Marţi, după aproape şase decenii, celebrul tenor Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la malul mării, la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa. Evenimentul este dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a ziarului nostru.
Cea de-a treia zi pe meleagurile natale a fost celebrată cu mare fast. Aseară, maestrul a fost prezent la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, unde a avut loc un spectacol în cinstea sa, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, ediţia cu numărul 41.
Evenimentul a debutat cu o prezentare foto-audio a tenorului. Apoi, directorul TNOB „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, a adresat câteva cuvinte audienţei. „Când Dumnezeu ne dăruieşte o voce de excepţie, trebuie să o ducem în întreaga lume, pentru ca toţi cei din lumea asta mare să se bucure şi să-şi poată îmbogăţi sufletul cu aceste experienţe minunate”, a spus Daniela Vlădescu.
Au fost interpretate arii celebre din creaţia compozitorilor Johann Strauss, Emmerich Kálmán, Franz Lehár, Robert Stolz, Gherase Dendrino, Tiberiu Brediceanu, P. Abraham, George Grigoriu. Soliştii au fost Doina Scripcaru, Patricia Seymour şi Mediana Vlad, iar la pian a interpretat Gonul Aptula.
În cadrul spectacolului, scriitoarea Aurelia Lăpuşan a fost invitată pe scenă, pentru a rosti câteva cuvinte. „Este un moment festiv, un ziar care s-a născut în urmă cu 15 ani, ZIUA de Constanţa, a avut un demers jurnalistic de calitate, un colectiv redacţional serios, condus cu multă autoritate şi profesionalism”, a spus aceasta.
Tenorul a fost distins cu o diplomă de excelenţă
Un moment emoţionat pentru toţi cei prezenţi a fost cel în care tenorul Vasile Moldoveanu a fost distins cu o diplomă de excelenţă înmânată de Daniela Vlădescu. Momentul a fost încununat cu aplauze din partea spectatorilor, care s-au ridicat în picioare, aducându-i astfel un omagiu simplu, dar plin de însemnătate artistului.
Celebrul tenor, extrem de emoţionat, i-a răsplătit pe spectatori cu trandafiri, mulţumindu-le neîncetat. Maestrul a demonstrat, încă o dată, că talentul şi sensibilitatea alcătuiesc o armatură rezistentă la timp.
Splendoare şi emoţie pe scena constănţeană
Soliştii au cucerit publicul prin vocile lor, prin atitudine şi vestimentaţie, iar efectele speciale au făcut ca spectacolul susţinut de ei să fie asemenea unei poveşti.
Spectacolul complex pe care TNOB „Oleg Danovski” l-a anunţat i-a determinat pe constănţeni să vină cu mic, cu mare, pentru a petrece aproximativ două ore în compania artiştilor lirici, ascultând muzică de calitate şi întâlnindu-l personal pe marele tenor Vasile Moldoveanu. La concert au asistat tineri, persoane trecute de prima tinereţe, dar şi copii.
Publicul a aplaudat îndelung. Soliştii au primit flori, aplauze, felicitări, iar în schimb au dăruit zâmbete, lacrimi de bucurie şi au făcut publicul să-şi dorească să revină la un nou spectacol cât mai curând.
Seara s-a încheiat în stil mare, tenorul Vasile Moldoveanu participând la un cocktail organizat cu ocazia împlinirii a 15 ani de jurnalism cu ZIUA de Constanţa.
Ne-au onorat cu prezenţa la eveniment, pe lângă maestrul Vasile Moldoveanu şi soţia sa, Ursula, şi Aurelia Lăpuşan, Decebal Făgădău, primarul interimar al municipiului Constanţa, Gheorghe Dragomir, deputat PNL şi copreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Constanţa, Robert Boroianu, preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Constanţa, Roxana Almăşan, directorul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, Gheorghe Donţu, vicepreşedinte PSD Constanţa, Ion Constantin, prefectul Constanţei, Mihai Lupu, deputat, Cristinel Dragomir, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJC, Adrian Bavaru, rector onorific al Universităţii „Ovidius”, actorii Daniela Hanţiu şi Ionuţ Dulgheriu.
Primele două zile pe plaiurile natale
Reamintim faptul că, în prima zi pe locurile natale, maestrul a făcut o vizită la Şcoala Generală numărul 11, de pe strada Călăraşi, acolo unde şi-a început studiul, şi şi-a revăzut strada copilăriei, care l-a răscolit enorm. Tot pe strada unde şi-a petrecut primii ani din viaţă s-a întâlnit cu prietenii din copilărie şi cu vecinii pe care şi i-a amintit cu mare bucurie.
În cea de-a doua zi pe meleagurile natale, maestrul Vasile Moldoveanu s-a întâlnit cu autorităţile locale, a vizitat Prefectura Constanţa şi a fost la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, liceul unde a învăţat. De asemenea, tenorul a făcut o vizită şi la sediul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“, clădire în care, pe vremuri, funcţiona Liceul „Mircea cel Bătrân“. Maestrul şi-a amintit scările şi sălile de clasă, găsind chiar şi locul unde era banca în care a stat.