2022 Retrospectiva demersurilor inițiate de ZIUA de Constanța dedicate memoriei culturale dobrogene
31 Dec, 2022 00:00
31 Dec, 2022 00:00
31 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3613
Marime text
- ZIUA de Constanța își urmează misiunea asumată în anul 2017, continuând și inițiind în anul 2022 numeroase proiecte dedicate memoriei culturale dobrogene, precum De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă, #DobrogeaDigitală - Acces universal la informație, #DobrogeaAcademică (denumirea străzilor Acad. Petre T. Frangopol și Acad. Marian Traian Gomoiu), #Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.
Cotidianul ZIUA de Constanța a marcat anul 2022 prin inițierea și susținerea a numeroase demersuri jurnalistice și culturale. Manifestările de anul acesta sunt o continuare firească a tuturor proiectelor începute în urmă cu cinci ani, în noiembrie 2017, pe când ZIUA de Constanța devenea, în premieră, ziarul regional care „punea la cale” primul eveniment ce avea să deschidă o inspirată și îndrăzneață serie de campanii dedicate Zilei Dobrogei, alegând drept dată aniversară ziua de 23 noiembrie, zi în care armatele române intrau în Constanța.
De la asumarea inițiativelor jurnalistice de promovare și conștientizare a valorilor și patrimoniului dobrogean din anul 2017 și până în prezent, ZIUA de Constanța a fost promotorul a mai multor proiecte, dintre care amintim, în ordine cronologică: lansarea primului fond documentar dobrogean online și primele 10 distincții Meritul Dobrogean, #RespectTeatru, Adrian V. Rădulescu - Ctitorul, #DobrogeaEtnică, #DobrogeaAcademică, Sub pronia dobrogeanului Dionisie Exiguul, #DobrogeaDigitală - Acces universal la informație, de la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă, #Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Milleannilas.
ZIUA de Constanța își continuă misiunea asumată în anul 2017, continuând și inițiind în anul 2022 numeroase proiecte dedicate memoriei culturale dobrogene, precum De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă, #DobrogeaDigitală - Acces universal la informație, #DobrogeaAcademică (denumirea străzilor Acad. Petre T. Frangopol și Acad. Marian Traian Gomoiu), #Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.
De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă
Pe 9 martie 2022, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, zi adoptată prin Legea 247/2011, cotidianul ZIUA de Constanța lansa proiectul De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Alba, un demers care ne oferă prilejul unui moment de reculegere pentru cei suferinzi până la moarte, pentru introspecții interioare despre cum a fost îngăduit așa genocidul colectiv.
Câți deținuți politici au fost în Dobrogea după 23 august 1944? Câți dintre deținuții politici au murit în detenție sau din cauza detenției? Acestea sunt câteva motive care justifică demersul jurnalistic de a comunica la nivel public informațiile aferente acestei perioade.
Deținuții politici erau oameni, erau reali, aveau nume și prenume, aveau vise, dorințe, planuri de viață. Ei au trăit o traumă colectivă, în cazul Dobrogei, în locurile fie de lângă noi, precum Cazino, Stadion, fie în apropierea noastră (vezi localitățile) și, mai mult ca sigur, am trecut pe lângă locul suferinței lor de nenumărate ori.
Deși în memoria colectivă în Dobrogea este prezent Canalul Dunăre - Marea Neagră, chiar dacă în trecutul recent au fost condamnați torționarii de la Periprava și, mai recent, odată cu începerea lucrărilor pentru restaurarea Cazinoului, a apărut dovada materială, lăsată de deținuții care lucrau acolo în anii ’50, harta ne completează informațiile, în sensul că oferă ansamblul celor 44 de locuri din județele Constanța și Tulcea, locuri purtătoare de memorie și care au nevoie să fie cunoscute.
În rubrica Memorialul Poarta Albă regăsiți numeroase articole, dar și documente, evenimente culturale, evocări, menite să readucă în atenție cele menționate mai sus.
#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație
În primele trei luni ale anului 2022, Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“ al ziarului ZIUA de Constanța s-a îmbogățit cu zeci de titluri datorită manifestului #DobrogeaDigitală - Acces Universal la informație lansat pe 2 ianuarie 2020 și dedicat zilei Dobrogei, eveniment consacrat personalității celui ce a fost Ioan Popișteanu, bibliolog-cercetător-editor-publicist, al cărui nume îl poartă biblioteca universității „Ovidius“ Constanța.
Mesajul central al acestei sărbători a venit de la nivel universitar-Biblioteca „Ioan Popișteanu“ a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Stefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, care au adus totodată în spațiul public primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din câteva zeci de cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Astfel că, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022, în cadrul categoriei Dobrogea și Biblioteca Univesității Ovidius Constanța au fost publicate o parte din lucrările disponibile în format digital din Biblioteca Ioan Popișteanu a UOC, alături de prezentări ale acestora.
#DobrogeaAcademică - denumirea străzilor Acad. Petre T. Frangopol și Acad. Marian Traian Gomoiu
Ca o continuare firească a proiectului #DobrogeaAcademică, la propunerea cotidianului ZIUA de Constanța, Consiliul Local Municipal a aprobat în ultima ședință din 31 octombrie a.c., schimbarea denumirii a două străzi din zona Campus Universitar din strada Cuarțului în strada Acad. Petre T. Frangopol, respectiv din strada Rubinului în strada Acad. Marian-Traian Gomoiu, în memoriacelor doi academicieni, născuţi şi crescuţi în Dobrogea, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, cu o prestigioasă şi recunoscută activitate ştiinţifică greu de egalat în domeniile de cercetare în care s-au remarcat: chimie şi biofizică, respectiv biologie şi ecologie.
Pe 10 iulie 2019, academicienii Petre T. Frangopol - membru de onoare al Academiei Române (d. 11 decembrie 2020) şi Marian-Traian Gomoiu - membru titular al Academiei Române (d. 25 februarie 2021) au primit titlul de Cetăţean de Onoare, în urma demersurilor iniţiate şi promovate de cotidianul ZIUA de Constanţa, în cadrul proiectului #DobrogeaAcademică - moment de conectare a comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti, Academia Română.
Iniţiatori ai acestui demers, alături de cotidianul ZIUA de Constanța, sunt: Universitatea „Ovidius” Constanţa prin Rector, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” prin Director, prof. dr. Vasile Nicoară, Comunitatea Elenă „Elpis”, prin președinte Traian Antoniadis și vicepreședinte Mihnea Hagiu, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, prin Comandant (Rector), Comandor Conf.univ. dr.ing. Toma Alecu, Muzeul de Artă Constanța prin Director Lelia Rus Pârvan, Editura EX PONTO prin editor Ovidiu Dunăreanu,conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, cotidianul Adevărul (Sînziana Ionescu şi Mariana Iancu) şi Feri Predescu, jurnalist.
#Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millennials
Academia Română, forul cel mai înalt cultural și științific, prin președintele Ion Aurel Pop și venerabilul director al Bibliotecii Academiei Române, ministrul Nicolae Noica, au deschis poarta pentru sărbătoarea Dobrogei.
Pe 23 noiembrie 2022, de Ziua Dobrogei, într-un cadru ales, Biblioteca Academiei Române a fost gazda lansării volumului „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, finalitatea materială a proiectului omonim inițiat și susținut de ZIUA de Constanța.
În aula Bibliotecii, au vorbit despre Dobrogea ministrul Nicolae Noica, prefectul Constanței, Silviu Iulian Coșa, președintele CJC, Mihai Lupu, primarul Constanței, Vergil Chițac, directorul ziarului ZIUA de Constanța, Claudia Tanislav, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici - directorul Bibliotecii Județene „I.N.Roman“ Constanța, dr. Delia Cornea - muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Ernest Oberlander-Târnoveanu, arheolog, numismat, director general al Muzeului Național de Istorie a României.
Au participat zeci de tineri, elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“, dar și politicieni, cercetători, directori de instituții de cultură.
Lucrarea s-a născut din nevoia de a reactualiza și structura informațiile patrimoniului arheologic dobrogean, respectiv cele 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României. Lucrarea este un volum colectiv, contributorii sunt arheologii responsabili științifici, reprezentanți ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“,ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea.Coordonatorul volumului este Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Volumul lansează o perspectivă nouă, în sens de arheologie publică, și abordează o serie de subiecte, precum conservarea patrimoniului arheologic, conexiunea dintre arheologie și turism, arheologie și educație.
Concret, proiectul a fost demarat în august-septembrie 2021, cu un grup de elevi și absolvenți de facultate - ei sunt generația Millennials din titlu -, care au călătorit săptămânal la toate cetățile Dobrogei, iar arheologii au conectat tinerii la cetățile antice prin informații.
Noi proiecte de anvergură în 2023
ZIUA de Constanța continuă să își ducă spre îndeplinire promisiunea și anunță noi proiecte pentru anul 2023, precum lansarea unui nou album dedicat Tezaurului de sculpturi de la Tomis, cu aportul nemijlocit al ziarului ZIUA de Constanța și al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu fotografii de artă realizate de Dana și Stephane Maitec.
Lucrarea va fi promovatăși susținută de Ministerul de Externe prin Institutul Cultural Român, în Europa și nu numai.
La mulți ani!
Citește și:
De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)
#Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație: La Mulți Ani, Dobrogea! 1878-2020 (video)
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Consiliul Local Municipal a votat! La propunerea ZIUA de Constanța, două străzi din oraș vor purta numele academicienilor dobrogeni, Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu (DOCUMENTE)
#Dobrogea144: La mulți ani, Dobrogea! Ziua Dobrogei, la Biblioteca Academiei Române
LIVE VIDEO+TEXT: „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean lansat la Academia Română (GALERIE FOTO+VIDEO)
Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa: Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti
#citeşteDobrogea2017. Biblioteca virtuală - Fondul documentar on-line „Dobrogea de ieri şi de azi“
#RespectTeatru: Incredibila memorie a teatrului constănţean. Un proiect marca ZIUA de Constanţa
#sărbătoreșteDobrogea: Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța (document)
#citeşteDobrogea: Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
#sărbătoreşteDobrogea141: Medalia „Dionisie Exiguul“, întru cinstirea primului dobrogean ce a calculat anul Întrupării lui Iisus Hristos
#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials: La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, ZIUA de Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii