Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună Pedepse canonice pentru creştinii „ireverenţioşi” din Letea

ro

08 Jan, 2020 00:00 2393 Marime text

Ziarul Dobrogea Jună, înfiinţat şi condus, între anii 1904-1944, de către prestigiosul jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat în paginile sale devenirea Dobrogei moderne, cu cele mai de seamă evenimente politice, economice, culturale sau spirituale.


 
Printre exemplarele prezente în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, regăsim şi numărul 165, anul XXII, apărut în 30 iulie 1926, în cuprinsul căruia descoperim un articol intitulat „Episcopul Dunării de Jos în jud. Tulcea”, unde se relatează un incident din seria de vizite pe care înalta faţă bisericească le-a făcut în vara anului 1926:
 

„P.S. Sa Episcopul Cosma, în dorinţa de a cunoaşte mai de aproape eparhia ce păstoreşte, a vizitat: Isaccea, M-rea Cocoş, Tulcea, Sulina, Roseti şi Periprava, unde a fost întâmpinat cu multă dragoste de toţi locuitorii acestor comune, împreună cu autorităţile locale.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!


 

În Letea, P.S. Sa a fost foarte îndurerat de purtarea locuitorilor. În biserică nu era decât preotul, iar locuitorii erau ascunşi şi o parte plecaţi la câmp. Ca pedeapsă canonică, P.S.Sa a dispus închiderea bisericii şi ridicarea preotului din această comună“.

 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 165, anul XXII, din 30 iulie 1926
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Sursa foto: „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“ 
  
Citeşte şi:
 

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriaşi

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari