Constanța acum 100 de ani O zi plină de ilegalități și condamnări la malul mării
30 Sep, 2024 17:00
30 Sep, 2024 17:00
30 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2798
Marime text
- Soldat condamnat la două luni de închisoare
- Atac al lupilor la un canton
- Masă oferită de militarii marinei române omologilor americani
- Jandarm împușcat de bandiți
Un prim subiect adus în discuție în numărul 22 din 30 ianuarie 1924 se referă la votul acordat de conducerea țării pentru contractarea unui credit în valoare de 30 de milioane de lei. Această sumă reprezintă contravaloarea achiziției de gaze asfixiante pentru armată.
„Vor «ai noștri» să combată
Și să vadă asfixiată
toată opoziția.
D`asta credite votează
Și cu gaze se`narmează
pregătesc miliția...”
Editorialul acestui număr este denumit „Pedeapsa valutară” și este semnat de Constantin Irimescu. Fondatorul ziarului abordează un subiect extern, anume devalorizarea monedei naționale a Franței – francul. El pune acest fenomen pe seama speculei, lucru care a condus și la scăderea banului nostru.
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Ziariștii aduc, din nou în atenția cititorului subiectul despre înmormântarea lui Lenin. Trupul său a fost depus într-un cavou și un milion de oameni au defilat dinaintea lui. Înmormântarea definitivă urma să se facă într-un mausoleu construit special.
O informație de la Roma este prezentată în acest număr. Aflăm că delegația României a organizat în data de 29 ianuarie 1924 o „recepție strălucită” la care au participat Musolini, Pasici, ambasadorii Angliei, Japoniei, Germaniei, Franței și Braziliei, alături de soțiile lor.
Autorul poeziei de la rubrica „Literare” este Nic. I. Butucescu. Titlul este „Dorul”. Redăm mai jos versurile:
„N’ai lăsat să-ți cadă pleoapa
Ca o umbră protectoare
Peste ochii plini de rană
N'ai lăsat ;
Si’ntr'ozi de sărbătoare
Au picat
Stropi de rouă
Boabe fine
Cristaline
Din noianul de durere
S'au prelins, pe fața albă
Ca pe o vale argintată,
Adâncind Calvarul
In obrajii albi ca varul
Dragostei nenorocite!...
Ai fugit Ia parcul verde
Sa-ți îneci amorul
Intr-o barca ce se pierde
In parfum de nuferi albi
Și in apa nemișcată
Ai privit înflorată !.
Chipul lui, era acolo.
Și de-atâta plâns
In grădină pe furiș.
Printre ramuri de migdale
A teșut în a ta cale,
Dorul, lung păinjeniș.”
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Ax. Poni a scris la „Cronica zilei” textul „Ea e...”. Sunt expuse două povești, cu protagoniști din Franța și România, care au ca fir narativ două posibile cazuri de adulter.
Soldat condamnat la două luni de închisoare
Iată ce se relata în „Buletinul juridic” al acestui număr:
- Tribunalul S. I. a condamnat pe Hafuz Omer din Medgidia, la 100 lei amendă și 1000 lei despăgubiri civile pentru contravenție; pe Stoian Maxim din Seimeni la 1800 lei amendă pentru furt; pe Aurel Neculau din Constanța la 500 lei amendă pentru abuz de încredere.
- Consilul de război a condamnat pe soldatul Ștefan Ion din regimentul 32 infanterie la două luni închisoare pentru furt de materiale.
Este publicată și reclama la cabinetului medicului B. Tatarski.
Conținutul editorial este continuat de mai multe telegrame externe și naționale. Iată titlurile: „Incidentele din Adunarea Națională greacă”, „Costul vieții la Berlin”, „Dispariția unui comerciant” (telegramă din Arad), „Consfătuirea averescanilor” (telegramă din București), „Incendiul din Oradia – Mare”, „Groaznica ciocnire de trenuri din Ardeal”, „Se așteaptă sosirea comisiunei de experți la Berlin”, „14 incendii într-o singură zi” (telegramă din București) și „Câștigurile depe urma inflațiunei monetare din Germania” (telegramă din Berlin).
Trecem pe plan local și aflăm că în dimineața zilei de 29 ianuarie, mai multe șlepuri aparținând firmei Frații Ghenciu in Brăila au fost surprinse de îngheț pe Dunăre, în apropierea comunei Cochirleni. Paznicul Ștefan Bărbulescu s-a înecat, când s-a întors din comună unde s-a aprovizionat, gheața spărgându-se sub el.
Atac al lupilor la un canton
Redactorii au informat că o haită de lupi au atacat în noaptea dinspre 29 către 30 ianuarie cantonul de cale ferată dintre stațiile Medgidia și Mircea Vodă. Un lup a fost împușcat de cantonierul Constantinescu.
Mai aflăm de un caz de înjunghiere comis de Dumitru Tudor din satul Nifon, comuna Balabancea, județul Tulcea, asupra soldatului Șerban Pătrașcu, din aceeași comună.
La rubrica „Prin dărac”, Arac expune derularea unui interviu de angajare, ce a degajat mult umor.
Cititorului îi sunt oferite informații în plus despre situația politică din Grecia, inserate în articolul „Desbaterile din Adunarea Națională greacă”.
Masă oferită de militarii marinei române omologilor americani
Parcurgând prima pagină a ziarului dăm de articolul „Oaspeții americani în orașul nostru”. Aflăm că în urmă cu două zile, la restaurantul hotelului „Regnier”, a avut loc un dejun oferit de ofițerii marinei militare române, în frunte cu amiralul Scodrea, ofițerilor americani, aflați în Portul orașului nostru, în frunte cu consulul Haven. Ziua următoare a fost organizat și un banchet la bordul iahtului – amiral „Scorpion”. Consulul Haven a ținut un toast pentru regele Ferdinand și pentru prosperitatea României.
Jandarm împușcat de bandiți
Altă știre din plan local este despre decesul jandarmului plutonier Grigorescu Ioan din comuna Carcaliu, județul Tulcea. Acesta a fost împușcat de bandiți, pe când se afla în casa văduvei Mistrania S. Timoftei.
Un alt caz de agresiune comis asupra unui jandarm s-a petrecut în comuna Parcheș. Jandarmul caporal Simion Marin îl excorta pe Petre Câmpeanu spre postul Parcheș, când a fost atacat de Grigore Pricop, Tudor Ichim, Gheorghe T. Ichim și Dumitru Gr. Pricop. Ei l-au lovit pe jandarm până l-au eliberat pe Câmpeanu.
La rubrica „Finanțe – Comerț – Economie”, primul articol este „O dispoziție a vămii”, în care vama anunță exportatorii și importatorii că orice reclamație făcută după ridicarea transportului din vamă față cu dispoziția art. 130 din legea generală a vămilor se va respinge.
Citește și: Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Urmează comunicatul emis de Casa de Împrumut pe Gaj a Agricultorilor din județul Constanța, prin președintele Ilie Mecu. Îl redăm integral mai jos:
„În repetate rânduri, verbal, prin comunicate și prin circulări la comune, și la cererile de înscriere la export, am pus: In totdeauna, în vederea plugarilor, cari exporteaza prin Casa noastră de Gaj, ca, pentru taxele de export, la care statul a renunțat în favoarea lor — și pe care ei le încasează în prețul cu care li se vând cerealele —,urmează a li se scădea din despăgubiri, circa lei 20000 de vagon. La cele trei vânzări de orz, efectuate în socoteala exportului in curs: prima cu 63000, a doua, cu 71.000 și a treia cu 73.500 lei vagonul, noi — prin alegerea celor mai favorabile momente de vânzare — am obținut pe lângă prețul cu care se vindea orzul pe piață la data vânzării noastre și pe lângă taxele de export — 22 lire sterline după cursul zilei respective încă 4.000 5000 lei în plus de fiecare vagon. Toate acestea ne facem datoria de a se aduce din nou la cunoștința plugarilor înscriși la export, fiindcă suntem informați că se găsesc anumiți speculanți, care căutând a profita de neștiința lor, încearcă să-l spolieze.”
În acest număr, rubrica „Navluri maritime” prezintă rutele și ce transportau navele astfel:
- Constanța – Cospoli – petrol
- Constanța – Pireu – cereale în sac și vărsate
- Constanța – Corfu – cereale vrac și în saci
- Constanța – Venezia – Triest – cereale
- Constanța – Hamburg – cereale vărsate și în saci
La „Mișcarea portului” aflăm că vasul intrat a fost italianul „Anna”, iar vasele ieșite au fost: englezul „Bulgarian”, englezul „Maronin” și olandezul „Maria”.
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Pe a doua pagină sunt prezentate următoarele informațiuni:
- D. George Georgescu președintele Camerei de comerț din localitate, va reprezenta Constanța, la consfătuirile lunare ale Uniuniei Camerilor de Comerț.
- Portul Lisabona a fost declarat contaminat de ciumă.
- Aflăm cu plăcere despre logodna d-lui Șt. Toma, grefier la tribunal, cu d-ra Constanța Olteanu din localitate. Transmitem felicitări tinerilor logodiți.
- In zilele de 1 și 4 Februarie, la cazarma de pompieri va avea loc controlul tuturor vitelor din oraș.
- D. deputat Constantin Alimănișteanu, a plecat astăzi la Bucureți.
- D-nii Ion Asan, Ion Costacea și N. Măldărescu au fost delegați în comisiunile pentru recesământul animalelor și vehiculelor pe anul 1924.
- Oficiul poștal din Constanța angajează imediat doi șoferi. Amatorii se vor adresa d-lui diriginte al oficiului.
- Încasatorul nostru Suliman Nasuria este invitat a trece de urgență pe la administrația ziarului nostru spre a preda socotelile și carnetul ce posedă cunoscând ca în caz contrariu ne vom adresa parchetului.
Spectacolele redate în acest număr sunt cele prezentate și în cel precedent.
Restul paginii este completat de mai multe anunțuri și reclame, similare cu cele din numărul anterior.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Ce se întâmpla la malul mării pe final de ianuarie? Un grup de minori a comis mai multe furturi și muncitorii din Port au cerut mărire de salariu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii