Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Un nou titlu în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Adolescenții dela Brașov”, de Pericle Martinescu

ro

19 Dec, 2019 00:00 2385 Marime text

Tema adolescenței teribiliste și frământate de drame interioare face obiectul romanului de debut al lui Pericle Martinescu, apărut în 1936, când autorul avea doar 21 de ani, iar amintirea anilor de liceu era încă proaspătă în mintea junelui scriitor care, cu mult curaj, își publica prima sa carte.





Deși pare o autobiografie, textul fiind scris la persoana I, Pericle Martinescu precizează în confesiunile sale că „Adolescenții dela Brașov” este, deopotrivă, expresia realității și a ficțiunii, în narațiune amestecându-se elemente de memorialistică cu povești imaginare, ale căror construct epic are ca reper spațial orașul de la poalele Tâmpei.


Horia, personajul care reprezintă vocea narativă, este protagonistul cărții, elevul de liceu chinuit de reverii, de nostalgii provenite din lecturi, din reflecțiile despre iubire, viață, filozofie. Descoperind avatarurile iubirii platonice, adolescentul trăiește momente de angoasă și neliniște, alternate cu patos și reverii provocate de imaginea angelică a ființei iubite. În faza de început, obsesia secretă îl urmărește săptămâni de-a rândul, ascunsă de prieteni pentru a nu fi vulgarizată de eventualele lor comentarii.


„Această panteră superbă, traversând miragiile serii cu pași împărătești și reci, ca o madonă plecată din tablourile vreunui nordic pictor flamand!... Mina, care nu înceta să mă pasioneze cu aceeași intensitate morbidă, cu acelaș delir, cu aceeaș nebunie a primelor clipe în care am naugrafiat în oceanul privirilor sale...”
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!



Horia pare a se duce la școală doar pentru că afară e frig și nu poate hoinări pe străzi, căci liceul i se pare o închisoare anostă și inutilă. „Iarna viața e moartă la școală. Nu te tentează nici cel puțin să fugi de la ore. Ba din contra, parcă te-ar îmbia, mizerabila, să te chinuiești forțându-te să-ți bagi în cap, în capul tău viu și actual, minciunile unor creere senile, moarte cu secole mai înainte. Aveam în această privință o aversiune nepotolită pentru Istorie și Religie.”


Respingerea de care tânărul are parte, în cele din urmă, provoacă o demitizare a eternului feminin: „E prea târziu. Pe Mina am ucis-o în sufletul meu în vârtejul unei fascinații care a trecut. Dacă aș căuta-o, n-aș mai găsi-o decât ca pe o imagine... Dar, acum, e inutil s-o mai caut...”


Cartea are elemente de bildungsroman, eroul construindu-și devenirea sub influența spațiului și întâmplărilor exterioare, suferind o transfigurare la nivel intim prin integrarea experiențelor trăite ca adolescent: dragostea, prietenia, relațiile cu profesorii sau părinții, examenele, suicidul unui coleg.


Replică a cărții lui Alfred de Musset „La confession d’un enfant du siècle“, romanul lui Pericle Martinescu este, după cu afirmă autorul în Postfață, „un roman de dragoste și revoltă – sentimente caracteristice vârstei – în care sunt imprimate toate trăsăturile adolescenței secolului”.


Descoperă în biblioteca digitală alte cărți semnate de Pericle Martinescu!


Existențe și creații literare“, de Pericle Martinescu


Jurnalul intermitent“, de Pericle Martinescu


7 ani cât 70”, de Pericle Martinescu


Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim 1941-1945”, de Pericle Martinescu


Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu


Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu


Costache Negri“, de Pericle Martinescu
Excursie în Ciclade”, de Pericle Martinescu


Umbre pe pânza vremii”, de Pericle Martinescu


Sunt frate cu un fir de iarbă”, de Pericle Martinescu


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari