Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 55 de ani se stingea Vasile Canarache, cel care a „răscolit“ pământul dobrogean pentu a-i găsi poveștile

ro

04 Aug, 2024 16:08 959 Marime text
Vasile Canarache. Sursă foto: ZIUA de Constanța
  • Cotidianul ZIUA de Constanța i-a oferi, în anul 2018, post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu“, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric.
 
Pe 4 august 1969 se stingea, la 73 de ani, Vasile Canarache, reputat arheolog, cercetător și istoric al cetăților de la pontul Euxin. Este înmormântat la cimitirul central din Constanța.
 
Nu s-a născut pe pământ dobrogean, ci în Galați, pe 6 februarie 1896. Dobrogea, însă, îl „va adopta“.  Vasile Canarache și-a dedicat cariera Dobrogei milenare pe care o va răscoli, descoperind vestigii importante printre care: Edificiul Roman cu Mozaic şi Băile Publice din Tomis.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța i-a oferi, în anul 2018, post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu“, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric.
 
Rămâne în amintire ca un mare ctitor, fiind fondatorul Muzeului de Arheologie, Muzeul Callatis din Mangalia, Acvariul.
 
A început să își căștige singur traiul de la doar 12 ani. Mai întâi ca vânzător de ziare, apoi ca băiat de prăvălie, corector la redacția ziarului „Minerva“ din București, organizator de spectacole, redactor la gazetele „Patria“, „Dacia“, „Adevărul“, „Dimineața“, iar la Constanța va scoate, în 1916, ziarele „Victoria“ și „Varda“.
 
A luptat alături de camarzii lui în Primul Război Mondial în regimentul 13 artilerie la Mărășești și Novorosisk. Supraviețuiește războiului, însă nu se întoarce în România. Pleacă pentru o vreme în Rusia, exact în momentului Marei Revoluții Socialiste din octombrie 1917.
 
După un drum anevoios prin Rostov, Teheran, Constantinopol, revine în țară la sfârșitului anului 1921. Reîntors în viața civilă, lucrează ca reporter la ziarele „Adevărul“ și „Dimineața“. A fost și director al ziarului „Tempo“. Este numit director general al întreprinderii poligrafice „Scrisul liber“ președinte al fabricilor de hârtie din Bușteni și Piatra Neamț.
 
A fost arestat și închis în lagărul de la Târgu Jiu, unde a împărțit celula cu Nicolae Ceaușescu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind eliberat în 1944. Cinci ani mai târziu obține un post de cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei. În anul 1958 a fost numit  director al Muzeului de Arheologie din Constanța. În timp, a pus bazele Acvariului, Muzeului de Artă Plastică, Edificiului cu Mozaic Roman și Parcului Arheologic din Constanța, precum și ale Muzeului Callatis din Mangalia.
 
Vasile Canarache s-a stins din viață la 73 de ani, pe 4 august 1969. Este înmormântat la cimitirul central din Constanța.
 
Sursă foto: Fondul Documentar Dobrogea de azi și de ieri ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Istoria Dobrogei: Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari