Istoria Dobrogei – Bibliografie – Cicero (sec. I î. H.) – „Scrisori către Atticus”, „Împotriva lui Piso”
05 Aug, 2023 16:26
05 Aug, 2023 16:26
05 Aug, 2023 16:26
ZIUA de Constanta
2812
Marime text
- Cel mai important orator roman, Marcus Tullius Cicero s-a născut în 106 î. H. la Arpinum (Arpino, Italia). El a contribuit la formarea literară a limbii latine prin discursuri și lucrări de popularizare a filozofiei și retoricii, care reprezintă și izvoare istorice ale epocii sale. A murit asasinat în 43 î. H. (ed. G. Ștefan)
În „Scrisori către Atticus” (66 î. H. – 44 î. H.), politicianul roman se referă la forța militară a geților: „Eu, care am fost numit de unii salvatorul și părintele acestui oraș [Roma], să conduc trupele geților, ale armenilor, ale colhilor? Eu să aduc concetățenilor mei foametea, iar Italiei prăpădul?” (ed. H. Sjogren)
Editorul Gh. Ștefan notează că această mențiune este cuprinsă într-o scrisoare din martie 49 î. H. (IX, 10, 3), când oratorul încerca să medieze între Cezar și Pompei și sublinia că nu dorea să se alăture partidului senatorial, care mobiliza trupe și aliați din diverse regiuni.
Acțiunile lui Cicero de a salva republica de războiul civil dintre cei doi generali-politicieni au eșuat, el fiind ulterior executat în timpul războiul civil dintre colaboratorii lui Cezar și senatorii care îl asasinaseră pe dictator.
În discursul „Împotriva lui Piso”, Cicero se referea la o zeitate tracă: „Sanctuarul foarte vechi al lui Jupiter Sbelthurdus, care este foarte venerat de barbari, a fost prădat de către tine”. (ed. C. Mueller)
Istoricul român notează că, în acest discurs din 55 î. H, oratorul îl acuza din nou de abuzuri pe L. Calpurnius Piso, fost guvernator al Macedoniei în anii 57 î. H. – 56 î. H, care răspunsese la prima acuzație din perioada în care deținuse funcția. Ștefan precizează că Sbelthurdus era o divinitate tracă și că apare în unele copii sun forma Svelsur(d)i. El citează în acest sens articolul Religia geto-dacilor. Zei, credințe, practici religioase, publicat în 1949 de istoricul Ioan I. Russu (1911-1985) în „Anuarul Institutului de Studii Clasice” din Cluj.
Pasajul referitor la Sbelthurdus din discursul lui Cicero a fost citat apoi și în studiul Măști populare (1970) de etnologul Romulus Vulcănescu (1912-1999), care preciza că în unele copii apare forma finală „ursus”.
Bibliografie
M. Tulli Ciceronis, Opera omnia, edidit C. F. W. Mueller, Teubner, Leipzig, 1878-1905.
M. Tullis Ciceronis, Ad Atticum epistolarum libri sedecim, recensuit H. Sjogren, vol. III, Eranos Forlag, Uppsala, 1932.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P. R., București, 1964. (XLIV. Cicero)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii