Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:05 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Atanasie (sec. IV) - „Apologie împotriva arienilor”

ro

04 May, 2024 16:32 1791 Marime text
  • Atanasie s-a născut în jurul anului 295. El a participat la Conciliul Ecumenic al Bisericii Creștine de la Niceea din 325 (al șaptelea și ultimul având loc în 787) și a deținut demnitatea de episcop de Alexandria din 328 și până la decesul său din 373. A făcut parte din suita lui Constanțiu II (unul din fiii lui Constantin I cel Mare; împărat 337-361) și a participat la Sinodul de la Serdica (Sofia) din 343, unde a combătut erezia lui Arie (condamnată la Niceea). Funcția bisericească a deținut-o cu întreruperi cauzate de exilări. „Apologia împotriva arienilor” a fost redactată în anii 346-356, celelalte lucrări fiind scrise după 356. (ed. H. Mihăescu și G. Ștefan)

În scrierile lui Atanasie sunt menționate episcopatele creștine din provinciile romane de la sud de Dunăre în secolul IV.
„Apologie împotriva arienilor”
„XXV, 97. Și a treia oară, la marele sinod adunat la Serdica, din porunca împăraților prea iubiți de Dumnezeu Constantinus [unul din fiii lui Constantin I cel Mare; împărat 337-340] și Constans [unul din fiii lui Constantin I cel Mare; împărat 337-350]; la acesta, cei care s-au ridicat împotriva noastră au fost învinuiți ca uneltitori necinstiți, iar pentru cele judecate ca fiind în sprijinul nostru au votat peste trei sute de episcopi, din eparhiile... Galatiei, Daciei, Moesiei, Traciei, Dardaniei [Serbia], Macedoniei, Epirului [Grecia]...”
 


36. Scrisoarea soborului care s-a întrunit la Serdica
„XXV. Sfântul sobor, întrunit prin harul lui Dumnezeu la Serdica, unde au venit din Roma, Spanii, Galii [Franța], (...) Moesii, Dacia, (...), cealaltă Dacie, Tracia, (...).”
 


„Istoria arienilor”
Către călugări
„28. XXV, 285. Văzând apoi înțelegerea și liniștea episcopilor față de Atanasiu, deoarece erau peste cincizeci, din marea Romă (...), apoi cei din Pannonii [Ungaria], Noricum [Austria], Siscia, Dalmația [Croația] și Dardania, Dacia și Moesia, Macedonia (...).”
 
Bibliografie
Patrologia Graeca, ed. Migne, vol. XXV-XVIII, Paris, 1884-1887.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (IX. Atanasie din Alexandria)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Eutropius (sec. IV) - „Scurtă istorie de la întemeierea Romei”
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari