Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Omagiu și recunoștință pentru scriitorul identificat cu orașul său

ro

15 Aug, 2020 00:00 3539 Marime text

Dacă nu ar fi plecat dintre noi, în urmă cu patru ani, Constantin Novac ar fi împlinit astăzi 83 de ani.
Născut în Constanța la mijloc de august, în 1937, absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân” (1955) și al Facultății de Limba și Literatura Română și Teoria și Practica Presei – Universitatea București (1962), Constantin Novac a devenit redactor al revistei „Tomis” în 1966, iar parcursul său literar s-a identificat cu publicația constănțeană, dar și cu orașul său natal.

Prozator de vocație, povestitor memorabil, reporter și scenarist, și-a făcut debutul editorial în 1970 cu volumul de nuvele „Cheltuieli de reprezentare.” A colaborat cu Radiodifuziunea și cu Televiziunea română, semnând scenariile la filmele realizate de Studiourile cinematografice București : „La porțile țării” (1971) – documentar artistic, „Furtună în Pacific” (1984) – lung metraj artistic, „Puterea calorică a lemnului de palisandru” (1985). Printre cărțile publicate se numără ”Cheltuieli de reprezentare” (povestiri, București, Editura Albatros, 1970); „Adio, Robert !” (roman, București, Editura Eminescu, 1974); „Separația bunurilor” (roman, București, Editura Eminescu, 1975); „Cocorul de pază” (nuvele, București, Editura Eminescu, 1976); „Fericit cel care, ca Ulise …” (Însemnări de călătorie, București, Editura Eminescu, 1978); „Plutind avan pe marea cea adâncă” (roman, București, Editura Eminescu, 1987); „Punctul mort”  (roman, Constanța, Editura Ex Ponto, 1996).  Cel mai citit volum al său a fost însă „Vară nebună cu bărci albastre”, apărut în 1983, în 70.000 de exemplare, la editura Eminescu și având ca personaj central marea, tema sa predilectă și dragostea lui cea dintâi.

În calitate de președinte al filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei fondator a fost, Constantin Novac a inițiat Colocviile Tomitane, eveniment de marcă, organizat anual pe lângă revista Tomis. A fost singura manifestare literară de anvergură a Constanței, care a adunat laolaltă voci reprezentative ale scrisului românesc, a acordat premii la nivel național, a strâns publicul iubitor de cultură la întâlniri cu cartea, la dezbateri, mese rotunde, la expoziții sau recitaluri.

Proza lui Constantin Novac, proaspătă și versatilă, marcată de autenticitate, observația fină și nota adesea confesivă, a fost recunoscută de critici și încununată de premii acordate de Uniunea Scriitorilor, de saloane naționale și internaționale de carte, de reviste prestigioase, scriitorul fiind de asemenea distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru activitatea literară și publicistică.

Pentru valoarea și contribuția sa la promovarea Dobrogei pe plan național și internațional, Constantin Novac a fost distins cu Meritul Dobrogean, acordat post-mortem de cotidianul ZIUA de Constanța, în noiembrie 2017.
Scriitorul care a iubit până la ultima suflare marea și orașul unde a venit pe lume, s-a stins la Constanța, pe 30 septembrie 2016, la vârsta de 79 de ani.


Sursa foto: bjconstanta.ro

 

Citește și :

Constantin Novac - prozator, scenarist, publicist

Constantin Novac, prozatorul împătimit de mare

Dobrogea 139 de ani Laudatio Constantin Novac 

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru scriitorul Constantin Novac
 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari