Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Plugușorul la Constanța - „Lumii-ntregi aduc în dar calendar, Domnilor parlamentari, diurne mari“

ro

02 Sep, 2024 17:00 1247 Marime text
Capturi din numărul zece al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Mai toate articolele din acest număr sunt plasate în contextul Noului An.
  • Editorialul „Speranță – Realitate. 1924“ abordează teme religioase, dedicate noului an, aducând „fericirea Romîniei Mari“.
  • Articolul „Eri și azi“ pune în discuție trecerea anilor și schimbările inerente aduse tuturor odată cu înaintarea în vârstă.
  • Rubrica „Cronica ritmată“ prezintă „Plugușorul la Constanța“, o variantă a celebrului Plubugușor de Anul Nou, presărată de critici aduse administrației locale.
  • Inventarul farmaciilor de serviciu.
  • „Materiale pentru sondele petrolifere din Rusia“.
 
13 ianuarie 1924
 
Numărul zece al ziarului dobrogean „Dacia“ apare pe 13 ianuarie 1924, care potrivit calendarului pe rit vechi, marca ajunul revelionului. Astfel că, mai toate articolele din acest număr sunt plasate în contextul Noului An. Parabola de la începutul ziarului descrie, într-o manieră comică, diferite subilități politice sau sociale:
 
„Lumii’ntregi aduc în dar:
calendar,
Partidului liberal:
cașcaval: La slujbași flămânzi și goi,
răbdări noi...
Domnilor parlamentari, diurne mari
La fetite și lăhuze:,
«rouge» de buze“.
 
Citește și: Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI
 
În premieră pentru acest an, semnătura lui Constantin Irimescu nu mai este prezentă la editorial. În locul acestuia, un anume Gr. Gheorghe publică sub denumirea „Speranță – Realitate. 1924“, un editorial, abordând teme religioase, dedicate noului an, care speră că va fi mai liniștit, mai pașnic, aducând „fericirea Romîniei Mari“.
 
Scris sub pseudonimul sugestiv Eriazi, articolul „Eri și azi“ pune în discuție trecerea anilor și schimbările inerente aduse tuturor odată cu înaintarea în vârstă.
 
Un alt text semnat cu pseudonimul Arac, apărut și în numerele precedente, intitulat „Noroc de anul nou“ este prezentat în rubrica „Prin Dărac“. Arac intenționează să expună o situație comică, în opinia sa, raportată la societatea de atunci, despre doamnele care joacă poaker. „Nu știu ce am, dar când văd femeile jucând pocker parcă văd roșu. Și nu acel roșu de pe buzele cucoanelor pe care l’aubotezat «rouge», cuvânt cares’a românizat, ci roșu, roșu detot, carmin“, spune Arac.
 
Seria articolelor scrise sub pseudonim continuă cu „Ce-a văzut Ionel (la noaptea Anului Nou)“ de Ax. Poni.
 
Citește și: Atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
 
Critici la adresa administrației constănțene… în versuri
 
Rubrica „Cronica ritmată“ este semnată cu pseudonimul D.R. și prezintă „Plugușorul la Constanța“, o variantă a celebrului Plubugușor de Anul Nou, presărată de critici aduse administrației locale și nu  numai, într-o manieră de-a dreptul amuzantă. Redăm doar câteva versuri:
„[…] Mai e domnul Roșu
Ce ne da cu coșu
Pentru alimente
Prețuri… concurente,
Popa-i ofițer
Și-i băiat cu fler.
Dar deși e’n. . . stare,
Săbiuță, n’are.
Nițescu e iar
Ajutor-primar,
 Și ca ajutor. . .
S’ajuta cu spor.
Cine se ajută
Nu se împrumută  
Mânați măi! […]“
 
Știri calde de Anul Nou
 
Fiind un număr special, știrile locale, naționale și internaționale nu sunt atât de numeroase, precum cele din numerele obișnuite. Aflăm că „Flota engleză a pierdut un submarin“. Astfel că presa de la Londra anunța că submarinul avea la bord 40 de marinari. Într-o altă știre citim  „Reprezentantul grec a plecat din Angora“, fiind vorba de D. Politis care reîntors în Grecia. Știrea „Materiale pentru sondele petrolifere din Rusia“ informează asupra faptul că din portul nostru a plecat vaporul american „Sangus“ cu un încărcământ de diverse materiale pentru sondele regiunilor petrolifere de la Batum și Novorossisk.
 
Rubrica „Mișcarea portului“ menționează vasele intrare în portul Constanța: „Dobrogea“, „Eiena“, „Galata“, „Praga“, „Ceres“, dar și vase ieșite din portul Constanța: „Ludovig Mrazek“, „Cap.Bojadon“.
 
Rubrica „Informațiuni“ este de această dată mult mai generoasă, în raport cu ediția precedentă, cuprinzând o sumedenie de știri:
 
  • Fântânile din Dobrogea. Direcțiunea Serviciului Sanitar din București a dispus a se face analiza tuturor apelor din fântânile  din Dobroge pentru a se stabili potabilitatea lor.
  • Sindicatul șoferilor. În sala „Grand” a avut loc o întrunire a șoferilor pentru a alcătui un sindicat.  
  • Ședința muncitorilor din port. În sala sindicatelor muncitorești de pe strada Ștefan Mihaileanu, aceeași denumire și astăzi, a avut loc o ședință a muncitorilor din port, discutându-se despre contractului colectiv de muncă.
  • Vaporul „Dacia“ va pleca la Galați pentru reparații.
  • Elenei Grâdescu, soția lui Gheorghe Grâdescu din localitate a decedat.
  • Viceconsulul Finlandei. Prin decretul regal nr. 5589 din 23 noiembrie 1923, „s’a dat cuvenitul exequator, d-lui Gustav Apelgren, în calitate de viceconsul al Finlandei în localitate“. Birourile vor funcționa începând cu 14 ianuarie, de pe strada Alex. Lahovari, nr. 3, aceeași denumire și astăzi.
 
Citește și: Proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Farmaciile de serviciu au fost :
  • Pentru 12 ianuarie – farmacia „Sf. Gheorghe“, de pe strada Carol 54, astăzi bulevardul Tomis, farmacia „Crucea Roșie“, de pe strada  Ștefan cel Mare 62, denumire actuală
  • Pentru 13 ianuarie – farmacia „Sf. Gheorghe“, de pe strada Carol 139, farmacoa „Ciomu“, de pe strada Carol 70
  • Pentru 14 ianuarie – „Centrala“, de pe strada Carol 79, farmacia „Sf. Petru“, de pe strada Mircea cel Bătrân, denumire actuală, colț cu strada Tudor Vladimirescu, denumire actuală.
 
Citește și: Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
În finalul anunțurilor este amintită licitația unui teren de 264 de metri situat pe strada Marcu Aureliu, aceeași denumire în prezent, colț cu strada Dimitrie Cantemir, aceeași denumire și astăzi.
 
Programul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în ediția trecută.
 
 
 Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari