Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam „Petre Diaconu m-a învățat de fapt că arheologia nu este neapărat numai o știință, ci este un dat“

ro

03 Apr, 2022 13:28 3331 Marime text

Petre Diaconu. Sursă foto: Revista „Pontica“, nr. 40, 2007
 
  • În urmă cu 15 ani se stingea Petre Diaconu, reputat cercetător a cărui activitate se leagă de o mulțime de situri arheologice, cu precădere de șantierul arheologic de la Păcuiul lui Soare. 

Pe 3 aprilie 2007, în urmă cu 15 ani, trecea în lumea celor drepți, Petre Diaconu, erudit cercetător a cărui activitate s-a consacrat unui „limbi de pământ“, de-a dreptul magică, Păcuiul lui Soare. A descoperit tainele locului, dezvelind vestigiile arheologice de la Păcui. Povestea cetății o puteți afla din acest articol, parte a proiectului #Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Milleannials, proiect marca ZIUA de Constanța.
 
În noiembrie 2019, repectând tradiția, cotidianul ZIUA de Constanța i-a conferit, post-mortem, placheta „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Dionisie Exiguul“. În cadrul evenimentului istoricul Marius Oprea, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a citit un Laudatio dedicat ilustrului Petre Diaconu în care mărturisea:
 
„Petre Diaconu m-a învățat de fapt că arheologia nu este neapărat numai o știință, ci este un dat. Un dat care este menit unui om dotat numai cu cunoașterea științifică, dar și cu un oarecare har. Cu un talent aparte. Pentru că să fii arheolog nu îți trebuie doar știință, îți trebuie și un pic de imaginație și ceva intuiție. Și totodată o foarte mare responsabilitate“
 
Reputatul arheolog s-a născut pe 6 octombrie 1924, în satul Suneci, aflat la 17 km de Silistra de astăzi, urmând mai apoi cursurile Facultăţii de Istorie din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1953. Ucenic a arheologului Ion Nestor, Petre Diaconu a  devenint la rândul său mentor şi pedagog pentru noi generaţii de tineri arheologi şi cercetători (a predat, timp de trei ani, ca profesor asociat, la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“).
  
În anul 1971 susține teza de doctorat despre pecenegi la Dunărea de Jos, lucrarea care va fi publicată, în 1970, sub titlul „Les Petchénègues au BasDanube“. Un an mai târziu, în 1972, a publicat monumentala lucrare „Cetatea bizantină“, primul volum al monografiei Păcuiul lui Soare, pentru care a fost răsplătit cu premiul „Vasile Pârvan“ al Academiei Române.
 
A fost cercetător în cadrulul Institutului de Arheologie al Academiei Române încă din studenție până în anul pensionării, 1991.
 
A lucrat cu dăruință aproape jumătate de secol, fiind activ pe o  mulțime de șantierele arheologice, cu precădere în Dobrogea, de care s-a atașat aparte. A descoperit și cercetat vestigii din toate epocile (începând cu neoliticul şi ajungând până la perioada feudală). Siturile arheologice de la Păcuiul lui Soare, Mangalia, Capidava, Murfatlar, Cochirleni, Cernavoda, Adamclisi, Dinogetia, Niculiţel sau Nalbant stau dovadă a muncii, dăruirii şi pasiunii sale de o viaţă, mare parte din lucrările publicate abordând teme de arheologie sau geografie istorică privind regiunea Dunării de Jos.
 
În calitate de autor sau co-autor a publicat 10 monografii, sinteze, enciclopedii, precum și sute de studii, note, recenzii, rapoarte preliminare, articole tipărite în țară și în străinătate: Germania, Spania, Cehoslovacia, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, SUA, Belgia.
 
S-a remarcat nu doar în sfera istoriei medievale și a arheologiei romane, fiind preocupat și de sigilografie, numismatică, toponimie, paleografie, etnografie, preistorie, geografie istorică, istorie politică, militară şi economică, demografie, precum și de promovarea unor personalități ale culturii interbelice din Dobrogea, dovedind astfel o cultură enciclopedică.
 
Într-o manieră inedită, presărată cu un umor fin, Petre Diaconu a editat și o autobiografie, unde evocă tot parcursul său profesional, mărturisind aspecte extraordinare și din viața sa privată, precum legăturile cu porcul sau talismanul său de arheolog.
 
Se stinge din viață pe 3 aprilie 2007, fiind înmormântat chiar în apropierea insulei Păcuiul lui Soare, în cimitirul Mănăstirii Dervent, căreia i-a creat un muzeu, contribuind la consolidarea spirituală a acestui sfânt locaş.
 
Sursă foto: Revista „Pontica“ nr. 40, 2007

Citește și:

Petre Diaconu, spiritul Păcuiului

Păcuiul lui Soare, locul unde se odihnește una dintre cele mai impresionante cetăți bizantine (galerie foto+video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii