Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ Vasile Moldoveanu - „Îi îndemn pe tineri să înveţe şi să ajungă oameni de valoare“ (galerie foto + video)

ro

19 Dec, 2015 00:00 4328 Marime text

Tenorul Vasile Moldoveanu, un căutător de sensuri profunde, un şlefuitor al cuvântului cântat, al misterului degajat de fiecare personaj construit, a fost sărbătorit, ieri, de Universitatea „Ovidius“. La propunerea Facultăţii de Arte, universitatea tomitană i-a înmânat, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa.
 
Sala Senatului a fost neîncăpătoare pentru profesorii universităţii şi studenţii Facultăţii de Arte şi nu numai, care au venit să-l vadă pe renumitul tenor constănţean Vasile Moldoveanu. Studenţii de la Arte l-au întâmpinat pe acesta cu ropote de aplauze, interpretând cântecul academic „Gaudeamus igitur“.
 
„Marele tenor traversează scena existenţei cu distincţie, cu demnitate, dând importanţă măsurii timpului, vibrând la emoţiile interioare şi oferind, cu fiecare rol, darul retrăirii, căci preluăm dileme, bucurii, speranţe din destine făurite de puterea artei. Plin de nerv şi de har, stăpânind tehnica profesiei, a făcut din muzică o glorie a artei interpretative. Forţa evocării păleşte în faţa imaginii vii, în faţa interpretărilor grandioase, în faţa notelor cântate. Apariţiile lui Vasile Moldoveanu au înnobilat spaţiul scenic prin originalitatea creaţiilor şi a universului inedit construit. Pentru valoarea sa artistică excepţională, pentru faptul că nu a uitat de unde a plecat - în toate prezentările pe care le-a făcut în prestigioasa sa activitate apare înscris ca fiind născut la Constanţa, dând astfel oraşului nostru recunoaştere şi respect -, pentru reprezentarea remarcabilă a artei lirice românești în lume şi pentru cariera sa impresionantă, Senatul Universităţii «Ovidius» din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Arte, acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului Vasile Moldoveanu, un corifeu al artei spectacolului“, a declarat decanul Facultăţii de Arte conf. univ. dr. Daniela Hanţiu, care a rostit Laudatio.
 
Vizibil emoţionat, cu glasul tremurând de emoţii, tenorul Vasile Moldoveanu a mărturisit că a avut parte de o primire călduroasă, de parcă nu ar fi plecat niciodată de acasă. „Dorinţa mea în ceea ce priveşte Constanţa, în ceea ce priveşte tineretul acestei ţări, este să se bucure de toate privilegiile vieţii, să aibă parte de adevărata libertate! Din punctul aceste de vedere, nimeni să nu trăiască ceea ce am trăit noi pe parcursul multor ani. Aceasta a fost şi cauza pentru care nu am putut să mă întorc în ţară vreme de şase decenii. Nu mai aveam dreptul să mă întorc. Nu vă puteţi imagina suferinţa şi frustrarea pe care le-am purtat în toţi anii mei! De aceea spun că trebuie profitat de această libertate şi de democraţie. Acestea sunt imperative care duc la împlinirea cu pasiune a drumului pe care l-aţi ales profesional. Îi îndemn pe tineri să înveţe bine şi să ajungă oameni de valoare în această ţară, pentru că numai aşa putem să avansăm! Publicul constănţean este aşa de călduros, aşa de binevoitor! Sunt convins că într-un viitor foarte apropiat lucrurile se vor ameliora în cultura constănţeană pe măsura acestui public. Progresul care s-a făcut în ţara noastră atât de vizibil îl aştept să se aşeze şi în sufletele oamenilor, să-i facă mai surâzători, mai plini de viaţă, mai buni. Voi veni în mijlocul studenţilor de la Facultatea de Arte, atât de entuziaşti, cu un corp profesoral de elită, cu speranţa că vom putea da artei interpretative constănţene un plus de valoare şi de frumuseţe“, le-a transmis celor prezenţi la festivitate Vasile Moldoveanu.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul său pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate.
 
Marele tenor nu a mai ajuns acasă, la Constanţa, de peste 50 de ani, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a ajuns, în toamna acestui an, în sfârşit, acasă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Vasile Moldoveanu s-a născut pe 6 octombrie 1935, la Constanţa. A urmat cursurile primare la Şcoala Generală nr. 11, de pe strada Călăraşi. Îşi aminteşte de străzile pe care îi umblau paşii: Ştefan Mihăileanu, Mihai Viteazul, Panait Moşoiu, Topraisar, Gen. Eremia Grigorescu... Un cartier cu cele mai multe case din chirpici, dar văruite în alb, ca strigătul spre libertate al locatarilor împovăraţi de sărăcie. A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcţionează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“, clase doar de băieţi, după moda timpului.
 
Vasile Moldoveanu a urcat pe scenele operelor din marile oraşe germane, din America, Franţa, Elveţia, Anglia - Covent Garden, Italia, Olanda, Portugalia, Iran, Africa de Sud.
 
A cântat alături de artişti celebri precum Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Boris Christoff, Nicolai Ghiaurov, Renato Bruson, Renata Scotto, Mirella Freni, Eva Marto şi a colaborat cu regizori de talia lui Roman Polanski, Franco Zefirelli sau Jean-Pierre Ponnelle.
 
Activitatea muzicală a tenorului Vasile Moldoveanu a fost transpusă şi în paginile unei cărţi, a cărei autoare este Ioana Diaconescu. Intitulată sugestiv „Vasile Moldoveanu: Un tenor român pe patru continente. Pasiune şi credinţă“, volumul cuprinde principalele coordonate din viaţa tenorului.
 
Şi colegul său de liceu Ioan Roman, în cartea sa cu titlul „Întâlnirea“, i-a dedicat tenorului constănţean un capitol. „Mi-l amintesc pe Lică din anii de şcoală ca pe un băiat înalt, filiform, cu tenul smead, cu un chip deosebit de atrăgător, din care ieşeau în evidenţă ochii negri, sprâncenele arcuite, maxilarul cu contur ferm şi părul uşor ondulat“, relatează acesta despre fostul său coleg, ajuns acum mai cunoscut în restul lumii decât în oraşul în care a văzut lumina zilei.
 
Unul dintre cei mai importanţi critici de specialitate ai Americii, Bruce Duffie, nota, în 1982, despre tenorul constănţean: „Revelaţia este Vasile Moldoveanu, un Luigi absolut superb. Acest Luigi al lui Vasile Moldoveanu este esenţa tenorului, asta face publicul să înnebunească, ar trebui pusă secvenţa pe orice generic al unei emisiuni despre operă!“

Citeşte si

A revenit acasă la invitaţia ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu primeşte, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa

Vasile Moldoveanu, tenorul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, opt decenii de viaţă (I) (video)

Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa Făgădău - „Poate nu am ştiut să arătăm respect valorilor oraşului“ (galerie foto + video)

În cinstea tenorului Vasile Moldoveanu Concert spectaculos la TNOB „Oleg Danovski“ din Constanţa (galerie foto + video)

Recunoaştere a valorii după 60 de ani Maestrul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului Constanţa (galerie foto)
 
Tenorul Vasile Moldoveanu se întoarce în orașul natal după şase decenii de exil

„E teribil de emoţionant!“ Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale (galerie foto)

La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu revine, astăzi, acasă
 
Tenorul constănţean Vasile Moldoveanu, „unul dintre acei interpreţi despre care se poate spune, astăzi, că este un superstar“ (video) (V)
 
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari