Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:18 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Generalul Averescu, „icoană sfântă pentru cetăţenii Metropolei Dobrogene”

ro

08 Sep, 2020 00:00 2214 Marime text

La 8 septembrie 1916, avea loc, în Piața Ovidiu din Constanța, o impresionantă manifestare de entuziasm a populației din urbea de la malul mării.
Se onora debarcarea soldaților ruși aliați și era întâmpinat cu mare simpatie generalul Alexandru Averescu, comandantul-șef al trupelor din Dobrogea, de la care se aștepta „făurirea unui strălucit şi solid viitor țărei lui Mircea cel Bătrân.”

La intrarea în război în august 1916, generalul Averescu intervenise în sudul Dobrogei după înfrângerea de la Turtucaia, unde confuzia ordinelor dusese la pierderi inutile de vieți omenești. Contraofensiva avea să salveze pentru moment Constanţa, trupele fiind însă mutate pe frontul transilvan.
În iulie si august 1917, Alexandru Averescu urma să conducă bătăliile de la Mărăști și Oituz, care au oprit înaintarea germană spre Iași și spre Odessa, iar imensa popularitate câștigată în tranșee avea să-l propulsează pe general în politică. Va demisiona din armată și va înființa Partidul Poporului, devenind în două rânduri prim-ministru, sub tutelă liberală.
În 1930, Alexandru Averescu ajută la revenirea în țară a lui Carol al II-lea, iar acesta îl recompensează cu titlul de mareșal. Din 1937 membru al Consiliului de Coroană, mareşalul Averescu acceptă în 1938 să fie ministru în guvernul patriarhului Cristea, prin care Carol II a instaurat dictatura regală. Alexandru Averescu a murit la scurt timp și a fost înmormântat în cripta eroilor de la Mărăști.
Dar iată cum este reflectată manifestarea populară de la Constanța, în ziarul „Victoria”, I, nr. I 60, din 9 septembrie 1916:
 

„Eri după masă la orele 1 i-a fost dat Constanţei să-şi manifeste cele mai înălţătoare sentimente către Sfânta armată şi către Generalul Averescu, comandantul suprem al trupelor din Dobrogea. Armata debarcată în port a pornit în marş pe străzile oraşului în intonaţiile vii ale imnului naţional rusesc.
La orele 1 o mulţime de cetăţeni s'a adunat în piaţa Ovidiu primind cu urale nesfârşite pe soldaţii aliaţi ai noştri, cari mergeau atât de mîndri şi impunători către câmpul de luptă, acolo unde pornirea dușmanului va fi strivită odată cu ființa lui. La un moment dat într'un automobil îşi face apariţia marele nostru General Averescu cu un domn colonel român şi altul din armata rusă.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!  

La vederea figurei măreţului General, care e o icoană sfântă pentru noi, cetăţenii Metropolei Dobrogene, fură cuprinşi de un entuziasm de nedescris şi în strigăte de ura, înconjurând automobilul, populaţia l'a aclamat timp de un sfert de oră. Generalul Averescu şi ceilalţi ofiţeri, frumos impresionaţi au strigat, «Trăiască armatele ruso-române, Trăiască România Mare». Ultimele cuvinte ale Generalului au fost acoperite de strigătele mulţimei, care nu mai contenea să spună, «Trăiască Generalul Averescu». În acest timp trupele ruse îşi continuau marşul.
Manifestația de eri după amiaz a fost un moment de multă înălţare sufletească, a fost ceasul când Comandantul Şef al trupelor din Dobrogea s'a convins cât este de iubit de populaţia Constanței, mai ales acum, când dela el se aşteaptă, cu nespusă încredere, făurirea unui strălucit şi solid viitor țărei lui Mircea cel Bătrân.”



#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
 

Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
 
Sursa foto: captura youtube/arhiva TVR

Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Noii candidați în Consiliul comunal Tulcea „făgăduesc să scoată orașul din mocirla mandatelor personale“
 
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Despre străinii din Dobrogea… nu tocmai de bine

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Tulcea în decădere continuă şi Constanţa în desvoltare progresivă şi în stare înfloritoare“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Nu s'a făcut nimica din ceea ce s'ar fi putut face cu poporul atât de blând al Dobrogei“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari