Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:32 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

ro

22 Mar, 2024 17:00 2811 Marime text


Grecul Athenaios s-a născut în Naucratis(Egiptul roman) la începutul secolului III. El a scris o carte „prețioasă”, în opinia editorului Gh.Ștefan (1899-1980), sub forma unor povestiri în timpul mesei. Dar din „Banchetul înțelepților”, lucrare în 30 de cărți, s-au pierdut cărțile I-II și părți din cărțile III și XI. În cele 15 cărți păstrate, Athenaios menționează informații și citate din diverși scriitori, în primul rând comediografi, dar și istorici, biografi, poeți, compilatori. Importanța lucrării stă în faptul că o bună parte din sursele folosite s-au pierdut, iar autorul a lucrat „cu pasiune și cu grijă”.
 
În Cartea V, Athenaios menționeazăexpediția antiromană inițiată în Peninsula Balcanică de Mitridate VI Eupator, conducătorul regatului elenistic al Pontului(nordul Asiei Mici/nordul Turciei asiatice) în perioada 119-63 î. H.: „50. (...) Alcătuiau garda lui personală regii armenilor și perșilor și dinaștii mărunți din jurul Lacului Meotic [Marea Azov/Rusia-Ucraina]și ai popoarelor care locuiescîntregulPont, pe o întindere de treizeci de mii de stadii [1 stadiongrec = 177 m]. (…) Din aceste motive el trimise împotriva [provinciilorromane ale]Traciei și Macedonieinumeroaseoștimarișitoateregiunile din Europa au trecutlaolaltă de partealui. (…)”
IstoriculGh. Ștefan notează căprintreregiunile din Europa aliate cu regale Mitridateîmpotriva Romei erauincluseșițărmurileeuropene ale Mării Negre.
 


În Cartea VII, este amintit somnul din Dunăre: „88. Latoşii. peşti ce se află în fluviul Nil, sunt mari şi au peste două sute de livre. Acest peşte cu solzii strălucitori e foarte gustos şi se pregăteşte în tot chipul, asemuindu-se grozav cu somnul care se găseşte în Istru ...”
În Cartea X, Athenaios îl citează pe înaintașul său grec Hellanicos (sec. )în ce privește obiceiul tracilor de a bea bere: „67. Hellanicos în Întemeieri spune că berea se pregăteşteşi din rădăcini, scriind astfel: tracii care beau bere pregătită din orz>".



În Cartea XIII,autorul evocă supunerea tracilor de către regele macedonean Filip II (359 î. H, - 336 î. H.): „5. (...)  Iar când cuceri Tracia, veni la el Cothelas, regele tracilor, aducându-i pe Meda, fiica sa, şi daruri multe. A luat-o în căsătorie şi pe aceasta şi a dus-o sub acelaşi acoperământ cu Olimpiada.”
În Cartea XIV,, scriitorul grec descrie obiceiul diplomatic al geților, citând în acest sens pe înaintașul său grec Teopomp (sec. ): „24. Mulţi dintre barbari trimit şi soliile lor însoţite de cântări din flaut şi chitare, pentru a îmblânzi sufletele inamicilor. [...] Astfel, Teopomp, în cartea a XLVI-a a Istoriilorsale, spune: Geţii cântă din citerelepe care le aduc cu ei, când se găsesc într-o solie>".
 


Bibliografie

AthenaeiNaucratitaeDeipnosophistarumlibri XV, recensuitGeorgiusKaibel, vol. I-III, Teubner, Leipzig, 1887-1890.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (CXVI. Athenaios)
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.

Citește și:
Istoria Dobrogei - BibliografieLaerțiu (sec. III) - „Viețile, doctrinele și cugetările filozofilor vestiți”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari