Politicianul atenian Eschine/Aishinu (390 î. H. - 322 î. H.) a menționat în „Discurs împotriva lui Ctesiphon” expediția regelui macedonean Filip II împotriva sciților.
Eschine (390 î. H. - 322 î. H.) s-a născut și a trăit în marele polis Atena. Ca politician a fost rivalul marelui orator Demostene. După înfrângerea coaliției orașelor-stat grecești la Cheroneea, în 338 î. H., de către Filip II, regele Macedoniei, Eschine a fost numit ambasador al orașului natal pe lângă monarhul devenit hegemon al lumii grecești.
Din 330 î. H. a fost nevoit să se exileze succesiv în Efes (coasta de V a Asiei Mici) și în insulele Rodos și Samos din M. Egee, unde a încetat din viață.
Din scrierile sale s-au păstrat doar trei discursuri.
În Kata Ktesifontos/Împotriva lui Ctesiphon (III, 29), Eschine menționează expediția lui Filip II din 339 î. H. împotriva sciților din marea familie a popoarelor indoeuropene: „Ceilalți amficționi se adunară la Termopile; (...). (...) Adunându-se, votară să se trimită o armată împotriva locuitorilor Amphissei și îl aleseseră ca strateg pe Cottyphos din Farsalia, care prezida votul, în vremea în care Filip nu era în Macedonia și nu se afla nici măcar în Grecia, ci plecase la sciții ce locuiesc atât de departe.”
Amfictionia/Liga vecinilor era o veche comunitate religioasă grecească având ca centru templul zeului Apollo de la Delfi. Conform informațiilor ulterioare ale istoricului roman Trogus Pompeius (sec. I î. H.), bătrânul rege scit Ateas, aflat în conflict cu un nenominalizat „Histranorum rex”, a cerut ajutorul lui Filip, căruia i-a promis succesiunea. Dar cum „Histrianorum rex” a decedat între timp, Ateas a trimis acasă detașamentul macedonean venit în ajutor, fără vreo recompensă și fără a mai recunoaște moștenirea promisă lui Filip.
Jignit, regele macedonean a părăsit imediat asediul coloniei grecești Byzantion (Constantinopol/Istanbul) și s-a răzbunat pe Ateas, care a și murit în luptă.
Deoarece colonia greacă Histria/Istria avea un sistem politic republican, este foarte probabil ca „Histrianorum rex” să fie un rege al istrienilor, adică al locuitorilor de la Istros/Dunăre, posibil al geților din Dobrogea, având în vedere și că teritoriile sciților nomazi se aflau în stepele din nordul Mării Negre.
Bibliografie cronologică
Eschine, Discours, texte etabli et traduit par V. Martin et Guy de Bude, vol. II, Les Belles Lettres, Paris, 1928.
Gheorghe Ștefan (redactor responsabil) / Institutul de Arheologie al Academiei RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964, p. 116-117. (XXIV. Eschine)
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
Citeşte şi:
Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Eforos (405 î. H. - 330 î. H) - „Istorii”
Galerie foto: