Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:37 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitala – „Amintiri și povestiri”, de Garabet Kumbetlian Artiști smulși din uitare, în cartea profesorului Garabet Kumbetlian

ro

22 Sep, 2020 00:00 2894 Marime text

„Amintiri și povestiri” este o carte despre oameni și locuri excepționale, în care regretatul savant constănțean Garabet Kumbetlian a adunat, metodic, aproape științific, cele mai importante repere ale devenirii sale ca om și ca profesionist.

Volumul cuprinde o serie de portrete ale personalităților care i-au marcat viața și cariera, în mod direct sau indirect, precum și biografiile amănunțite ale acestora, însoțite un bogat material ilustrativ și chiar de o bibliografie selectivă, atașată la finele fiecărei secțiuni.

Capitolul 5 este dedicat profesoarei de vioară a autorului, Olga Coulin, soția pictorului Arthur Coulin, remarcabil portretist născut la Sibiu, în septembrie 1869.

Cu nostalgie și emoție, Kumbetlian rememorează întâlnirea cu sensibila artistă, vecină în Sibiu cu bunicii lui materni, și cei trei ani de studiu al celor mai frumoase partituri de vioară, împreună cu maestra sa care, deși septuagenară, își păstrase intacte energia, voința și talentul:
 

„În anul 1912, Arthur Coulin participă cu lucrări la Expoziţia Societăţii Artiştilor Germani de la Roma. În iulie se întoarce la Sibiu, în august- septembrie este chemat la Stettin pentru a picta nişte portrete, iar în octombrie pleacă la Heidelberg pentru un tratament medical. La Heidelberg se constată că nu mai există salvare. Este operat, dar părăseşte pentru vecie lumea culorilor lui, în 9 noiembrie 1912, la numai 43 de ani.
După moartea soţului ei, Olga Coulin părăseşte Italia şi se întoarce cu cei doi copii (băieţi) la Sibiu, într-un apartament de la etajul I al unei case cu un etaj, cu mai mulţi chiriaşi, din strada Tribunei nr. 21, în plin centrul Sibiului. Întâmplarea face ca în anul 1925 familia mamei mele să se mute alături, la nr.19, devenind vecină de casă cu Olga Coulin.
În anul 1947 (la vârsta de 11 ani) părinţii m-au trimis la Sibiu (la bunica maternă Paula), unde m-au înscris în prima clasă a liceului Brukenthal. Întrucât în Constanţa studiasem timp de cinci ani vioara cu pictorul şi vioristul Stavru Tarasov şi cu profesorul Aur Alexandrescu, era firesc să continui în acelaşi timp şi lecţiile de vioară. Ştiind că în casa vecină locuieşte profesoara de vioară Olga Coulin, am fost prezentat acesteia.

DESCARCĂ VOLUMUL INTEGRAL ÎN FORMAT PDF

La 72 de ani, aplecată de spate, Olga Coulin avea încă energia, voinţa şi puterea de a cânta dumnezeieşte şi a se ocupa de elevii ei. Am studiat cu ea timp de trei ani piese din repertoriul ei preferat: Dublul concert al lui Bach, romanţele (şi concertul pentru vioară în Re-major) ale lui Beethoven, concertul pentru vioară al lui Brahms şi multe alte pagini celebre din repertoriul viorii.
La sfârşitul studiilor, în anul 1950, când împlineam 14 ani iar doamna Coulin 75, eram capabil să susţin un concert pretenţios şi exigent. Facsimilul alăturat din ziarul german al Sibiului din 13 mai 1950 este un reportaj al unei serbări şcolare, în cadrul căreia am interpretat romanţa în Fa-major pentru vioară şi pian a lui Beethoven… La pian era marele compozitor, organist, pianist şi profesor Fr. Xaver Dressler.”


#citește mai departe în volumul „Amintiri și povestiri”.

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

 
Sursa foto: Familia Coulin - ilustrație din volumul „Amintiri și povestiri”, de Garabet Kumbetlian
 
Citește și:

#citeșteDobrogea Cine a fost Garabet Kumbetlian. Biografia unui inginer cu dimensiuni de mentor (galerie foto+document)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari