Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Odiseea navei-școală CONSTANŢA“, de Marian Moșneagu. „Odiseea 2003“ - Memoria şi Marea

ro

25 Oct, 2021 00:00 2782 Marime text

 
 
 
  • Odiseea 2003 – Memoria și Marea este capitolul cu care Marian Moșneagu încheie volumul Odiseea navei-școală CONSTANŢA. Periplul său înglobează detalii pe care orice pasionat de mare și istorie dorește să le cunoască.
Prețiosul album bilingv româno-francez alcătuit de Marian Moșneagu a fost editat de Muzeul Marinei Române cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate în slujba culturii naționale și beneficiază de un Cuvânt înainte semnat de academicianul Răzvan Theodorescu, la vremea aceea (2004) deținând funcția de ministru al Culturii și cultelor.
 


În imagini și text, autorul spune povestea unui fenomen cultural care a fost nava-școală „Constanța”, cea care, la șapte decenii de la botezul la care a participat și Regele Carol al II-lea, reușea ca, după fiecare escală, România să fie mult mai admirată și mult mai aproape de sufletele celor care ne-au cunoscut afinitățile și ospitalitatea.
 
Voiajul navei-școală „Constanța“ din anul 2001, receptată ca navă în serviciul fraternității mediteraneene și considerată drept „o utilitate de creație, de difuzare și de transport”, a fost deopotrivă o premieră în istoria culturii și a navigației române. Parcurgând acest volum veți avea ocazia să descoperiți o altă fațetă a voiajelor acestei nave stindard.
 
 

„Odiseea 2003“ - Memoria şi Marea

 

„Aşa cum era de aşteptat şi după cum promiseseră organizatorii, „Odiseea” a avut şi o a doua ediţie.

Astfel, între 1 iunie-23 iulie 2003, nava-şcoală „CONSTANŢA” a efectuat un nou periplu cultural, având la bord 77 marinari, 4 salariaţi civili, 85 de actori şi personal ethnic român şi francez şi 59 de studenţi din anii II şi III ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi 5 elevi ai Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Murgescu”.

Pe parcursul celor 52 de zile, nava a făcut escale în 17 porturi din 12 ţări - Bulgaria, Grecia, Franţa, Spania, Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Malta, Italia, Muntenegru şi Albania, parcurgând circa 5.862 Mm în 458 ore şi 36 minute de marş.
Spectacolul din acest an a avut ca leit-motiv Memoria şi Marea.

 
   
 

Este esenţial să facem să germineze, să renască şi să înflorească în interiorul fiecăruia dintre noi ideea unei fraternităţi strălucitoare prin care să  reuşim să îndepărtăm inerţia violenţei şi prin intermediul căreia să ajungem să eradicăm ura care tulbură sufletul oamenilor, conducăndu-I la dezastru.

Prima noastră „Odisee“ în slujba păcii a lăsat să se întrevadă că numai speranţa este capabilă să salveze lumea şi că, în fond, oamenii sunt fraţi şi nu duşmani. Căci noi nu am putea trăi împreună decât respectându-ne  reciproc şi nu ne-am putea privi în ochi decât dacă învăţăm să apreciem diferenţele existente între noi. Să ne iubim şi să ne înţelegem pentru ceea ce suntem şi nu pentru a nejudeca.

Fără această indispensabilă demnitate umană prin recunoaşterea asemenea unor zale aparţinând aceluiaşi lanţ, lumea va continua să se zbată, zdrobită sub mantia unei nopţi obscure şi reci.

„Odiseea 2003“ este replica cea mai frumoasă pentru a pereniza această dorinţă de fraternitate pe care noi am facut-o să se nască înjurul nostru.
Cu această ocazie, doresc să salut în special artiştii, creatorii dar și oamenii politici de toate naţionalităţile şi de toate religiile care se reunesc în acest proiect, aducându-şi angajamentul, competenţele, arta şi energia lor“- preciza la una din şedinţele organizatorice din februarie 2003, Richard Martin.
Coordonarea acestui voiaj cultural, executat sub comanda locotenent comandorului Bogdan-Nicolae Vochiţu, a fost asigurată de contraamiralul de flotilă loan Ghilnter Costi, în calitate de comandant al marşului şi căpitan-comandonil Daniel Căpăţînă, ca şef de stat major.

„Odiseea 2003“ a inclus escale în porturile: Vama (2-3 iunie), Salonic (5-8 iunie), Cassis (12-13 iunie). Marsilia (13-15 iunie). Toiilon (15 iunie), Sagunto (16-18 iunie), Valencia (18-21 iunie), Tanger (22-25 iunie), Mostaganem (26-29 iunie). Alger (30 iunie-2 iulie), Hanunamet (3-5 iulie). Tripoli (6-9 iulie). La Valletta (9-11 iulie), Siracusa (11-13 iulie), Kotor (14-16 iulie), Saraode (16-17 iulie), Vathi (19-20 iulie) şi Constanta (23 iulie).

 
   

 
Sursa foto: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu.
 
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu. În siajul tradiției

#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu. În siajul tradiției

#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu. Constanța în onomastica navală românească

#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANŢA“, de Marian Moșneagu. Impresii de călătorie

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii