Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei – Bibliografie Menandru (343 î. H. – 292 î. H.) – „Agricultorul”

ro

02 Jul, 2023 08:39 3677 Marime text

Grecul Menandru (343 î. H. – 292 î. H.) a trăit în marele polis  Atena.

El este considerat cel mai important comediograf după Aristofan (450 î. H. – 385 î. H.) și a fost imitat apoi de romanii Plaut (250 î. H. – 184 î. H.) și Terențiu (185 î. H. - 159 î. H.).


Din cele peste 100 de comedii ale sale s-au păstrat fragmente. (ed. G. Ștefan)

Pe blogul „Just reading my books”, Anca Georgiana Marcovici precizează că Menandru era nobil și bogat, fiind respectat de filozofi și regi. Ea menționează patru dintre comediile acestuia: „Fata din Samos”, „Fata cu cosița tăiată”, „Arbitrajul” și „Omul din Sikyon”. De asemenea, citează idei înțelepte din textele comediografului grec: „Recunoștința e plăcută la momentul oportun.”; „Noblețea e necesară pentru a sluji prietenilor.”; „Preferații zeilor mor tineri.”; „Când ești tânăr, ascultă-i pe cei mai în vârstă.”; „Puterea dă cuvintelor impresia de adevăr.”; „Timpul vindecă toate rănile.”; „Sensul ascuns se găsește în cuvintele nerostite.”; „Cuvântul este leacul suferințelor omenești.”; „Omul rău după vorbă se cunoaște.”; „Vorba bună e ca un leac pentru un suflet rănit.”; Trăim cum putem, și nu cum vrem.”; „A trăi numai pentru sine nu înseamnă a trăi.”; „Tăcerea poate fi cea mai grea acuzație.”; „Nu conving cu vorba, ci cu caracterul.”; „Oamenilor le stă în fire să facă greșeli.”; „Cu timpul, orice adevăr iese la iveală.”; „Nu râde de bătrânețe, fiindcă te îndrepți către ea.”

„Agricultorul”

„31... Myrina: Din întâmplare vine spre noi sclavul acelora, Daos.”

Editorul G. Ștefan notează că grecii în general și atenienii în particular cumpărau și sclavi din regiunea Mării Negre, al căror număr era probabil mare, din moment ce numele de dac, daos, devenise sinonim cu cuvântul sclav în piesele lui Menandru.

Piesă incertă

Fr. 794-795: „Așa suntem noi, tracii toți, și mai ales geții  – mă mândresc că mă trag din neamul acestora din urmă: nu suntem din cale afară de cumpătați. Nici unul din noi nu ia o singură femeie, ci zece, unsprezece sau douăsprezece și unii chiar și mai multe. Când se întâmplă să moară cineva care n-a avut decât patru sau cinci neveste, oamenii din partea locului spun: Bietul de el n-a fost însurat, n-a cunoscut iubirea.”

Și contemporanul Heraclid  din Pont menționa poligamia tracilor.


Despre traci scriseseră anterior grecii Arctinos , Ellanikos, Sofocle, Aristofan, Tucidide, Xenofon, Platon, Androtion, Aristotel, ClearhTeofrast, Heraclid și Scylax.

Despre geți scriseseră anterior grecii Ellanikos, Sofocle și Tucidide.

Tracii și grecii făceau parte din familia de popoare indoeuropene , din care se individualizaseră în epoca bronzului anterioară (mil. II î. H.).

La rândul lor, geții făceau parte din familia de popoare tracice, din care se individualizaseră în epoca fierului (mil. I î. H.), când sunt menționați în izvoarele scrise grecești.



Bibliografie cronologică

Menandri quae supersunt, edidit A. Koerte, vol. I-II, Teubner, Leizpig, 1938-1953.

GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XXXII. Menandru)

MARCOVICI ANCA GEORGIANA, Menandru, „Just reading my books”, 6 decembrie 2018

https://justreadingmybooks.wordpress.com/2018/12/06/menandru-cca-343-291-i-hr/


Sursa foto: ZIUA de Constanța 

Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citeşte şi:

Istoria Dobrogei - Bibliografie Scylax (sec. IV î. H) – „Călătorie pe mare de-a lungul țărmurilor locuite ale Europei, Asiei și Libiei”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari