Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu „Să fie păcăleală de 1 aprilie sau e lucru serios?”

ro

01 Apr, 2020 00:00 3345 Marime text

Volumul „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940” face parte din seria de jurnale extraordinare în care Pericle Martinescu a consemnat, timp de peste jumătate de secol, drame ale istoriei României, portrete ale unor personalități culturale marcante, evenimente și trăiri interioare…
Redăm mai jos un text scris cu exact 80 de ani în urmă, de un scriitor admirabil, care încă rămâne demn de descoperit, în paginile sale antologice despre iubire și „eternul feminin”, despre viață, prietenie sau destin.

„Astăzi am cunoscut o fată adorabilă. Are 18 ani. E frumoasă, inteligentă, plină de viaţă - cum ar putea să fie altfel la vârsta ei? - iradiază numai tinereţe şi veselie, exact aşa cum trebuie pentru ca viaţa să ţi se pară seducătoare. Faust întinerit - povestea e verosimilă, eternă, putând să se întâmple oricărui om. Astă seară am fost un Faust redevenit june. (Cred că nu e o păcăleală de 1 aprilie!) Noapte plăcută, puţin cam răcoroasă, cer înstelat, am străbătut câteva străzi, într-o vrajă continuă, am condus-o până la poartă, în cartierul Silvestru. Pământul pe care călcam era parcă un covor fermecat, presărat cu vis şi poezie.
După aceea, aici, acasă la mine, cu Ştefan şi cu Ion. Mă aşteptau. Traian adusese «mezelicul». Veniseră să «desfundăm» cele două sticle de vin pe care le-am adus de la Mediaş. Nici nu se putea moment mai potrivit pentru mine, eram într-o stare de euforie de care s-au mirat si ei, dar nu le-am spus nimic. Vinul, savuros - un adevărat «lacrima Christi», de Târnave. În odăiţa mea, «câte-un pic, pic» am golit sticlele, discutând tot felul de chestii «mari».

 

DESCARCĂ GRATUIT VOLUMUL ÎN FORMAT PDF!

Aceşti doi prieteni ai mei, corespund celor două forţe ale mele (poate că e bine de spus şi cele două «slăbiciuni»): inima şi creierul. Cu Ion sunt prieten pe calea inimii - cea mai caldă şi trainică prietenie; cu Ştefan, pe calea spiritului. Toți trei formăm o entitate: Ion - inima, Ştefan - raţiunea; eu, aş zice, pe amândouă. Întâlnirile noastre sunt totdeauna voioase, afectuoase, sincere, plăcute, reconfortante. Totuşi, astă seară Ion a spus la un moment dat: «Până acum ne-am întâlnit mereu, cu regularitate. Dar cine ştie dacă la anul pe acum ne vom mai întâlni...» Vorbele lui mi-au sunat straniu în urechi. Atenţie, deci, la 1 aprilie 1941!
Omul de la 30 de ani ar putea - şi e dator! - să spună totdeauna aşa unuia (sau, mai ales uneia) de la 18 ani: «Te respect, aşa cum respect pe cineva de la 60 de ani. Ai încredere în mine. Am faţă de tine aceeaşi atitudine ca faţă de un bătrân. Bătrâneţea o respect. Pentru ea însă am mai multă stimă şi mai puţină admiraţie. Pentru tine, am mai multă admirație, si mai puțină stimă. Ceea ce e mai «mult!»
... Și totusi eu, astăzi, nu mă consider mult deosebit de cel care eram la 19 ani, adică acum zece ani. Sunt tot atât de novice în toate, deși am o experiență mai bogată, deși am trecut prin multe, am cunoscut şi am învăţat multe. În nenumărate împrejurări, mă pomenesc tremurând de emoţie, ca la primii paşi făcuţi în viaţă. Nu mai spun că în faţa unor «ochi albaştri», tremur de parcă aş fi elevul din ultima clasă de liceu. Unii ar putea să râdă; eu însă zic că e bine aşa. Mă înspăimântă blazarea!
Să fie păcăleală de 1 aprilie sau e lucru serios?! A fost promulgată legea pentru impunerea celibatarilor. Emoţie în lumea funcţionarilor cărora li se «ajustează» salariul, haz în rest. Femeile se bucură...”

 
 
#citeşte mai departe în „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu
#Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 

Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu: Ziua Abdicării. „Ura, România a scăpat de un Excroc!”

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu: Tudor Vianu - un boem „refulat”

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu: Martor al sublimei prietenii dintre Panait Istrati şi Nikos Kazantzakis

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu: „George Enescu - frumoasă viaţă, fericit destin!”
  
#DobrogeaDigitală: Pericle Martinescu şi Emil Cioran, doi noctambuli filosofând într-un oraş adormit

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Bombe şi boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”, de Pericle Martinescu: Sfârşitul războiului şi „noi angajamente”
 
#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu: În vizită la George Călinescu, „în laboratorul literar unde se făureşte, zi de zi, marea istorie a literaturii române”

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: În volumele epurate de comunişti ni se prezintă „un popor compus din escroci, semidocţi şi tot felul de lichele”
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari