Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Interlopii” dobrogeni, din urmă cu un veac și jumătate

ro

24 Aug, 2020 00:00 3274 Marime text

În volumul  "Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei, vol I (1878 - 1916)," unde istoricul Stoica Lascu a antologat presa dobrogeană de după revenirea Dobrogei sub administrație românească, am regăsit un articol publicat la 1 septembrie 1880, în ziarul tulcean „România Trans-Danubiană” și din care ne putem face o imagine a felului în care autoritățile gestionau problema infractorilor care împânziseră regiunea, organizați în bande și ocupându-se de „jefuiri și prădăciuni”.
Prezentând detalii despre bandele organizate, despre tâlhari și faptele lor, materialul face referire la o amplă acțiune  de stârpire a răufăcătorilor care bântuiau prin Dobrogea, prin angajarea a trei escadroane și a unui pluton de infanterie, inițiativă care a dus la prinderea sau alungarea lor peste graniță, căci „văzând măsurile aspre şi energice ce s'au luat, au părăsit Dobrogea plecând spre Constantinopole şi aiurea.”
  

„Bandele de tâlhari din Dobrogea. România trans-dunăreană, anunţând că bandele de hoţi ce bântuiau Dobrogea sunt prinse de autorităţi dă următoarele amănunte din care se poate vedea însemnătatea acelor cete de tâlhari care spune numitul ziar - erau mai toţi Turci şi ţigani turci.
La parchetul tribunalului Mangalia, zice România Trans-Dunăreană, se află până acum 55 indivizi supt mandate de depunere şi din care 3 inculpaţI pentru jefuirea lui Stoian Teodor din Bulgaria, 5 pentru asasinarea cârciumarului Gh. Ioan din Abdulafi, 18 pentru tâlhării la drumul mare şi jefuiri în comuna Giovenli şi Buiuc Enghel din ocolulu Mangalia; 16 pentru tâlhării la drumul mare şi jefuiri în comunele Talaşman şi Bomaga ocolul Megidie, 13 pentru prădăciuni şi jefuire în comuna Cicurkioi ocolul Silistra nouă.
Pentru prinderea acestora, Administraţia din Chiustenge a întrebuinţat 3 escadroane şi un pluton de infanterie.
S'au descoperit aseminea şi prins cei 7 hoţi din preună cu 4 gazde ale lor care comiseseră jefuirea din Chirchelegia, omorând şi un călăraş român.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF  

Asemenea s'au prins şi cei 11 hoţi care au prădat şi ucis în Ostrov, erau banda luI PârlicI şi Ciupitul compuse din 9 Români şi doi Bulgari din districtul Tulcea, au fost după cum ştim, prinsă judecată şi condamnată.
Din cele mai sus espuse resultă că s'au prins şi încarcerat 90 tâlhari de drumul mare din care 20 sunt adeveraţi Turci, 56 ţigani şi 14 creştini dintre care 2 bulgari din banda lui Pârlici şi Ciupitu.
Mai este de adăogat, că o mare parte din acei ce măreau bandele de hoţi, văzând măsurile aspre şi energice ce s'au luat, au părăsit Dobrogea plecând spre Constantinopole şi aiurea.”
 

#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.



Sursă foto: ilustraţie din Istoria Dobrogei, de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu 

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Vizita familiei regale la Tulcea - „zile cari vor rămîne neşterse din inemele dobrogenilor“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Ioan N. Roman, despre drepturile cetăţeneşti ale dobrogenilor, la începutul secolului XX

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Soluţiunea ce se impune e aceasta - Întărirea elementului românesc şi îndrumarea Dobrogei pe calea propăşirei“
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari