Istoria Dobrogei - Bibliografie Procopius (Sec. VI) - „Despre războaie” (Cărțile I, II, III, V)
24 Jan, 2025 17:00
24 Jan, 2025 17:00
24 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
462
Marime text
Procopius s-a născut în jurul anului 500 în Caesarea (Palestina romană), a făcut studii și în perioada 527-540 l-a însoțit pe comandantul Belisarius in campaniile din Persia, Africa de Nord și Italia. I s-au acordat titlurile de illustrios, patrikiosșipraefectusurbi, în 562. El era partizanul aristocrației senatoriale și era sceptic în privința creștinismuluiși a reformelor împăratului Iustinian (527-565). Procopius ascris „Despre războaie”în opt cărți: 1 și 2, războaiele cu persii; 3 si 4, războaiele cu vandalii; 5-8, războaiele cu goții. Aceastălucrareprezintă evenimente la care a fost martor ocular și a fost redactată între anii 540 și 553. În jurul anului 550, Procopius a scris o critică durăîmpotriva lui Iustinian, apărutăînsă după moartea împăratului și cunoscută azi sub titlul „Istoria secretă”. În tratatul „Despre zidiri”, redactat între 553-555, a descris construcțiile militare din epocă și a menționat informații importante pentru istoria militară, topografiași toponimia Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) din secolul VI.
Cartea I
În capitolul 8, este menționată revolta comandantului Vitalianus din provincia Sciția Mică împotriva împăratului Anastasius:
„3. Împreună cu aceștia era și Iustin[I, împărat 518-527 – nota editorilor români], care mai târziu, după moartea lui Anastasius [împărat 491-518], a ajuns împărat, precum și Patriciolus[comandantul barbarilor din Tracia – n. e. r.] cu fiul său Vitalianus. Acesta a ridicat armele împotriva lui Anastasius [513 – n. e. r.] și nu cu mult mai târziu a ajuns uzurpator... și Godidisclosși Bessas, goți din rândurile goților [Novae/Șviștov - Moesia Inferior – n. e. r.]care nu urmaseră pe Teoderich când a mers din Tracia[dioceză din care făcea parte și provincia Scythia Minor] în Italia [488 – n. e. r.], amândoi peste măsură de vrednici și pricepuți în treburile războiului.”
Cartea II
4, 1. Atunci a apărut și o cometă[decembrie 539 – n. e. r.] (...) 4. Îndată o oaste mare de huni [protobulgari - n. e. r.] a trecut fluviul Istru și s-a abătut asupra întregii Europe[Peninsula Balcanică – n. e. r ]. 5. Lucrul acesta se întâmplase de multe oriși mai înainte, dar nenorociri atât de mari și așa de multe la număr încă nu adusese nimeni oamenilor din părțile acelea. Din golful Ionic [Marea Ioniană dintre Italia, Albania și Grecia – n. e. r.] și și până la marginile orașului Bizanț [Constantinopol/Istanbul], barbarii aceștia pustiau pretutindeni toate ținuturile. (...). 6. Au pus stăpânire pe avuții, au luat cu dânșii 120 000 de prizonieri [cifră exagerată – n. e. r.]și s-au întors cu toții acasă, fără săîntâlnească nici o împotrivire din partea cuiva. 7. Mai târziu s-au mai întors de multe ori în aceste locuri și au pricinuit romanilor suferințe fără margini.
Cartea III
1, 10. Nu a fost chip săînfățișăm mai în amănunțime ținuturile din jurul Pontului Euxin, care se întinde de la Bizanț până la mlaștina Meotică[Marea Azov] deoarece barbarii de dincolo de fluviul Istru, numit șiDunăre, fac ca romanii să nu fie în stare să ajungă pe țărmul din părțile acelea. Se poate spune doar el din Bizanțși până la gurile Istrului este o cale de 22 de zile, care trebuie calculate la itinerarul Europei.
2, 2. Neamurile gotice erau și sunt și astăzi multe la număr și deosebite unele de altele, dar, dintre toate, cele mai mariși mai vrednice de luat în seamă sunt goții, vandalii, vizigoții și gepizii. Altădată li se spunea sarmați și melanhleni, iar unii îi numeau neamuri getice Iordanes – n. e. r.]. 3. Toți aceștia se deosebesc între ei prin nume, după cum am mai spus, dar încolo sunt în toate la fel. 4. Căci toți sunt albi la trup și cu părul blond, înalți la statură, frumoși la chip și folosesc aceleași legi. 5. Toți sunt de credința lui Arius[preot din Alexandria a cărui erezie fusese condamnată de Primul Sinod Ecumenic din 325 de la Niceea] și au o singurălimbă, numită gotică. Eu cred că la obârșie se trag cu toții dintr-un singur neam, iar mai târziu s-au deosebit după numele șefilor care i-au condus pe fiecare. 6. Acest neam locuia din vechime dincolo de fluviul Istru. (...)
2, 39. Goții au trecut lstrulși au stăpânit mai întâi Pannonia [Ungaria de la vest de Dunăre], apoi s-au așezat în ținuturile din Tracia, date de către împărat[Zenon (474-491) – n. e. r.]. 40. Acolo n-au stat mult timp, ci au pornit să cucerească Apusul [fostul Imperiu Roman de Apus 395-476]. (...)
Cartea V
27, 1. Acestea le săvârșiseră goții a treia zi după ce fuseserăînfrânțiîn luptele din fața zidurilor. Douăzeci de zile după căderea cetății Portus [Italia], a orașului și a portului, sosiră Martinusși Valerianus, aducând 1 600 de soldați călări. 2. Cei mai multi dintre ei erau huni [protobulgari], sclavini și anți, care își au sălașurile dincolo de fluviul Istru, nu departe de țărm. 3. Belisarius se bucură de venirea lor și socoti că de acum vor lupta împotriva dușmanilor [557 – n. e. r.] 27. E o deosebire, deoarece mai toți romanii și aliațiilor huni sunt arcași călări pricepuți, pe când goții nu-s pregătiți pentru astfel de luptă, ci călărețiilor mânuiesc de obicei numai lănciși săbii, iar arcașii sunt pedeștri și intrăîn luptă la adăpostul oștenilor cu arme grele. 28. Așadar călăreții, dacă nu se încaieră de aproape, n-au cum să se apere împotriva armelor aruncate de către dușmani și sunt nimiciți repede de loviturile primite, iar arcașii pedeștri nu pot înfrunta călăreții.
Bibliografie
ProcopiiCaesariensisOpera omnia, recognovit J. Haury. Editiostereotypacorrectior. Addenda et corrigenda adiecit Gerhard Wirth, Leipzig, 1962-1964.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970.(LV. Procopius din Caesarea)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Populația - PopoareProtobulgarii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii