Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Comerțul să-şi vadă singur de treburile sale, fără înrîuriri politice cari nu i-au făcut totdeauna decît rău“

ro

19 Feb, 2022 00:00 3250 Marime text



La Tulcea, în urmă cu 110 ani, pe 19 februarie 1912, se alegeau membrii Camerei de Comerț din localitate.
În articolul publicat în ziarul „Conservatorul Tulcei”, antologat în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, se reexprimă nădejdea „ca pe viitor politica să fie scoasă de acolo unde ea nu are ce căuta” și comerţul să fie lăsat „să-şi vadă singur de treburile sale, fără înrîuriri politice cari nu i-au făcut totdeauna decît rău”.
În articol sunt atacați, indirect, liberalii care transformaseră Camera de Comerț în „tarabă politică”, exercitând presiuni electorale asupra comercianților tulceni.
 


„Duminica trecută s'a făcut alegerea a 16 membri pentru Camera de Comerţ din localitate. Alegerea a avut loc în localul şcoalei No.1 de băeţi şi s'a efectuat sub preşedinţia d-lui judecător Toma Niculescu, dela tribunal.
Lista membrilor a fost întocmită fără nici o deosebire de culoare sau de vederi politice, şi într'însa figura tot ceeace comerţul tulcean, din oraş şi judeţ, reprezinta mai demn şi mai cu greutate. Cu ocazia acestei alegeri, am avut de constatat un lucru care va face ca pe viitor politica să fie scoasă de acolo unde ea nu trebue să se facă, de acolo unde nu are ce căuta.

În adevăr alegerea a decurs în complectă linişte, fără nici o presiune din partea administraţiei, şi fără nici un amestec din partea altora străini de interesele comerciale. D. prefect Sfetescu, a voit prin aceasta să arate că în afacerile comerciale politica a avut de multe ori un rol funest, şi de aceea a intervenit ca pe lista ce se va alcătui să figureze persoane din orice partid politic, cu condiţiunea numai ca ele să întrunească calităţile necesare de buni cunoscători ai nevoilor comerţului şi cari să reprezinte cu demnitatea cerută această ramură de activitate care merge zilnic spre desvoltare şi propăşire.

Comerţul nostru, în faşe pînă mai acum cîţiva ani, a luat treptat aripi, s'a ridicat, s'a desvoltat şi a progresat mereu, aşa că pentru a se ajunge la complecta lui desvoltare, la o desăvîrşită desvoltare mai bine zis, - e nevoe de a-l distrage vicisitudinelor politice, condiţiune care, respectată, va întări mai mult această ramură menită a juca un rol de frunte în politica noastră economică şi financiară.
Lista aleasă Duminică, cu o covîrşitor de mare majoritate, se compune din d-nii: Ştefan Borş, Odisea Caravia, Gelescu D. Cialicoff, A. Avramide, Iancu Pacioff, Avram Petra (Sulina), Mineiu Marcoff, Ion Nicolau, Bechir Sulei man Sadicoglu, Dimitrie Stoiu Nedelcu, A.M. Davidsohn, Const. Crintea, M Nic. Prodanoff, Alexe A. Barbu (Măcin), Har. T. Flamaropol şi Ştefan Grigoriu (Babadag), persoane îndestul de cunoscute ca fiind cu toată greutatea cerută pentru interesanta lor misiune.

Exemplul de Duminică am dori să se urmeze şi în viitor, căci n'am mai vrea să asistăm la scandalosul spectacol de sub trecutul regim, cînd agenţii electorali intimidau pe comercianţi a-şi da voturile listei "guvernamentale", compusă din mulţi nepricepuţi, dar cari erau "liberali" şi deci trebuiau aleşi.

Se transformase atunci şi Camera de Comerț în tarabă politică, aşa cum ştiu liberalii să transforme toate instituţiile, fie ele chiar ale Statului.
Cu exemplul de Duminică, să sperăm că s'a rupt cu trecutul urîcios şi că pe viitor comerţul va fi lăsat să-şi vadă singur de treburile sale, fără înrîuriri politice cari nu i-au făcut totdeauna decît rău.”
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
 
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: imagoromaniae.ro
 
Citește și: #DobrogeaDigitală: „Cu înţelepciune, cu muncă şi constanţă, lucruri mari se pot face”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari