Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Ședințe de partid, lupte cu bandiții și o nouă furtună pe mare, printre subiectele urbei la început de februarie

ro

04 Oct, 2024 17:00 2148 Marime text
Capturi din numărul 24 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • O nouă parobolă ironizează administrația publică centrală care avea în plan un „proiect al apelor“.
  • Editorialul, „Colaborare, nu subjugare“, critică politica liberalilor aflați la conducere, „prin noi înșine“.
  • Prima  rubrică de după editorial abordează știrile externe.
  • „Complot revoluționar a fost descoperit la Varna“, fiind vorba despre o mișcare revoluționară a comuniștilor cu intenția de a răsturna guvernul.
  • Numeroase articole abordează situația din Grecia.
  • Articolul „Portul-franc la Constanța“ aduce în discuție oportunitatea ca o zonă din portul Constanța să devină ce astăzi numim „zona liberă“, unde nu se percep taxe vamale.
  • „Cronica zilei“ abordează aspecte mai „filosofice“ despre „Viață“ - „Egoismul este secretul fericirii, alături de ignoranță“.
  • „Un monstruos viol“ în Hârșova.
  • Vizita fruntașului Partidului Național Țărănist, Ion Mihalache, în Constanța.
  • „Furtuna de pe mare“ a dus la decesul a patru marinari.
  • „Furt din Anadalchioi“
  • În Caliacra, pe atunci teritoriu românesc, au avut loc „Lupte între bandiți și jandarmi“.
  • „Nenorocirea din strada Mircea“
  • „Buletinul Juridic“ prezintă ultimele hotărâri ale Tribunalului. 

Primul număr din luna februarie a anului 1924 a cotidianului constănțean „Dacia“ apare într-o zi de vineri, 1 februarie 1924. Acesta debutează cu o nouă parobolă,  care ironizează, de această dată, administrația publică centrală care avea în plan un „proiect al apelor“:
 
„Consiliul de miniștri a admis proectul apelor:
Se asigur șobolanii
De regimul, pentru anii,
 Când ciolanul le-o scăpa
Și... la apă vor intra.“

 
Seria de articole este deschisă, ca de obicei, de editorialul, scris în mod tradițional de directorul ziarului „Dacia“, Constantin Irimescu. Amintim că, după anul 1922, la conducerea publicației se alătură și Leonida Moscu, membru al Partidului Național Țărănesc și promotor ale unor idei antiliberale. Editorialul, intitulat „Colaborare, nu subjugare“, critică politica liberalilor aflați la conducere, „prin noi înșine“, în contextul economiei naționale. Irimescu aduce în atenție lipsa capitalului și imensa „avere“ din subsolul pământului românesc.
 
Citește și: Povestea integrală a ziarului „Dacia“

Știrile din Varna și Atena

Prima  rubrică de după editorial abordează știrile externe. Aflăm că un „Complot revoluționar a fost descoperit la Varna“, fiind vorba despre o mișcare revoluționară a comuniștilor cu intenția de a răsturna guvernul. Tot în Varna, o epidemie de ciumă se răspândea cu o „repeziciune grozavă“. O altă știre informează că noul ambasador sovietic la Roma este domnul Iordanski. Rubrica este completată cu „Răscumpărarea căilor ferate turcești“ și „Frontierelor ruso-polone“.
 
Pe parcusul ediției sunt prezentate și alte materiale externe. Spre pildă, numeroase articole abordează situația din Grecia. Aflăm că „Extremiștii nu recunosc chestiunea dinastică“. Este vorba despre faptul că „extremiștii“ se declară contra participării partidelor regaliste la plebiscitul Greciei, deoarece nu recunosc existența unei „chestiuni dinastice“.
 
Știrile de la Atena mai vorbesc despre o posibilă nevroză grava inimii lui Venizelos, prim-ministru grec în mai multe rânduri. Mai aflăm și despre o dispută, în cadrul unei adunări despre libertatea presei, dintre Eleftherios Venizelos (1864 - 1936), susținător al monarhiei, și Alexandros Papanastasiou (1876 - 1936), susținător al instaurării republicii. O altă știre prezintă „Suferințele grecilor din insulele Imbros și Tenedos“, persecutați de turci.

Știrile naționale relatează despre puternicul incendiu de la uzinele de gaz aeriean de la Brașov și despre ședința de la București a Partidului Poporului.
 
Citește și: Atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 1924

„Să nu vorbești decât atunci când ai ceva de spus și să nu răspunzi decât când ești întrebat“ 
 
„Cronica zilei“, scrisă de, deja celebrul, Ax. Poni., abordează, de data această, aspecte mai „filosofice“ despre „Viață“, după cum este intitulat articolul. Abordând mai multe idei despre echilibrul dintre indiferență și implicarea exagerată, acesta concluzionează că „egoismul este secretul fericirii, alături de ignoranță. Să nu vorbești decât atunci când ai ceva de spus și să nu răspunzi decât când ești întrebat“.  
 


Ignoranța administrației locale, ședințe de partid și o altă furtună pe mare
 
Știrile locale abordează mai multe evenimente din Dobrogea. Aflăm despre „un monstruos viol“. Se pare că „Feclist Ivan din Hârșova, întâlnind pe fata Elena Pricop Ivan la marginea orașului, a violat-o“.  Un alt material informează despre vizita fruntașului Partidului Național Țărănist, Ion Mihalache - ministru în mai multe rânduri -, în Constanța, în cadrul unei consfătuiri țărăniste unde urma a se lua decizii importante asupra activității partidului în județul nostru.
 
Scris sub pseudonimul Dra., articolul „Portul-franc la Constanța“ aduce în discuție oportunitatea ca o zonă din portul Constanța să devină ce astăzi numim „zona liberă“, unde nu se percep taxe vamale. Autorul critică faptul că atât autoritățile locale, cât și cele centrale întârzie cu un răspuns, punând „chestiunea la dosar“.
 
„Furtuna de pe mare“ a dus la decesul a patru marinari. Cotidianul anunță că „din pricina furtunei ce abântuit acum câteva zile pe Marea Neagră, un mare numărde vase, cari s-au refugiat în fața primejdiei, se află împotmolite pe coastele Basarabiei și ale Rusiei“.  A fost trimis vasul-dragă „Kilia“, pentru salvarea vapoarelor amenințate.
 
„Prinderea unui dezertor“ anuță că Siguranța, serviciile secrete din acea vreme, a arestat pe „dezertorul Stan Stan Costea, cu domiciliul în localitate“.
 
Plata despăgubirilor pentru constănțeni  
 
După cum știm din numerele trecute, plata despăgubirilor întârzia pentru dobrogeni. În această ediție aflăm că Ilie Mecu, inspector al Băncii Naționale și președintele Casei de împrumut pe gaj, „s-a prezentat la ministerul de finanțe, în vederea despăgubirilor ce urmează să se acorde dăunaților din județul Constanța“. Se pare că demerul acestuia a avut success, întrucât ministrul promisese plata în decursul lunei februarie.
 
Citește și: Proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constănțenii erau informați și despre un „furt din Anadalchioi“, fiind vorba despre dispariția unui argat al lui Gheorghe Ceaciu, împreună cu o căruță și doi cai și mai multe „lucruri casnice“.
 
Lupte între jandarmi și bandiți în Caliacra
 
În Caliacra, pe atunci teritoriu românesc, au avut loc „Lupte între bandiți și jandarmi“. Un mare număr de bandiți au atacat, cu scopul de a jefui, satul Geferlic Arman, din apropierea comunei Duvan-Iuvasi din Caliacra. Jandamrii au intervenit cu focuri de armă, jandarmul sergent Nehiu Petrof, căzând la datorie. „Bandiții au dispărut, fără a putea jefui pe cineva. A fost arestat servitorul locuitorului Gheorghe Enachef, anume Vezi Ali Turabi stabilindu-se că avea relațiuni cu bandiții“.
 
La rubrica „Faptele zilei“, aflăm că poliția l-a arestat  Ion Dănescu, care se dădea drept agent de siguranță, dar și pe Aurel Preda „prins cu sifoane de furat“ și pe Ibraim Mustafa, „găsit cu cărbuni furați“.
 
A văzut moartea cu ochii în timp ce își arunca gunoiul
 
„Nenorocirea din strada Mircea“
relatează despre incidentul tânărului Niculae Pușchiță, din serviciul firmei Dumitrescu. Acesta, ducându-se să arunce gunoiul, a alunecat din pricina gheții, căzând peste pietre de la o mare înălțime. Totuși, în urma intervenției doctorilor, victima se afla în afara oricărui pericol.
 
Sentințele Tribunalului - 1000 lei pentru lovire
 
„Buletinul Juridic“ prezintă ultimele hotărâri ale Tribunalului. A  fost condamnat pe Neculae Căpiță din Dobromir, din județul Constanța, la 1000 lei amendă pentru lovire, pe Ion Sgarboră și Dumitrescu, sergenți de oraș din Constanța, la câte 200 lei amendă pentru părăsire de posturi în timpul serviciului. Tribunalul a admis în parte apelul lui Ion Vârcolete din județul Gorj, reducându-i pedeapsa la 500 lei amendă pentru furt. Instanța a respins apelul lui Neagu Straton din Medgidia rămânând condamnat la o lună închisoare corecțonală pentru furt și a lui Iohan Bumbeghel din Cogealac rămânând condamnat la un an închisoare pentru abuz de încredere.
 
Un anunț al Direcției Serviciului Porturilor Maritime anunță că se va opri lumina pentru abonații care nu plătesc la ghișeul acestei direcții într-un anume termen.
 
Citește și: Guvern, politică și administrație în România anului 1924

Licitații și vânzări
 
Primăria anunța o licitație publică pentru „darea în întreprindere a dârâmărei actualei locuințe a direcțiunei școalei primare No. 1 de fete dinstrada Carol, desființarea împrejmuirii, precum și refacerea din nou a locuinței și împrejmuirea direcțiunei acelei școli,conform planului și devizelor întocmite de serviciul tehnical comunei a căror valoare se urcă în total la suma de 518000 lei.
 
Un loc viran de 385 m, situat pe colțul format de pe bulevardul Regina Maria, astăzi bulevardul Mamaia, colț cu bulevardul Carol, astăzi bulevardul Tomis era scos la vânzare sau la închiriere.
 
Rubrica „Informațiuni“ relatează mai multe știri scurte referitoare la diverse situații din oraș și nu numai :
  • Au sosit în portul nostru un grup de 138 evrei din Polonia, Bulgaria și Ucraina care urmează să emigreze în Palestina cu vaporul „România.
  • Contratorpilorul american „Simpson“ va mai rămâne în portul nostru până duminică, 3 februarie 1924, când va pleca la Neapole.
  • Iahtul amiral staționar „Scorpion“ va pleca miercuri, 6 februarie 1924, la Constantinopol.
  • Vaporul „România“ va pleca pe 2 februarie 1924 cu pasageri și mărfuri pentru Cospoli-Iaffa și Alexandria.
  • Vaporul „Durostor“ al serviciului maritim român va sosi pe 2 februarie 1924 cu pasageri și mărfuri de la Pireu și Colpori.
  • Membrii partidului țărănesc din Constanșa „sunt rugați a la parte la întrunirea ce se va ține în ziua de 3 februarie 1924, ora 10 dimineața în localul clubului, când se vor discuta și lua hotărâri importante“. 

Programul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în ediția trecută (LINK ACTIV).
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.

 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari