Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Scrisoarea de dragoste, „ea însăși un poem”...

ro

26 Feb, 2022 00:00 3848 Marime text
  • În luna celebrării iubirii, iată o dezbatere despre scrisorile de dragoste, lăsate de marii creatori ai lumii
 
În volumul său, „Retroproiecţii literare” , scriitorul Pericle Martinescu ia în discuție scrisoarea de dragoste și comentează pe marginea câtorva mostre din acest gen, lăsate de mari creatori ai lumii.
 
„O scrisoare de dragoste echivalează, dacă nu întrece adesea, în valoare, o poezie de dragoste. De fapt, o scrisoare de dragoste şi o poezie erotică se exclud în principiu, căci un poet care scrie scrisori de dragoste, sacrifică necondiţionat poezia, după cum un îndrăgostit care face versuri nu mai simte nevoia să scrie epistole.

O scrisoare de dragoste este ea însăşi un poem, în care autorul pune toată simţirea, toată febra fanteziei şi a simţirii sale, în acele fraze fierbinţi ce vibrează de lirism, străbătute de voluptate şi de durere, care au pe deasupra meritul că se adresează unei singure persoane şi nu sînt întocmite cu scopul de a face din ele instrumentul vanităţii sau al gloriei publice.



Marii poeţi arareori au recurs la scrisori de dragoste, fiindcă ei aveau ca modalitate de exprimare poezia. Baudelaire, de exemplu, cînd era îndrăgostit de Madame Sabatier, în loc s-o asalteze cu scrisori de dragoste, îi trimetea versuri, păstrîndu-şi pe deasupra anonimatul, spre surprinderea „Prezidentei", intrigată la culme de frumuseţea acelor poezii primite de la un necunoscut. De altfel Baudelaire, care avea despre dragoste o părere cu totul personală, nici n-ar fi putut să scrie astfel de scrisori. Ca şi Byron, ca şi Nerval, ca toţi marii lucizi, el considera dragostea cel mult un prilej de inspiraţie poetică, nicidecum o finalitate în sine. Prin dragoste, toţi poeţii de această speţă căutau să se îmbete de ceva, să trăiască o aventură sufletească puternică, să depăşeașcă mediocritatea vieţii banale, ca să poată extrage din asemenea zone emoţionale esenţa poeziei.

Dragostea poetizează totul. Dar după cum ea poate face din unii îndrăgostiţi adevăraţi poeţi (cazul lui Musset), tot astfel e capabilă să ducă la ratare un poet afirmat sau virtual ce s-a lăsat prins în mrejele ei devastatoare. De aceea marii poeţi nu fac din dragoste o experienţă absolută, absolută fiind pentru ei poezia.

Sînt însă şi poeţi care, fără a trăda poezia, ca vocaţie creatoare, au scris foarte patetice scrisori de ,dragoste. Aceştia erau înzestraţi cu o mare capacitate sentimentală şi, totodată, cu o mare forţă de creaţie, căci ei au putut cultiva deopotrivă două genuri care, după cum am arătat, nu prea fac menaj împreună. Un astfel de poet, dublat de un mare îndrăgostit, a fost Victor Hugo. Capacitatea senltimentală a lui Hugo era tot atît de enormă ca şi forţa lui creatoare. Îndrăgoslit de Juliette Drouet, timp de 39 de ani, Victor Hugo i-a scris acesteia o cantitate imensă de bileţele amoroase, pe care le semna Toto. Uneori această vastă corespondenţă sentimentală atinge accente şi invocaţii pe care numai geniul hugolian şi le-ar fi putut îngădui:
 

Ştii bine cît iubesc, îi scria el odată Juliettei, și toată cronologia dragostei mele constă în faptul că te-am iubit în noaptea de 16 spre 17 februarie 1833, că te-am adorat în noaptea de 16 spre 17 februarie 1834, că te-am iubit şi adorat de două ori în noaptea de 16 spre 17 februarie 1835, că te-am iubit şi adorat de trei ori în noaptea de 16 spre 17 februarie 1836, că te-am iubit şi adorat şi te-am adorat şi iubit din toată inima, cu toate puterile, din tot sufletul, în noaptea de 16 spre 17 februarie 1837. Aş putea să-ţi povestesc istoria iubirii mele zi cu zi, ceas cu ceas, minut cu minut, secundă cu secundă, din prima zi cînd te-am văzut pînă în clipa de faţă cînd îţi scriu ...

Iată o scrisoare de dragoste care, fără să fie dintre cele mai remarcabile, a dat mult de gîndit istoricilor literari. Unii, încercînd să descifreze misterul acestei nopţi memorabile, au pus la îndoială memoria poetului, căutînd şi descoperind ei care a fost adevărata noapte cînd Victor Hugo a fost pentru prima dată fericit în braţele Juliettei sale ... În realitate, noaptea de 16 spre 17 februarie a obsedat cu putere imaginaţia lui Hugo. În amintirea primei sale nopţi de dragoste, el a retrăit iubirea, în aceeaşi noapte calendaristică, în fiecare an, cu o exactitate matematică.
Tot în amintirea acelei nopţi de neuitat, ceremonia nunţii lui Marius şi Cosette din Mizerabilii se petrece într-o noapte de 16 spre 17 februarie.

În ce măsură realitatea se amestecă aici cu ficţiunea nu se poate spune şi nici nu interesează, dar lucru cert este că în marile iubiri momentele principalle se întipăresc atît de adînc în memorie, încît ele rămîn neşterse. Scrisorile de dragoste nu fac decît să evoce, să preamărească şi să eternizeze aceste momente de apoteoză din viaţa unui muritor ...
Scrisori de dragoste - dulci şi patetice pagini izvorîte din pasiune şi vis, în care sufletul omului arde incandescent ! ... Fericiţi cei ce le-au scris, fericiţi cei ce le citesc!”
 
#citeşte mai departe în „Retroproiecţii literare”, de Pericle Martinescu
# Retroproiecţii literare”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: captură YouTube/Arhivă TVR
Citeşte şi: #DobrogeaDigitală: Dragostea, între aripi și sânge


 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari