Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:26 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 220 de spectacole Activitatea muzicală a tenorului Vasile Moldoveanu după plecarea definitivă din România (document)

ro

20 Oct, 2015 00:00 5490 Marime text

Activitatea muzicală a tenorului Vasile Moldoveanu a fost expusă, selectiv, în cartea „Vasile Moldoveanu: Un tenor român pe patru continente. Pasiune şi credinţă“ scrisă de Ioana Diaconescu.
 
Vasile Moldoveanu a susţinut peste 140 de spectacole pe scena Operei Metropolitan din New York, a cântat în peste 80 de spectacole „Don Carlo“ şi a făcut parte din distribuţii memorabile.
 
Potrivit cărţii scrise de Ioana Diaconescu, în lucrarea „Cronologia occidentală a muzicii clasice“, de Charles J. Hall, tenorul Vasile Moldoveanu figurează la secţiunea Debuturi (1966) printre interpreţi performanţi.
 
După plecarea definitivă din România, tenorul Vasile Moldoveanu a susţinut numeroase spectacole. Prima audiţie a avut loc în anul 1972, la Opera de Stat din Munchen, în urma căreia i se propunea primul contract cu Opera din Regensburg pentru spectacolul „Trubadurul“ de Giuseppe Verdi. Atunci, tenorul intră în legătură cu primul său manager, Robert Schultz, de la Munchen.
 
În anul 1973, cântă în premieră şi câteva reprezentaţii în opera „La bohème“ de Giacomo Puccini, la Amsterdam. În acelaşi an, i se propune un contract pentru rolul Cassio în opera „Otello“ de Giuseppe Verdi.
 
Conform Ioanei Diaconescu, în anul 1977 i se acordă titlul de Kammersänger, în cadrul unei ceremonii de la Opera din Stuttgart, titlu conferit de către ministrul german al Culturii. În acelaşi an, semnează un contract pentru înregistrarea a trei discuri cu casa de discuri Intercord. În luna mai a aceluiaşi an, Vasile Moldoveanu îşi face debutul la Metropolitan Opera din New York, în turneul de la Minneapolis, cu opera „La bohème“ de Giacomo Puccini.


 
Ioana Diaconescu mai scrie în cartea sa faptul că, în anul 1978, tenorul Vasile Moldoveanu înregistrează discul „Duete de operă“ cu soprana Teresa Stratas, la casa de discuri Intercord, şi are repetiţii pentru „Don Carlo“, „Manon Lescaut“ şi „Un ballo in maschera“ la teatrele de operă din Berlin şi Stuttgart.
 
În anul 1979, Vasile Moldoveanu îşi face debutul american în „Madama Butterfly“ la Metropolitan Opera din New York. În anii 1981-1982, participă la turneul Operei Metropolitan. Cântă „Rigoletto“ la Washington, Cleveland, Boston, Atlanta etc.
 
Anii 1986-1987 aduc o nouă producţie cu „Madama Butterfly“ - opt spectacole, având-o ca parteneră pe Renata Scotto, sub bagheta lui James Levine, la Metropolitan Opera din New York. 
 
De asemenea, Vasile Moldoveanu a fost invitat să cânte la Roudaki Hall, noua operă din Teheran, inaugurată după anul 1967, sub patronajul Majestăţilor Lor Pahlavi, pe scena căreia au mai fost invitaţi, printre alţii, Tito Gobbi, Cesare Siepi, Ronaldo Panerai, Alberto Erede, Nicola Ghiuzelev, Nicolae Herlea, mai precizează Ioana Diaconescu în lucrarea sa.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza agenda selectivă a tenorului Vasile Moldoveanu, publicată în cartea „Vasile Moldoveanu: Un tenor român pe patru continente. Pasiune şi credinţă“, scrisă de Ioana Diaconescu. Citește în format integral

187


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii