Istoria Dobrogei - Bibliografie Laerțiu (sec. III) - „Viețile, doctrinele și cugetările filozofilor vestiți”
16 Mar, 2024 16:16
16 Mar, 2024 16:16
16 Mar, 2024 16:16
ZIUA de Constanta
3171
Marime text
- Diogene Laerțiu a trăit în prima jumătate a secolului III. El a scris epigrame, care n-au ajuns în zilele noastre, și o culegere a biografiilor filozofilor importanți. „Viețile, doctrinele și cugetările filozofilor vestiți” este o compilație a cărei importanță constă în folosirea unor izvoare istorice pierdute astăzi. (ed. Gh. Ștefan)
În capitolul V este amintit geograful grec Demetrios din Callatis/Mangalia: „83. (...) Au fost douăzeci de [bărbați] vestiți cu numele Demetrios primul din Calcedon [Asia Mică/Turcia asiatică], (...), al șaselea Demetrios din Callatis care a scris o lucrare de geografie despre Asia și Europa în 20 de cărți.”
Editorul Gh. Ștefan (1899-1980) notează că Demetrios din Callatis a trăit în sec. III-II î. H. a scris una „dintre cele mai bune” lucrări despre regiunea Mării Negre. Scrierea istorico-etnografică este structurată geografic și a avut o „mare înrâurire” asupra cărților ulterioare pe această temă, fiind citat în acest sens Pseudo-Scymnos. .
În același capitol V este prezentat filozoful Heraclid din Callatis: „93. Au fost paisprezece [filozofi] cu numele Heraclid: primul chiar acesta de care vorbim (...). 94. (...), al cincilea Heraclid din Callatis sau din Alexandria [Egiptul elenistic], care a scris Succesiunea [în timp a filozofilor - notă G. Ștefan] în 6 cărți și Raționamentul lembeutic, din care cauză era numit și Lembos.”
Istoricul Gh. Ştefan notează că Heraclid s-a născut „probabil” la Callatis și a trăit între anii 170-146 î. H. la curtea regelui Ptolemeu VI Lagos, urmaș al lui Ptolemeu I Lagos, comandant și succesor al lui Alexandru cel Mare în Egipt. „Succesiunea” este un rezumat al operei omonime a lui Sotion, pe care Diogene a folosit-o pe larg ca sursă. El a mai scris „Istorii”, în 37 de cărți, și un rezumat al „Biografiilor” lui Satyros. Termenul grecesc „lembos” se traduce prin „corabie de război cu pinten de atac” (la prova).â
Bibliografie
Diogene Laertius, Lives of eminent philosophers with an English translation by R. D. Hicks, vol. I-II, Loeb Classical Library, London, 1925.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964 (CXV. Diogene Laertiu)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Origene (sec. II-III) - „Împotriva lui Celsus”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii