#citeșteDobrogea MILA 23, poate cel mai fermecător sat din Delta Dunării
28 Aug, 2024 17:00
28 Aug, 2024 17:00
28 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2307
Marime text
- Delta Dunării este locul care m-a fascinat de fiecare dată, indiferent că este vorba de peisajul lacustru, de sălbăticia locului, de varietatea faunistică, de liniștea pe care aici chiar o găsești, de naturalețea localnicilor sau de tradițiile pe care le perpetuează de la o generație la alta. MILA 23 este un sat mic pescăresc, supranumit și Meca pescarilor, în care merită să ajungi măcar o dată în viață.
Localizare
Satul Mila 23 este situat pe un grind (o insulă naturală) dintre brațele Dunării, în zona centrală a Deltei Dunării, între brațele Chilia și Sulina. Așezarea face parte din comuna Crișan, județul Tulcea și se află la o distanță de 53 km de Tulcea, aproximativ la jumătatea distanței dintre Tulcea și Marea Neagră. Numele "Mila 23" provine de la distanța de 23 de mile marine față de orașul Tulcea, măsurată de-a lungul unui canal al Dunării. Satul este accesibil doar pe calea apei, cu barca sau cu alte mijloace de transport fluvial, având un număr redus de locuitori (aproximativ 500), în mare parte lipoveni.
Istoria așezării
Fondarea satului Mila 23 se pierde în vremuri demult apuse, cu toate că Delta Dunării este cel mai vechi pământ românesc. Până la săparea canalului Sulina și amenajarea acestuia pentru fluidizarea navigației, Mila 23 era un loc de popas important pentru toate navele care circulau între Tulcea și Sulina. Practic Mila 23 are o istorie care, deși nu este foarte bine documentată în scris, este legată de colonizarea zonei de către comunitățile lipovenești.
Prima atestare documentară a satului Mila 23 nu este foarte clar stabilită în documentele istorice, însă se crede că satul a fost fondat la începutul secolului al XIX-lea de către rușii lipoveni (staroveri), care au migrat în această regiune pentru a scăpa de persecuțiile religioase din Rusia țaristă. Deși nu există o atestare exactă într-un document specific cu privire la data întemeierii satului, se știe că populația lipovenească s-a stabilit în mai multe localități din Delta Dunării în această perioadă, iar satul Mila 23 a fost unul dintre acestea. Dezvoltarea sa a fost strâns legată de pescuit și de viața pe apă, specifică Deltei. Traiul în aceste locuri este destul de aspru ținând cont de gradul mare de izolare, riscul de inundații sau secetă accentuată și vânturi puternice.
În prezent, multe case din sat sunt de origine lipovenească, sunt construite din materiale naturale, multe din ele având acoperișurile acoperite cu stuf. De asemenea, sunt vopsite în culorile tradiționale ale acestei etnii, alb și albastru (siniliu). Credincioșii spun că acestă culoare albastră simbolizează cerul și apropierea de divinitate, iar alții spun că este o culoare care te apără de țânțari.
Bărbații sunt pescari iscusiți, iar mânuirea vâslelor este o altă faimă a locuitorilor acestui sat. Din acest sat au plecat mulți campioni europeni, mondiali și olimpici, buni canoiști și caiaciști, precum Ivan Patzaichin, Serghei Covaliov, Agafia Buhaev și Culina Popov.
Bărbații sunt pescari iscusiți, iar mânuirea vâslelor este o altă faimă a locuitorilor acestui sat. Din acest sat au plecat mulți campioni europeni, mondiali și olimpici, buni canoiști și caiaciști, precum Ivan Patzaichin, Serghei Covaliov, Agafia Buhaev și Culina Popov.
În ultima perioadă s-au construit câteva spații de cazare de la 2 la 4 stele, în speranța de a le oferi turiștilor care vor să descopere magia Deltei Dunării condiții cât mai bune. În sat sunt și două coruri lipovenești (Sinicika și Rusalka) și o echipă de bucătărese, care participă la concursuri și festivaluri.
La Mila 23 încă te mai poți bucura de tradițiile autentice ale unei etnii bine conservate în arealul deltei, de casele rustice acoperite cu stuf, de bătrânii bărboși care deapănă istoria șilegendele locului, dar și de o gastromie specifică axată pe produse piscicole.
Biodiversitate și turism
Mila 23 se află într-una dintre cele mai biodiversificate zone din Europa, Delta Dunării fiind un habitat pentru o varietate imensă de specii de păsări, pești și alte animale. Zona din jurul satului este ideală pentru observarea păsărilor, pescuit, plimbări cu barca și explorarea canalelor și lacurilor din Delta Dunării. Acesta este unul din motivele dezvoltării turismului ecologic. Mila 23 este o destinație din ce în ce mai populară pentru ecoturism, oferind turiștilor o experiență autentică în Delta Dunării.Satul oferă cazare tradițională în case lipovenești, precum și excursii organizate cu barca.
În concluzie, Mila 23 este un sat unic, care oferă o combinație rară de peisaje naturale impresionante, tradiții culturale bogate și o istorie sportivă remarcabilă. Este un loc ideal pentru cei care doresc să exploreze Delta Dunării și să experimenteze viața într-o comunitate tradițională de pescari.
Despre Claudia Ilie
LicențiatăînGeografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor îngeografieșicursuripostuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrulLiceuluiTeoretic „NicolaeBălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic șimembruînConsiliulConsultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a maimultorlucrărișistudiidespreMedgidia, despre Dobrogea șidespreclimatologie;
Autoare a unorstudiișicărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționaleșiinternaționale;
Implicareaînscriereaunorproiecte ERASMUS + șimobilitateîn state ale UE.
Citeșteși:
#citeșteDobrogeaSlavaRusă, poatecelmaipitoresc sat din Dobrogea de Nord
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii