Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Ereticii” din Dobrogea începutului de veac XX

ro

05 Sep, 2020 00:00 3542 Marime text

În volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ (apărut în 1999), unde istoricul Stoica Lascu a adunat cele mai preţioase documente de presă referitoare la provincia dintre Dunăre şi mare, regăsim un articol publicat în „Conservatorul Constanţei”, II, nr. 34, din 17 octombrie 1910.

Intitulat „Ereticii din Dobrogea”, textul aduce către cititori îngrijorarea autorului față de apariția, la Cernavodă, a unei grupări religioase care amăgește „minţile neştiutoare”. Este vorba de începuturile cultului adventist în România și de viziunea generală asupra acestor prime încercări de „spargere” a monopolului bisericii majoritare.



Articolul pare hilar astăzi, când există deplina libertate a credinței, iar „pocăiții”,  chiar dacă respectă Sabatul sau alte obiceiuri, credințe și practici, sunt acceptați de stat ca și culte oficiale, nemaifiind priviți cu „gânduri vrăjmăşeşti” sau satanizați ca odinioară.
 

„La Cernavodă a luat naştere de câtăva vreme o tovărăşie de oameni, care s'au depărtat de credinţa creştinească ortodoxă şi s'au rătăcit cu sufletele dela calea cea dreaptă a mântuirii. Acea tovărăşie eretică, caută să se întindă mai departe printre credincioşi şi chiar a isbutit până acum să amăgească minţile neştiutoare din două sate : unul Jigălia, din judeţul Ialomiţa, şi altul Harabagi, din judeţul nostru.
Rătăciţii, care au pornit astfel pe calea pierzării, învaţă pe oameni să prăznuiască Sâmbata în locul Duminicii, întocmai ca Evreii, şi să ardă sfintele icoane. Tot ei mai spun că nu trebue să dea niminea jurământ, dacă cum se obişnuieşte, la intrarea în slujbă şi când suntem chemaţi în armată. Românii le zic acestor eretici pocăiţi, iar numele lor cel adevărat este sabatişti, dela prăznuirea Sâmbetei, sau adventişti. Învăţăturile lor sunt primejdioase şi pentru mântuirea sufletelor creştineşti şi pentru siguranţa neamului nostru românesc. Apărarea ţării o face oştirea şi cine intră în armată e dator să jure credinţă către domnilor şi către ţară. Acela care nu vrea să dea jurământ înseamnă că nu voeşte să facă armată. Aşa că dacă s'ar lua lumea după învăţăturile pocăiţilor, ar rămâne ţara fără apărare şi duşmanii neamului nostru ar năvăli şi s'ar face stăpâni peste noi, ca în vremea Turcilor şi Muscalilor. Orice Român, care ţine la ţara lui, să nu dea ascultare la cele ce spun ereticii aceştia, căci toate îndemnările lor sunt pornite cu gânduri vrăjmăşeşti împotriva noastră.

 

 DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 


Învăţăturile pocăiţilor sau sabatiştilor nu sunt născocite în România; ele au fost aduse de venetici din ţara nemţească, pentru ca să sape credinţa noastră, pe care o avem din moşi şi strămoşi, şi ca să primejduiască neamul românesc, lăsându-l fără apărare. Prea sfinţia sa D. D. Nifon, Episcopul eparchiei noastre, a Dunării de Jos, a văzut rătăcirea acestor oameni şi, după ce s'a dus la Cernavodă şi la Harabagi, a făcut o carte pastorală către credincioşi, în care lămureşte tuturor greşelile pocăiţilor, ca să se ferească de ele. Oameni buni, păziţi-vă!”

 
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu


 
Dacă, în urmă cu 122 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța


Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Înfiinţarea filialei dobrogene a Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor - „Ne-am adunat aci la o serbare de frăţie“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Pledoarie a unui ziar dobrogean pentru armonie şi înţelegere între etnii

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Vizita regelui Carol I şi a principelui Ferdinand la Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari