Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Hierocles (aec. VI) - „Ghid de călătorie”

ro

19 Oct, 2024 16:21 203 Marime text
  • Grecul Hierocles a trăit în secolul VI-lea. În anii 527-528, el a redactat un „Synecdemus” (Ghid de calatorie"), un indice istorico-geografic al provinciilor și orașelor din Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin). Hierocles  a folosit surse oficiale și prezentat un tablou al structurii geografice civile, nu religioase. El a reprezentat un izvor pentru împăratul-savant Constantin IX Porfirogenetul (secolul X), care îl numește „gramaticul". (ed. H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
 
Împăratul păgân reformator Dioclețian  (284-305) a reorganizat statul roman, reîmpărțind imperiul în 4 prefecturi, 12 dioceze și 101 provincii, din dioceza Tracia făcând parte și provinciile Scythia Minor și Moesia Secunda, rezultate din divizarea vechii provincii Moesia Inferior..
  
3 Constantinopol. Toate provinciile și orașele aflate sub administrația împăratului romanilor din Constantinopol sunt 64 de provincii și 935 de orașe, după cum apar rânduite mai jos. (...)
 


1 Moesia secunda. 5. Provincia Moesia, sub un guvernator, 7 orașe 
2 Marcianopolis [Devnea/nord-estul Bulgariei]
3 Odessos [Varna/estul Bulgariei]
4 Durostorum https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/invitati/istoria-dobrogei-geografie-localitati-durostorum-galerie-foto-690220.html
5 Nicopolis [Nikyup/centrul Bulgariei]
6 Novae [Sviștov/nord-estul Bulgariei]
7 Appiaria [Ryahovo/nord-estul Bulgariei]
8 Abrittos [Razgrad/nord-estul Bulgariei]
9 Scythia. 6, Provincia Scythia, sub un guvernator, 15 orașe
1 Tomis
2 Dionysopolis
3 Akrai
4 Callatis
5 Istros
6 Constantiana
7 Zeldepa [Abrit/Krușari/nord-estul Bulgariei]
8 Tropaeum
9 Axiopolis
10 Capidava
11 Carsium
12 Troesmis
13 Noviodunum
14 Aegissos
15 Halmyris
 


Bibliografie
Le Synekdemos d'Hierokles et l'opuscule geographigue de Georges de Chypre, texte, introduction, commentaire et cartes par Ernest Honigmann, Bruxelles, 1939 (Corpus Bruxellense Historiae Byzantinae. Forma Imperii Byzantini, fasc. 1).
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (XLVI. Hierocles)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 
Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Anonim (sec. VI) - „Expunere a geografiei pe scurt”
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari