#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Destituiți din învățământ, dacă nu reiau cursurile
Răsfoind cele câteva numere ale publicației „Dobrogea Jună“, condusă, timp de patru decenii, de marele jurnalist Constantin N. Sarry, avem ocazia de a ne familiariza cu atmosfera și preocupările locuitorilor din Dobrogea primelor decenii ale secolului trecut.
Astfel, în numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924, unul dintre articole reflectă preocuparea părinților, sprijiniți de autoritățile constănțene, vizavi de inițiativa profesorilor urbei, care au decis să intre în grevă, „asemenea muncitorilor din port”. Probabil că instrucția și educația celor tineri era o prioritate la acea vreme, spre deosebire de timpurile actuale, când învățământul, subfinanțat și lăsat la voia întâmplării, nu mai interesează pe nimeni.
„Delegațiunea de părinți ai elevilor de liceu din Constanța în frunte cu d-nii : senator Ion N.Roman și deputat Paul Dobrescu, lângă cari s’a atașat și fratele celui din urmă, preotul Dobrescu, deputat de Ialomița, s’a prezentat alaltăieri d-lui ministru Angelescu, pe care l-au găsit foarte revoltat de atitudinea profesorilor din Constanța, cari au suspendat cursurile la clasele bugetare, asemenea muncitorilor din port cari nesatisfăcuți în pretențiunile lor, se pun în grevă.
DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!
La rugămințile insistente ale delegațiunei și în special ale d-lui Roman, d-l ministru al instrucției a cedat, cu adăugirea că dacă profesorii din Constanța nu-și vor relua astăzi Luni cursurile la clasele divizionare, vor fi destituiți din învățământ.”
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry
Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: captură YouTube/Ion Cantacuzino
Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Cu ce se mai ocupa poliția din Tulcea
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”
#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp