Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Apian (sec. II) - „Istoria romană”

ro

06 Jan, 2024 15:49 2207 Marime text

Grecul Apian s-a născut în marele centru cultural elenistic Alexandria (Egiptul roman) în jurul anului 100 și ulterior s-a mutat la Roma. El a fost primit în ordinul cavalerilor și a îndeplinit funcția de procurator Augusti (administrator financiar). Apian a scris o „Istorie romană” în 24 de cărți, ordonate după criteriul geografic, cartea XXIII referindu-se la războaiele dacice ale lui Traian. Din întinsa sa lucrare s-au păstrat numai prefața, cărțile VI-IX și XI-XVII, precum și fragmente din alte cărți. Principalele sale izvoare au fost analele Romei, Dionisiu din Halicarnas și Posidoniu, fiind interesat de cauzele mișcărilor sociale. Apian a decedat după anul 161.
 


În Prefață, istoricul grec îi menționează, între popoarele supuse de romani, și pe misii / moesii și tracii din zona Mării Negre: „3, 8. Trecând mai departe, ei [romanii] au poruncit și altor neamuri din jurul Pontului, atât misilor  din Europa, cât și tracilor  câți se află în preajma Pontului Euxin.”
De asemenea, Dunărea este prezentată ca graniță a statului roman, precizând că, din perspectiva romanilor, diferența dintre geți și daci era doar una de nume: „4, 15. Iar în Europa, mai cu seamă două fluvii – Rinul și Istrul   – mărginesc Imperiul roman. Dintre aceștia, Rinul se varsă în Oceanul de Nord [Atlantic], iar Istrul în Pontul Euxin. Înaintând în anumite locuri și dincolo de aceste fluvii, romanii stăpânesc pe unii din celții de dincolo de Rin și pe unii din geții de dincolo de Istru, pe care îi numesc daci.”
 


În Cartea IX, referitoare și la Iliria (vestul Peninsulei Balcanice), este amintită supunerea tribului tracic sud-dunărean al moesilor: „30, 85. Făcând o expediție împotriva moesilor, Marcus Lucullus, fratele lui Licinius Lucullus – care s-a războit cu Mitridate – ajunse până la fluviul unde sunt cele șase  orașe vecine cu moesii: Istros, <Callatis>, Dionysopolis, Odessos [Varna/Bulgaria], Messembria <și Apollonia> – de unde a dus la Roma statuia uriașă a lui Apollo, depusă pe muntele Palatin.
86. Nu am găsit nici o altă acțiune a republicii romane împotriva moesilor. Nici măcar nu au fost siliți să plătească bir sub August, ci abia sub Tiberiu, care - după August – ajunse conducătorul statului roman. (...)”
 


În Cartea XII, referitoare la Mitridate VI Eupator, regele Pontului (sec. II î. H. – sec. I î. H.), sunt menționați tracii, sciții și grecii mobilizați în armata acestuia împotriva romanilor: „13, 44. traci și sciți (...)>”
De asemenea: „15, 53. <(...) el  a adus sub stăpânirea sa, pe lângă multe neamuri ce-l înconjoară, și pe colhidieni, seminție războinică, iar dintre greci  pe cei ce locuiesc în Pont, ca și pe acei barbari ce locuiesc mai sus de aceștia. Mitridate recurge la ei ca la niște prieteni, ei fiind gata să facă orice le-ar cere. Este vorba despre sciți, tauri, bastarni, traci, sarmați și toți câți se află în jurul fluviilor Tanais [Don/Rusia] și Istru (...).>”
 
 
Bibliografie
Appiani Historia Romana ediderunt P. Viereck et A. G. Roos, Teubner, Leipzig.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XCII. Apian)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 

Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Ptolemeu (sec. II) - „Îndreptar geografic”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari