Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Un bărbat s-a sinucis cu un revolver la hotel „Palace“ din cauza unei dragostei pierdute

ro

30 Aug, 2024 17:00 1620 Marime text
Capturi din numărul nouă al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Editorialul - anumiți militari și profesori nu au drept de vot.
  • „Rănirea din comuna Caranasuf“ - bătaie generată de o veche ură“
  • „O nenorocire evitată“ - un tren era cât pe ce să lovească din plin o familie
  • „Crima din comuna Caramurat“ - un bărbat și-a înjunghiat cumnatul
  • „Sinuciderea de la hotel «Palace»“ - s-a împușcat din dragoste
  • „Un cal criminal“- bărbat lovit puternic de cal.
 
Sâmbătă, 12 ianuarie 1924, a văzut lumina tiparului numărul nouă al ziarului dobrogean „Dacia“. După cum ne-am obișnuit, în „fruntea“ primei pagini a ziarului se află o parabolă, care de această dată ia în derâdere faptul că „toți miniștrii au plecat din București de anul nou“:
 
„Tot anul nefăcând scofală.
Miniștrii plec din Capitală:
Făcând aiurea „reveroane“
Și aruncând în vînt, milioane,
Căci au roși obrajii lor,
De ochii cetățenilor“.
 
Fiind avocat, Constintin Irimescu, fondatorul ziarului, abordează în editorialul, intitulat „Forțele vii ale națiunii nu pot fi încătușate“, tema drepturilor politice, potrivit Constituției din 1923 și a legilor organice de după. Potrivit acestuia, militarilor și profesorilor cu o vechime mai mică de 15 ani și preoților nu le sunt recunoscute drepturile politice, mai exact dreptul de a vota și dreptul de a fi ales. Spune acesta că această decizie are intenție pur politică pentru a avantaja partidul aflat la guvernare, eliminând o parte din cei bine educați. „E un regres, o reîntoarcere la epoci uitate, în care privilegiile și restricțiile erau regula“, spune Irimescu.
 
Citește și: Atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
 
 
„Cronica zilei“ redă articolul „Femeia“, scris sub cunoscutul pseudonim Ax. Poni. Dificil de interpretat din cauza subtilităților, care par a încălca principiile morale pe care le cunoștem astăzi, textul expune influența femeii asupra bărbatului.
 
Situația Greciei este prezenată sub titlul „Starea d-lui Venizelos“, informând asupra înlăturării dinastiei și a noilor probleme guvernamentale.
 
O altă știre anunță înființarea unei noi „instituții comerciale române în Turcia“, fiind vorba despre denumită „Uniunea comercială pentru desvoltarea orientului“, cu un capital de 25 milioane lei. Directorul acestei societăți a avut o întrevedere cu Djevad Bei, ambasadorul otoman la București în vederea înființărei unei sucursale în Constantinopol, astăzi Istanbul.
 


Incendiul de pe vaporul „Dacia“
 
Rubrica „Prin dărac“ prezintă articolul „A ars vaporul «Dacia»“, scris sub anonimat, pseudonimul Cari. Autorul expune situația incendiului vaporului „Dacia“, prezentată în ediția trecută, într-o altă manieră decât cea expusă de autorități. „Este admisibil ca un vapor, acostat în portul lui de reședință, să nu fie păzit ziua și noaptea, nu contra făcătorilor de reie, ci contrar tot ce ar putea periclita cu o iată existența acestui vas. Era Crăciun. Ei și dacă era Crăciun ? Este admisibil ca fie orice sărbătoare ar fi, un vapor să nu aibă pe bord nici un paznic ? Este admisibil ca o avere de zeci de milioane să fie lăsată pe mâna unei singure cameriste care după cum se zice, era singură pe bord, cu un intendent beat“, spune tranșant autorul.
 
În rubrica „Finanțe-Comerț-Economie“ sunt integrate și date despre piața cerealor, pielăriei, manufacturii, colonialelor, activitatea silozurilor. Tot aici, în subrubrica „Mișcarea portului“ sunt menționate vasule intrate în portul Constanța: „Salvo“, „Amazon“, „General Moulier“, „București“, „Maid of Athenes“, „Sanguise“, „Pendrecht“, dar și vasele ieșite din portul Constanța: „Durostor“, „Jeann P“.
 
Citește și: Proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
 
În aceeași rubrică, frații Danielopol anunță că magazinul lor, care a funcționat pe stratia I. C. Brătianu nr. 6, astăzi încă strada I.C. Brătianu, a fost mutat într-o construcție nouă, situată pe bulevardul Ferdinand, astăzi cu aceeași denumire, colț cu strada Ion Grădișteanu, astăzi strada Siretului, vis-a-vis de comandamentul Corpului 5 Armată.
 
Farmaciile de serviciu
 
Tot aici sunt menționate și farmaciile de serviciu, anume farmacia „Engleză“ str. Carol nr. 45, astăzi bulevardul Tomis, „C,omu“, strada Carol nr. 139.
 
Seria de știri despre ultimele tragedii nu lipsește nici din acest număr. Aflăm că Vasile Șerban, angajat în serviciul fabricei „Aquila“, a suferit un grav accident de muncă, ajungând la spital. „Rănirea din comuna Caranasuf“ anunță că locuitorii Alexandru Cazan, Marin Râcaru și Tudor Nistor din comuna Caranasuf, astăzi Istria, „având o veche ură în potriva locuitorului Dumitru N. Ilie, din aceiași comună, îl pândiră în noaptea de 8-9 ianuarie, când se întorcea spre casă, și sărind asupra lui, l’au luat la bârne, rânindu-l grav“.
 
Și-a înjunghiat cumnatul
 
„Nenorocirea din comuna Chiragi“ relatează accidentul locuitorul Ion D. Popesu din satul Valala, astăzi satul Vălcelele, din comuna Chiragi, astăzi Cotu Văii, în urma unei sperieturi a calului său.
 
„Crima din comuna Caramurat“ prezintă înjunghierea locuitorului Petre Ghet din comuna Caramurat, astăzi Mihail Kogălniceanu, de către A. A. Proger și cumnatul său Radolfini, din aceeași comună.
 
Știrea „O nenorocire evitată“ descrie pericolul la care au fost supuși o familie din Mangalia. Astfel, un tren era cât pe ce să lovească din plin o familie care văzând bariera ridicată, dorea să treaca calea ferată.
 
Citește și: Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
„Nenorocirea din port“ anunță accidentul din portul Constanța a muncitorului Stan Pungă, fiind transportat la spital.  
 
Sinucidere ca-n filme la hotel „Palace“
O știre desprinsă din filme se intitulează „Sinuciderea de la hotel «Palace»“. Astfeș că, Niculae Terzea din serviciul hotelului „Palace“, s-a împușcat cu un revolver în abdomen, „cauza actului disperat fiind dragostea“.
 
Regăsim în paginile ziarului accidentul provocat de „Un cal criminal“. Astfel că soldatul Rudolf Honk de la regimentul 34, „vroind a înhăma un cal la furgon a fost lovit grav in abdomen cu copitele“.
 
La rubrica „Din Gherengic“, denumirea veche a localității Pecineaga, se anunță o spargere a  magaziei locuitorului Omer Bairam din Accilar, astăzi satul Vânători, din comuna Pecineaga. De asemenea, în materialul „Pungași de trenuri prinși“ este expus faptul că „siguranța a reușit să prindă pe Arghir Tomș și Vasile Vasilache, temuți pungași de buzunare ce operează prin trenuri și cari sunt urmăriți de siguranța capitalei, pentru furturi însemnate“.
 

La rubrica „Informațiuni“, de această dată este anunțat faptul că D. Popovăț, director general al S. M. R., alături de d. comandor Popescu, căpitanul portului, au început ancheta pentru a stabili cauzele care au provocat incendiul de pe vaporul „Dacia“, precum și pentru a evalua pagubele suferite.
 
Victimele gerului
 
Informațiile din Capitală aduc știrea „Marile nenorociri din capitală“. Din cauza topirii zăpezii, mari bucăți de gheață cad de pe clădiri, punând în pericol pietonii. „Un mare bloc de ghiață a alunecat de pe acoperișul hotelului Bristol, situat pe str. Academiei omorând pe loc pe tânărul Constantin Bilașă din Comânești, Mehedinți, funcționar la librăria Națională din strada Lipscani 88; […] în dreptul bociegei Mircea, un sloiu de ghiațâ, căzut, a omorât pe Constantin Mandache, din str. Sătucu 41, șef stereotipist la ziarele «Adevărul» și «Dimineața». […] D-ra Ana Zahareanu, funcționară la «Cartea Românească», domiciliată în str. Felix, s’a ales cu un braț fracturat“, se arată în știre.
 
O altă știre anunță „Pensii și ajutoare pentru invalizii din Turcia“. În continuare, în articolul „Cum e informată străinătatea“ redactorii ziarului afirmă că în știrea, prezenată într-un număr trecut, despre prinderea liderului comunist Nicolae Rusu și a complicilor săi, a fost preluată greșit și exagerată de ziarul francez „Journal d'Orient“.
 
Citește și: Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI
 
Programul spectacolelor este simular celui prezentat în edițiile trecute, iar tabloul  reclamelor rămâne cel descris din numărul precedent al ziarului
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari