Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:02 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Sulina, raiul de la capătul lumii

ro

03 Jul, 2024 17:00 969 Marime text
  • De câteori nu ți-ai dorit să explorezi ținuturi noi? O poți face mereu, inclusiv în Dobrogea noastră dragă. Sulina este combinația unică de frumusețe naturală, relaxare și aventură, făcând-o destinația perfectă pentru turiștii care caută un amalgam între liniște, istorie, tradiție și mare. Sulina merită explorată pentru că este vorba de o parte mirifică a țării noastre.
 
Istoria orașului
Se pare că prima atestare documentară a orașului datează din anul 950, atunci a fost menționată Sulina pentru prima dată în lucrarea „De AdministrandoImperio“ a lui Constantin Porfirogenetul. Mai târziu, abia în secolul al XIV-lea este menționată pe hărțile portulane, cel mai adesea fiind întâlnită cu denumirile de Selina, Sunne, Solina, iar mai târziu Sulina. Întotdeauna la Sulina navigația a fost dificilă, cauzată de depunerea bancurilor de nisip. Astfel, pentru a facilita navigația la gurile Dunării, se construiește la mijlocul secolului al XVIII-lea un far și clădiri administrative necesare, iar după 1875 se vorbește din ce în ce mai des despre regularizarea gurilor Dunării pentru a eficientiza navigația.
 
Populația așezării a fost una diversă, fiind formată din români, greci, italieni, evrei, ruși, turci și tătari, lipoveni, marea majoritate fiind interesați de activități comerciale, de activități de transport sau de producție. Tranzacții comerciale de import și export, cu o circulație intensă a vapoarelor, a șlepurilor și a corăbiilor, pe Dunăre și pe Mare au avut loc mai ales după 1950.
La Sulina se afla sediul Comisiei Europene a Dunării și își desfășurau activitatea consuli onorifici ai marilor puteri. Aici se afla reședința subprefecturii. Se dorea crearea unui post de guvernator al Sulinei, bine retribuit de autorități, prin implicarea activă a acestuia în dezvoltarea zonei.
 
Autoritățile locale au adoptat mai multe măsuri, printre care: au fost asanate bălțile, apa potabilă a fost adusă în localitate, pentru populație, dar și pentru aprovizionarea vapoarelor. Limba greacă a fost înlocuită cu limba română. S-a introdus electricitatea, pavarea străzilor și s-a introdus un sistem de canalizare, devenind astfel un adevărat oraș occidental. La începutul secolului trecut s-au implicat primarul Sterie Ionescu și S. Vidopol, ajutorul de primar.
 


O personalitate marcantă a județului Tulcea, dar și a Sulinei a fost D.D.Hagi Anton. Acesta era  doctor în științe politice, diplomă pe care reușise să o obțină  la Liege, în Belgia. A introdus cursa poștală Brăila - Sulina, cu vaporul Carmen Sylva, sub pavilion german mai întâi, iar mai apoi românesc.
 
A acordat sprijin comunităților de evrei, refugiați din Rusia, și a făcut publicitate pentru a construi linia ferată Constanța - Tulcea. Poate fi considerat un adevărat vizionar în ceea ce privește dezvoltarea așezării.
 
Poziție geografică
Sulina este situată în extremitatea estică a țării noastre, în partea de nord-est a județului Tulcea. Orașul deține un statut unic la nivelul țării noastre, este port la Dunăre și port la Marea Neagră. Morfostructural este un oraș liniar, având 6 străzi paralele cu fluviul, fiind orientate pe direcție vest-est și 13 străzi perpendiculare pe fluviu.


Sulina este un oraș mic, are puțin peste 3000 locuitori. Acest aspect demografic se datorează caracterului izolat al localității. La Sulina nu poți ajunge decât pe calea apei, Tulcea reprezentând unicul punct de acces, deplasarea efectuându-se în mod regulat cu nave de pasageri clasice sau rapide. Sulina este un loc ascuns de lume, care îți oferă un gust aparte, îți pictează un peisaj rustic și frumos care capturează însăși esența țării noastre.
 
Deoarece așezarea este parte componentă a Deltei Dunării, Sulina este supusă unui regim special de protecție a naturii, prin înființarea de către stat în anul 1993 a Administrației Rezervației Biosferei delta Dunării.
 
Turism
Dacă îți dorești să mergi la plajă într-un loc exclusivist, atunci nu poți să faci o alegere mai bună decât la Sulina. Această plajă se întinde pe o distanță de 6 kilometri de-a lungul țărmului Mării Negre și este una dintre cele mai fascinante atracții ale Deltei Dunării. Plaja din Sulina este o destinație populară pentru turiștii care caută să fugă de agitația vieții cotidiene. Copiii pot înota liniștiți, deoarece apa este puțin adâncăo bună porțiune de la mal. Aici, veți găsi o oază de liniște, o plajă cu nisip foarte fin, o apă limpede și o priveliște pitorească a Deltei Dunării. Plaja este amenajată existând toate facilitățile, dar, totodată, este un loc neatins de lăcomia comercială, unde nisipul este alb și fin, iar plaja este adesea „cotropită“ de petice de vegetație sălbatică. Am convingerea că o să îți placă să vii aici, cititorule drag!
 

În apropiere de aceasta există și alte atracții, cum ar fi faleza Dunării, farurile din Sulina, muzeul din Sulina, unde se pot afla informații despre cultura și istoria orașului. În plimbarea de-a lungul falezei, poți admira ruinele orașului și pescarii ce se întorc acasă cu plasele pline de pește sau terasele la care turiștii se bucură de masă tradițională.
 
Farurile din Sulina
Bineînțeles, nu poți trece prin Sulina și să nu admiri farurile din acest port bătrân. Farul Comisiei Europene a Dunării sau Farul Vechi a fost construit în 1870 și are o înălțime de 17 metri, având statutul de muzeu. Astăzi, turiștii pot urca în far pe o scară metalică interioară și se pot bucura de o priveliște inegalabilă. Farul Nou, botezat și Farul de aterizare este mult mai înalt, 48 metri, lumina lui putând fi văzută de la 19 mile marine. În Sulina, mai există încă două faruri gemene, astăzi ele sunt scoase din uz, nu sunt la fel de înalte, având 11, respectiv 13 metri, însă conferă o anumită autenticitate orașului.



Delta poate fi explorată cu barca, existând mai multe trasee care au drept punct de pornire din această localitate. De asemenea, mai pot fi vizitate bisericile din localitate.
 
Sulina este și va fi o atracție turistică și economică, întreprinzătorii putând obține venituri însemnate din exploatarea acestor resurse nebănuite. Din punct de vedere turistic ar putea fi promovată și valorificată mult mai mult.
         
Bibliografie selectivă:
Albumul dobrogean, Constanța, 1911.
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrulLiceuluiTeoretic „NicolaeBălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic șimembruînConsiliulConsultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a maimultorlucrărișistudiidespreMedgidia, despre Dobrogea șidespreclimatologie;
Autoare a unorstudiișicărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționaleșiinternaționale;
Implicareaînscriereaunorproiecte ERASMUS + șimobilitateîn state ale UE.

Citește și:

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari