Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Tenorul Răzvan Săraru şi pianista Andrada Ştefan vor interpreta Imnul Naţional în onoarea academicienilor Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu

ro

09 Jul, 2019 00:00 7901 Marime text

La propunerea comunităţii tomitane, academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Municipal care va avea loc pe 10 iulie, de la ora 12.00.
 

 
În continuarea acţiunilor publicistice asumate, cotidianul ZIUA de Constanţa a iniţiat proiectul #DobrogeaAcademică - moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti: Academia Română. Proiectat ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 


Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti - din trecut şi prezent - urmând a fi promovate inclusiv preocupările actuale ale Academiei Române. 
 
Academicienii Petre T. Frangopol  (86 de ani, membru de onoare al Academiei Române) şi Marian-Traian Gomoiu (83 de ani, membru titular al Academiei Române) sunt redutabile voci pentru politica de dezvoltare a ştiinţei şi cercetării în România şi în Europa, sunt născuţi şi crescuţi în Dobrogea, absolvenţii centenarului Colegiu Naţional „Mircea cel Bătrân”, cu o prestigioasă şi recunoscută activitate ştiinţifică închinată ţării şi locului natal.

Evenimentul din 10 iulie dedicat celor doi academicieni dobrogeni va începe cu intonarea Imnului de Stat al României, în interpretarea tenorului Răzvan Săraru, prim-solist al Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, care va fi acompaniat la pian de Andrada Ştefan, profesor de pian la Colegiul de Arte „Regina Maria” şi maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.
 

Răzvan Săraru, tenorul premiat la Gala Operelor Naţionale

 
Publicul constănţean meloman (şi nu numai) este familiarizat cu cariera excepţională a tenorului Răzvan Săraru. Format la şcoala muzicală gălăţeană, după absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2006, la clasa maestrului Ionel Voineag, tenorul Răzvan Săraru devine prim-solist al Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa. În paralel, susţine o bogată activitate concertistică peste hotare, colaborând cu instituţii muzicale de importanţă majoră ca Munchener Philarmonyker, Zurich Tonhalle, Deutschefilmorkester Babelsberg, Berliner Simphoniker, Tokyo Opera Philarmonye, dar şi cu Orchestra Naţională Radio, alături de care participă în anul 2004 la înregistrarea compact discului Oratoriul de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului, de Paul Constantinescu, sub bagheta maestrului Horia Andreescu, împreuna cu artişti ca Eduard Tumagian, Mircea Moisa şi alţii.
 
Debutul în spectacolul de operă a avut loc în anul 2004, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în opera „Faust“, de Ch. Gounod. A primit diploma de excelenţă din partea Uniunii Criticilor Muzicali din România pentru proiectul „Traviata 150” şi multe alte premii şi distincţii.
 
Răzvan Săraru abordează cu deosebită plăcere repertoriul de operă, precum şi pe cel vocal-simfonic, fiind prezent în Cardex-ul Societăţii Române de Radiodifuziune cu ciclul de lieduri Dichterliebe de Schumann şi Cele 7 cântece pe versuri de Clement Marot. A cântat cu nume celebre ale teatrului liric mondial ca: Leontina Văduva, Celia Costea, Alecsandra Buczek, Giulio Boschetti etc. Tenorul a participat la diverse cursuri de perfecţionare vocală cu Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause, Virginia Zeani şi alţii.
 
Sursa foto: Facebook
 
Citește și:
 
 

Despre proiectul #DobrogeaAcademică
 

Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti

#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)

Cuvinte presărate cu onoare şi respect. Mesajele iniţiatorilor proiectului #DobrogeaAcademică, lansat de ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Evenimentul are loc miercuri Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu, cetăţeni de onoare ai municipiului (document)

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, din perspectiva directorului său / Anuare vechi ale liceului

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“

#DobrogeaAcademică Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Despre „Mediocritate şi excelenţă“ – Petre T. Frangopol 

#DobrogeaAcademică Integrala „Mediocritate și excelență“, scrisă de academicianul constănțean Petre T. Frangopol, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“, volumul I - „S-a demonstrat până astăzi că nu există voință politică în vederea găsirii de soluții care să prevadă redresarea României“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (II). „Excelenţa şi talentul sunt un har de la Dumnezeu, la care se adaugă zeci de ani de muncă şi creativitate“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (III). „Firmele căpuşă, după scenariul bine-cunoscut şi excelent pus la punct, au devalizat, practic, industria chimică“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (IV). In Memoriam academician Geavit Musa (document)

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“ (V). „Sunt cel mai bun fiindcă sunt mircist, sunt constănțean, sunt dobrogean, sunt român!“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (VI). „O decizie «istorică» pentru dezvoltarea noastră intelectuală“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (VII). „Colegiul «Mircea cel Bătrân» are o contribuţie deloc neglijabilă la istoria culturii româneşti de ieri şi de azi“​


Despre Marian-Traian Gomoiu 

#DobrogeaAcademică Prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, mărturisire de suflet - „Drumul meu în viață“

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. univ. dr. ing. Dinu Atodiresei - „Academicianul Marian Traian Gomoiu, un model de profesor avid de cunoaştere a noului în ştiinţă“ (document)

#DobrogeaAcademică Conf. univ. dr. Marius Skolka - „Marian-Traian Gomoiu, unul dintre pilonii învățământului și cercetării biologice și ecologice de la malul mării“ (document)

#DobrogeaAcademică Cătălin Ţibuleac - „Aducem mulţumirile noastre domnului Marian-Traian Gomoiu pentru întreaga activitate în slujba Deltei Dunării“

#DobrogeaAcademică Dr. Dan Vasiliu, director GeoEcoMar, filiala Constanţa - Amintiri cu academicianul Marian-Traian Gomoiu (document)

#DobrogeaAcademică Dr. Tania Zaharia despre activitatea academicianului Marian-Traian Gomoiu la Institutul Român de Cercetări Marine din Constanţa (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Dr. Dumitru Murariu - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre


Despre Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică Prof. dr. Dragoș Vaida - „Academicianul Petre T. Frangopol, un senior al culturii românești“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Nicolae-Victor Zamfir - „Profesorul Petre T. Frangopol a promovat Institutul de Fizică Atomică drept un reper pentru comunitatea academică din România“ (document)

#DobrogeaAcademică Scriitorul Paul Diaconescu - „Petre T. Frangopol, omul înzestrat cu o voință de fier, ființa pentru care piedicile sunt făcute spre a fi învinse“

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan Dumitrache - „Spirit liber, curajos şi competent, prof. Petre T. Frangopol s-a aplecat cu multă dăruire spre probleme majore ale societăţii“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Gheorghe Benga - „Profesorul Petre T. Frangopol reprezintă un model de om de ştiinţă din categoria Excelenţei“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Dorin Poenaru - „Petre T. Frangopol, întemeietor de şcoli şi lider de opinie“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Victor Voicu - „Petre Frangopol este un om, o voință, un caracter care nu ațipește pe orbită“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească


 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari