.Frangopol sumarizează, folosind statisticile anuale, tipul de fraude din „industria” alimentară, produsele cel mai des falsificate, somațiile către comercianți, măsurile indicate de Laboratorul de control sanitar.




Sunt întocmite grafice detaliate și tabele procentuale cu analize și cu evoluția situației, în ultimii zece ani de existență a „Laboratorului regional de chimie”.
 

„Din cifrele de mai sus, care sunt elocvente, se vede că represiunea fraudelor este departe de a fi mulțumitoare.

  1. O ameliorare efectivă credem că s’ar face, dacă aplicarea sancțiunilor regulamentului și legei sanitare s’ar face prompt și riguros, în ceea ce privește amenzile contravenienților.
  2. Sunt alte autorități, de pildă Vama Constanța, care deși sunt obligate prin lege și regulamentul pentru controlul sanitar a trimite Laboratorului de Stat ce deservește regiunea, probe de orice marfă alimentară sosită la import, totuși nici până astăzi nu se aplică regulamentul.

În legătură cu aceasta, ar fi de dorit, ca orice import de alimente de origine animală (carne, pește, conserve, brânzeturi etc), să se facă, pe lângă controlul și avizul veterinarului, și cu concursul științific (bacteriologic și chimic) al Laboratorului Regional din localitate.

  1. În fine, ar fi de dorit să se legifereze și urmărirea unor fraude uzitate în comerț asupra unor obiecte indispensabile și de trebuință casnică, cum sunt de pildă săpunul, petrolul, care de cele mai multe ori este rău rafinat și ar putea da loc, din cauza aceasta, la incendii, periclitând avutul și viața oamenilor.

De asemenea, din tabelele diagramelor anexate se deduc concluzii foarte interesante. Astfel, o tabelă ne arată diagramele cu numărul total al probelor trimise la analiză.
Acest număr a depășit în anul 1923 cu mult cifrele medii ale ultimilor 12 ani.

O altă diagramă arată numărul probelor trimise numai de autoritățile de control sanitar, care număr este în 1923 mai mare ca cel din 1922, dar cu mult mai mic decât cel dinainte de război. Aceasta se datorește faptului – de altfel destul de cunoscut – că lipsesc organele de control sanitar.

Diagramele, care reprezintă numărul probelor neregulamentare, se prezintă în 1923 în condițiuni mai mulțumitoare decât cele din 1915 și 1922, precum și procentul respectiv neregulamentar.
Un alt fapt care reese evident din studierea diagramelor celorlalte tabele ale diferitelor alimente și băuturi trimise de autoritățile de control sanitar, este că procentul de falșificare al alimentelor pe 1923, la unele alimente, este în scădere (vin și ape gazoase), la altele este staționar (băuturi alcoolice), iar la altele (lapte, cafea măcinată, untdelemnuri) este în continuă creștere.”

  
#citeşte mai departe în Analele Dobrogei
#Analele Dobrogei anul IV, 1923
#D.Frangopol

Mai multe numere ale publicaţiei Analele Dobrogei puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
  
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhiva ZIUA de Constanța     

 
Citeşte şi:

 #DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: „Iată ce poate face mintea omenească”  

 #DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: ”Vițiul şi arivismul ne otrăvesc moralul şi ne consumă munca”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari