Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Eforos (405 î. H. - 330 î. H) - „Istorii”

ro

06 Mar, 2020 00:00 4039 Marime text


Istoricul grec Eforos a menționat în „Istorii” trei popoare de lângă Dunăre: carpizii, sciții plugari și neurii.
 

 
Eforos (405 î. H. - 330 î. H.) s-a născut în orașul grec Cyme de pe litoralul vestic al Asiei Mici (Turcia asiatică) și a trăit în marele polis https://www.ziuaconstanta.roAtena. Profesorul său de retorică Isocrate l-a îndrumat spre studiul literaturii și istoriei.
 
Cea mai importantă operă a sa a fost prima istorie universală, Istoriai/Istorii, care începe cu mitologia și se încheie cu anul 340 î. H.
De asemenea, a fost primul istoric care și-a împărțit lucrarea în cărți, fiecare carte fiind consacrată unui subiect. Cele 30 de cărți s-au păstrat fragmentar.
 
Eforos a folosit surse grecești anterioare, mai ales pe Herodot (sec. V î. H.) și a avut o abordare analitică a mitologiei. La rândul său, a fost folosit ca sursă de istoricul grec Polibius din sec. III î. H., care l-a apreciat pentru cunoștințele sale în domeniul războiului naval.
 
În Fr. 158 (78), sunt menționate trei popoare de lângă Istros/Dunăre: „Primii de lângă Istru sunt carpizii, apoi sciții plugari, iar mai încolo neurii, până în ținutul de asemenea pustiu din pricina ghețurilor.” Carpizii erau, probabil, tribul carpic al dacilor liberi remarcat ulterior prin atacurile împotriva provinciei romane Dacia. Conform lui Herodot și Strabo (sec. I î. H. - sec. I d. H.), carpizii/calipizii erau situați în regiunea Pontos Euxinos/Marea Neagră și au fost menționați de Ptolemeu (sec. I-II) în Moldova.
 
Sciții nomazi din stepele nord-pontice aparțineau ramurii iraniene a marii familii de popoare indoeuropene. Informații despre regiunile Dunării de Jos și a Mării Negre puteau obține grecii din metropolă din coloniile grecești vest-pontice: Orgame/Argamum, Histria/Istria, Tomis/Constanța, Callatis/Mangalia și Dionysopolis/Balcic.
 
Bibliografie cronologică
 
FELIX JACOBY (ed.), Die Fragmente der griechischen Historiker, Weidmann, Berlin, II A, 1926, p. 91.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964, p. 104-105 (XXI)
FRANCES POWNALL, Lessons from the past. The Moral Use of History in Fourth-Century Prose,University of Michigan, 2004, p. 113-142 4. (Ephorus s History). (https://www.press.umich.edu/pdf/0472113275-ch4.pdf)
BRYAN M. HUDAK, The „Histories” of Ephorus, University of Pennsyvalnia, 2009 (https://repository.upenn.edu/dissertations/AAI3381623/)
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
 
Citeşte şi:
 

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Biblografie: Platon (427 î. H. - 347 î. H.) - „Legile”

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari