Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXXlV) (galerie foto)

ro

06 Mar, 2017 00:00 8614 Marime text

Prim-solista Teatrului de Revistă „Fantasio”, cu un succes deosebit la public, îndrăgită de melomani, sobră, cu o ţinută elegantă şi un zâmbet inefabil, degajând siguranţă, discreţie, o feminitate greu de egalat. Absolventa primei serii de studenţi ai Facultăţii de Artă Teatrală „Hyperion”, Ileana simte scena, ştie să transmită emoţiile, să îşi conducă discursul artistic cu distincţie, inteligenţă şi talent.
 
La trei ani, în prispa casei, cânta o melodie din Dobrogea lansată de Elena Roizen, „Trişti şi negri rămân norii”, alături de fraţii săi mai mari. La zece ani, nu lipsea din sala de spectacole de la niciun eveniment artistic, iar la şcoală regiza montaje, coordona brigada artistică. La 18 ani a debutat pe scena Teatrului de Revistă din Piteşti.
 
Ileana Şipoteanu şi-a urmat destinul şi a coborât din munţi la câmpie şi mai apoi la mare, să cânte „Valsul valurilor”. Dar câte alte melodii-şlagăre nu fredonăm din bogatul repertoriu al solistei! De fapt, ea, Ileana, este interpreta unui singur compozitor: Dumitru Lupu. Un mare şi talentat compozitor! Cântă acasă, cântă pe scenă, cântă prietenilor. De dragoste, de tristeţe, la despărţire sau la regăsire, după cum au avut inspiraţie textierii.
 
Cu nostalgie, povesteşte despre Rucărul natal, locul mirific care a influenţat-o toată viaţa. A cântat frumuseţea de sub streaşina Carpaţilor, cum scria cândva Vlahuţă, a munţilor semeţi şi a pădurilor bogate. A avut o copilărie superbă, căci tatăl a avut grijă să insufle copiilor lui dragostea pentru natură, pentru animale, pentru munte. Pentru eternitatea poveştilor româneşti. Ileana a trăit în toţi anii pe care-i evocă într-o casă-muzeu, plină cu trofeele câştigate de părintele său, cu nenumărate decoruri montane care îi provocau mintea şi spiritul.
 
„Nu am crezut niciodată că voi face o carieră artistică. Urmasem un liceu de chimie, mai precis, prelucrarea lemnului, voiam să continui la Facultatea de Biologie”. S-a lăsat descoperită de Teatrul de la Piteşti când încă era în pragul opţiunilor şi cariera ei s-a îndreptat vertiginos spre scenă. Iar la Piteşti l-a cunoscut pe Dumitru Lupu.
 
„Eu cântam alte genuri de muzică: populară, folk, rock, mă acompaniam la chitară, iar când m-a descoperit, maestrul Lupu mi-a spus că nimic din toate acestea nu sunt pentru mine. «Ai un dramatism în voce, şi fizicul te ajută, doar muzica uşoară de factură romantică ţi se potriveşte.» Ceea ce s-a şi întâmplat. Întâlnirea s-a materializat într-o căsătorie, opt ani mai târziu. Aici, pe tărâm dobrogean.”
 
În 1990, Dumitru Lupu a intrat în colectivul artistic al Teatrului „Fantasio”, în 1991 a venit de la Piteşti şi Ileana Şipoteanu. „Aşa a fost să fie”, spune astăzi. „Compoziţiile lui Dumitru Lupu au fost făcute pentru vocea şi chipul meu. Un beneficiu imens. De aceea am şi cântat foarte, foarte puţin din creaţiile altor compozitori.”
 
În 1986, Ileana Şipoteanu a debutat la Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, secţiunea Interpretare, iar anul următor, pe aceeaşi scenă, la Creaţie, cu şlagărul păstrat proaspăt şi acum „Ce mult te-am iubit”, compozitor, Dumitru Lupu, a urcat pe podium. A fost prima ei distincţie. Au urmat alte şlagăre: „Ai venit prea târziu”, „Iubeşte-mă aşa cum te iubesc”, „Am trup de ceaţă”, „De ce-s ochii tăi albaştri”, „Mă voi gândi la tine”... „Rendez-vous” a primit premiul pentru creaţie la cea de-a doua ediţie a Festivalului Teatrelor de Revistă, Constanţa, 1993, în spectacolul „Sus ai noştri, jos ai voştri”, premiul pentru interpretare, Ileana Șipoteanu, la acelaşi festival, cântec selectat în secţiunea Şlagăre pentru Mamaia 1994.
 
Albume de succes: „Cântece creştine” - 1992, „Ce mult te-am iubit” - 1996, „S-o luăm de la început” - 1997, „Cine mi-a luat iubirea”… În repertoriul ei s-au adunat, încetul cu încetul, peste 200 de melodii, cele mai multe şlagăre.

Dragoste pe partitură

O lungă şi solidă poveste de dragoste pe partitură. Multe texte ale acestor superbe melodii sunt însă triste, vorbesc despre iubirea trădată, pierdută, despre despărţire. Prilej pentru mii de întrebări care au bombardat-o pe Ileana, percepute de public ca fiind propria ei poveste de dragoste. Şi pe care le dezminte cu eleganţă, motivând că subiectele nu sunt decât ceea ce au creat textierii: Mala Bărbulescu, Carmen Aldea Vlad, Elena Răileanu, Viorel Popescu, Florin Pretorian, Aurel Storin. Cei cu care a colaborat constant compozitorul Dumitru Lupu.
 
Fiica lor, Dumitrana, a crescut sub semnul dragostei şi al muzicii. De la trei luni era, în scutece, purtată în culisele teatrelor, a fost pretutindeni cu ei, a cunoscut lumea artiştilor, a văzut mii de spectacole, a înţeles munca de înregistrare, stând în braţele părinţilor şi urmărindu-le fiecare frază, gest, opinie. Acum, Dumitrana este studentă în anul al lll-lea la IATC Bucureşti, Regie de film şi televiziune, şi are ambiţia să meargă mai departe în lumea artei.
 
Ileana Șipoteanu este un om activ, prezent în comunitate, iar anul acesta va scoate un nou album de şlagăre, cu titlul „Ai venit prea târziu”.
 
Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film i-a acordat anul trecut, în cadrul Galei UARF 2016, Premiul de excelenţă cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate artistică.

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari