Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:17 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ „De ce această lipsă de solicitudine pentru Constanţa?”

ro

11 Feb, 2020 00:00 2632 Marime text

Ziarul „Dobrogea Jună“, cea mai longevivă publicaţie care a apărut în Constanţa între anii 1904-1944, sub patronajul lui Constantin N. Sarry, ne prilejuieşte o reconstituire a atmosferei şi preocupărilor din urbea de la malul mării, în prima jumătate a secolului XX.





În numărul 217, apărut la 23 septembrie 1924, putem parcurge un articol în care autorul îşi exprimă indignarea faţă de discriminarea care se face între Constanţa şi alte oraşe ale ţării, în privinţa finanţării construcţiei de şcoli, din partea unui guvern care împarte banii după criterii cel puţin ciudate, fără legătură cu realitatea din „teritoriu”.
 

„Constanţa, unicul port maritim al României Mari, perla Mării Negre, oraş vizitat de toţi mosafirii importanţi străini cari ne cercetează ţara, cu o populaţie aproape de peste 70.000 de locuitori, fără localuri de şcoli proprii şi atâtea câte le are acaparate mai toate de Stat, fără ca acesta să fi contribuit cu un ban la construirea lor, - obţine dela d.ministru Angelescu, cu toată recepţia ce i s-a făcut şi banchetul ce i s-a dat, la o construcţie ca acea a liceului şi a şcoalei superioare de comerţ, evaluată la peste 30 de milioane, un ajutor de cinci sute de mii de lei!


DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!


Câmpulung, orăşel de duzină al Munteniei, vizitat numai de ofticoşi în timpul verei, cu o populaţie de 20.000 locuitori, înzestrat cu toate şcolile necesare, cu o şcoală normală monumentală, la depunerea spre aprobare a planurilor unui local de liceu, prefectul N.D.Nicolau obţine dela acelaş d.ministru Angelescu, fără banchet şi fără recepţie, întreaga sumă de 8 milioane lei, necesară construcţiei în chestiune. Și de ce această lipsă de solicitudine pentru Constanţa? Pentrucă pe prefectul de aci îl chiamă altfel decât pe cel dela Câmpulung şi trebue să fie şi un altfel de om, fireşte.”

 

#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 1, anul XXII, din 30 iulie 1926
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. Https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/categorie/alte-publicatii-6.html

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: Anuarul liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1924-1925), disponibil în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța



Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Măsuri de remediere a „iluzoriei” asistenţe sanitare din judeţul Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele şi mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente româneşti a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii