Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:19 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Simonides (556 î. H. - 468 î. H.) - „Epigrame“

ro

05 Dec, 2019 00:00 4199 Marime text

Poetul grec Simonides (556 î. H. - 468 î. H.) din insula Keios a menționat în „Epigrame” fluviul Istros/Dunărea.
 
Simonide s-a născut în 558 î. H. în insula Keios/Ceos din arhipeleagul Ciclade din Marea Egee. A trăit la Atena și în regiunea Tesalia din centrul Greciei. A murit în 468 î. H. în Sicilia.
 

 
Cărturarii din Alexandria elenistică (Egiptul post-Alexandru cel Mare) îl considerau unul din cei 9 mari poeți lirici greci antici.
 
Ca și în alte cazuri de izvoare greco-romane, scrierile sale s-au păstrat fragmentar.
În Epigrame, Simonide menționează Istros/Dunărea: „O, Geraneia, împresurată de neguri, stîncă aducătoare de nenorociri, de ce n-a izbutit el să vadă Istrul cel îndepărtat și Tanaisul cel lung, care vine de la sciți?”
Acest text reprezintă o epigramă/un epitaf pe care Simonide îl închina unui naufragiat.
Dunărea fusese menționată anterior de Hesiod în Teogonia.
 
Ca și Dunărea, se vărsa în Pontos Euxinos/Marea Neagră și Tanais/Don, unde locuiau sciții  indoeuropeni, se vărsa în Marea Azov, legată de M. Neagră prin strâmtoarea Kerci.
 
În sec. VIII-VI î. H. a avut loc colonizarea greacă a Mării Mediterane și a Mării Negre („roirea grecilor”), ca urmare a creșterii demografice și a scăderii fondului funciar înregistrate în orașele din Grecia. În consecință, în timpul vieții lui Simonide se aflau în plină dezvoltare polis-urile de pe litoralul vest-pontic, situate în apropierea Dunării de Jos: Orgame/Argamum, Histria/Istria, Tomis/Constanța, Callatis/Mangalia și Dionysopolis/Balcic (Cadrilater/Bulgaria).
 
Bibliografie cronologică
 
THEODOR BERGK & EDUARD HILLER, Poetae Lyrici Graeci, III, Teubner, Leipzig, 1914.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964., (III. Simonides)
MARCEL DETIENNE, Simonide de Ceos ou la secularisation de la poesie, „Revue des Etudes Grecques”, LXXVII, 1964/2, no. 366-368, 405-419.
DAVID A. CAMPBELL, Greek Lyric Poetry, Bristol Classical Press, 1982.
DAVID A. CAMPBELL, Greek Lyric, III & IV, Loeb Classical Library, 1991 & 1992
JOHN H. MOLYNEUX, Simonides: A Historical Study. Wauconda, IL, 1992
ORLANDO POLTERA, Le langage de Simonide. Etude sure la tradition poetique et son renouvellement. Bern: Peter Lang, 1997
DEBORAH BOEDEKER & DAVID SIDER, [eds.] 2001. The New Simonides: Contexts of Praise and Desire, New York & Oxford: Oxford U. Press – USA, 2001. (A collection of essays on the Simonides papyri.)
LUIGI BRAVI, "Gli epigrammi di Simonide e le vie della tradizione", Filologia e critica, 94. Roma: Edizioni dell'Ateneo, 2006.
ANDREJ PETROVIC, Kommentar zu den simonideischen Versinschriften, „Mnemosyne, Bibliotheca Classica Batava. Supplementum, 282”, Leiden, Brill, 2007.
ORLANDO POLTERA,. Simonides lyricus: Testimonia und Fragmenta. Basel, 2008. (The remains of his lyric poetry, with a commentary in German.)
RICHARD RAWLES, Simonides the Poet: Intertextuality and Reception. Cambridge, 2018.

Sursa foto: „Analele Dobrogei“, anul 9, vol. 2, 1928, publicație disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța 
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Bibliografie Arktinos (sec. VII î. H.) - „Etiopia“

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari