#DobrogeaDigitală Trei numere ale revistei „Justiţia Dobrogei”, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa
10 Dec, 2019 00:00
10 Dec, 2019 00:00
10 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2338
Marime text
Prima publicaţie cu profil juridic din Dobrogea, înregistrată cu nr. 1/1942 în Registrul public de periodice ale Tribunalului Constanţa, revista (la început lunară) de doctrină-jurisprudenţă şi legislaţie „Justiţia Dobrogei” i-a avut ca directori pe Gh. L. Dimitriu – fost preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, V.M. Theodorescu – prim preşedinte al Curţii de Apel Braşov, Demostene Rădulescu – preşedinte Curtea de Apel Constanţa, I.C. Theodorescu Valahu – decanul Baroului Constanţa. Era tipărită la Institutul de Arte Grafice „Moderna” din Constanţa.
În paginile revistei au fost găzduite articole, recenzii din domeniul dreptului, texte de legi, jurisprudenţe ale tribunalelor şi Curţii de Apel, scrise de somităţi din domeniul Dreptului.
Revista regională „Justiţia Dobrogei” a consemnat principalele probleme etice din perioada interbelică.
Spre exemplificare, sumarul nr. 3-4 din martie-aprilie 1943 se deschide cu „Întreprinderea de cherhana sub raport fiscal” (de George Agraru, procuror general al Curţii de Apel Constanţa), dar găsim şi un proces de adulter „Întreruperea vieţii conjugale. Condiţiuni. Soţ imobilizat” sau procese de sabotaj, ori o evocare a personalităţii primului avocat musulman din Baroul de Constanţa - Selim Abdulachim – „Un frate al sufletului românesc”.
DESCARCĂ GRATUIT ÎN FORMAT PDF CELE TREI NUMERE ALE REVISTEI
„A fost unul dintre primii musulmani români care – rupând o tradiţie nepotrivită şi păgubitoare – a mers la şcolile româneşti superioare: Liceul Internat din Iaşi şi Facultatea de drept din Bucureşti, şi a reuşit – nu numai să le termine cu succes – dar să se şi identifice minunat cu limba noastră, cu aspiraţiunile noastre”, scrie I.C. Theodorescu Valahu.
În nr. 7-8 din septembrie-octombrie 1943, găsim tratate numeroase speţe imobiliare, infracţiuni la legea chiriilor, dar şi o tâlhărie cu omor pentru care s-a decis aplicarea pedepsei cu moartea.
În cele peste 200 de pagini ale nr. 3-10 din martie-decembrie 1944 sunt tratate de asemenea contravenţii la lege, falsuri în acte, denunţări calomnioase, „donaţiune deghizată între soţi”, partaje, sabotaje.
Descoperă şi alte reviste disponibile în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa:
„Analele Dobrogei”
Revista „Teatrul”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii