Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Satyros (sec. II î. H.)

ro

21 Jul, 2023 18:00 3591 Marime text
Vase getice din a doua epocă a fierului descoperite în Dobrogea. Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Gramaticul grec Satyros s-a născut în polis-ul Callatis (Mangalia), dar a trăit în localitatea Oxyrrhynchos din Egiptul elenistic condus de dinastia fondată de Ptolemeu, unul din comandanții regelui macedonean Alexandru cel Mare.
El a scris o carte de biografii, din care s-au păstrat doar câteva fragmente.
 
Într-un pasaj citat ulterior de grecul Athenaios (sec. II-III), Satyros menționează cucerirea Traciei de către regele macedonean Filip II (359 î. H. – 336 î. H.): „[Filip – notă G. Ștefan] a mai primit [ca zestre – n. G. Ș] și regatul molosilor [Epir], luând în căsătorie pe Olimpiada – de la care a avut pe Alexandru [cel Mare] și Cleopatra. Iar când a cucerit Tracia, veni la et Cothelas, regele tracilor, aducându-i pe fiica sa Meda și daruri multe. A luat-o în căsătorie și pe aceasta, aducând-o sub același acoperământ cu Olimpiada.”
Editorul G. Ștefan notează că Cothelas era „probabil” un rege get de la sud de Dunăre, citând în acest sens sinteza „Getica” (1926) a istoricului Vasile Pârvan (1882-1927).
 


Geții fuseseră menționați anterior de către grecii Ellanikos, Sofocle, Tucidide, Menandru și Herondas.
Filip II și Alexandru III cel Mare (336 î. H. – 323 î. H.) fuseseră amintiți anterior de Pseudo Calistene în „Viața și faptele lui Alexandru Macedon”.

Grecii, geții, ca ramură nordică a neamului tracilor, și macedonenii, menționați în izvoarele scrise grecești din epoca fierului, făceau parte din marea familie de popoare indoeuropene.
 
Bibliografie
Die Fragmente der griechischen Historiker (FGrHist), Part III, Berlin & Leiden, 1923-1958.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XXXIX. Satyros)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța – Vase getice din a doua epocă a fierului descoperite în Dobrogea. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citeşte şi:
Istoria Dobrogei – Bibliografie Nicandru (sec. II î. H.) – „Metamorfoze”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari