Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:08 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucătăria rațională 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul

ro

05 Oct, 2015 00:00 45659 Marime text


Carnea de peşte este gustoasă, uşor de digerat şi favorabilă funcţiunilor sistemului nervos central, prin bogăţia sa în fosfor. Carnea de peşte se consumă proaspătă sau conservată. Carnea proaspătă este cea mai indicată.

Peştele proaspăt se cunoaşte după următoarele caracteristici:

  • branhiile care se găsesc sub operculi (urechi) să fie roşii;
  • ochii să fie limpezi, strălucitori;
  • solzii tari, lucioşi;
  • carnea tare, elastică, să nu se desfacă uşor de pe oase. Împuns cu degetul să nu facă scobitură. Dacă peştele nu este proaspăt, dă intoxicaţii foarte grave.
Peştele se curăţă de solzi cu un cuţit de la coadă spre cap. Să se scoată solzii în aşa fel încât să nu se taie pielea. Se scot şi branhiile şi se pune sare. Se taie pe burtă de-a lungul şi se curăţă de intestine, dar cu grijă să nu se arunce şi lapţii sau icrele dacă sunt. La crap, la baza capului cu şira spinării, există un oscior mic „osul pătrat" care este amar şi trebuie scos. Peştele, odată curăţat, se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se fierbe în apă fierbinte, cu puţină sare. Este fiert când aripioarele se smulg uşor. Se fierbe în 15—20 minute, iar peştii mari în jumătate de oră. Peştele de mare se fierbe fără zarzavaturi. Peştele de apă dulce se fierbe cu legume de supă, adică morcov, pătrunjel, ceapă etc. Toate speciile de peşti din ţara noastră sunt gustoşi.
Mâncăruri din crap

Crapul trăieşte în râuri şi lacuri sau în crescătorii. Cel mai gustos este crapul de râu. Când se foloseşte crapul pentru gătit, trebuie să i se scoată osul pătrat şi amar de la baza capului şi branhiile de sub opercuri (popular urechi).
  • Crap rasol

Ingrediente
  • 1 crap,
  • 3-4 cartofi,
  • 1 morcov,
  • 1 ceapă,
  • 1 pătrunjel,
  • 1/2 ţelină,
  • o foaie de dafin,
  • piper boabe,
  • sare
Mod de preparare
Se pune într-o cratiţă să fiarbă legumele curăţate şi spălate, dar fără cartofi. Se curăţă de solzi şi se spală crapul, se scot branhiile, se scoate osul amar de la baza capului se îndepărtează intestinele apoi se aşază pe grătarul unei tăvi speciale de gătit peşte sau într-o tavă lungă în care să încapă peştele întreg. Se toarnă peste el zeama în care au fiert legumele. Peştele trebuie acoperit cu această zeamă. Se pun cartofii curăţaţi şi spălaţi lângă peşte. Se lasă să fiarbă 20 de minute. Când este fiert, se scoate cu grijă şi se pune pe o farfurie lungă. Se toarnă peste el puţină zeamă în care a fiert şi se stropeşte bine cu zeamă de lămâie. Se garniseşte cu cartofii fierţi, de zarzavaturi fierte înainte şi pătrunjel verde tăiat mic. Se poate servi şi cu sos de usturoi, maioneză sau untdelemn şi lămâie.
  • Crap prăjit

Ingrediente
  • 1 crap,
  • făină,
  • untdelemn,
  • sare,
  • lămâie
Mod de preparare
Se curăță şi se spală crapul ca în reţeta precedentă, se taie bucăţi şi se sărează, se dă prin făină şi se prăjeşte în untdelemn încins. Se serveşte stropit cu zeamă de lămâie şi pătrunjel verde tocat.
  • Crap pane

Ingrediente
  • 1 crap de 1 kg,
  • 1 ou,
  • făină,
  • pesmet,
  • untdelemn,
  • sare,
  • lămâie
Mod de preparare
Se curăță crapul şi de solzi şi de intestine, se spală şi se taie bucăţi. Se presară bucățile se peşte cu puţină sare, se trec prin faină, se dau prin ou bătut, apoi prin pesmet se prăjesc în untdelemn încins, la foc domol. Pe fiecare bucată de crap se pune câte o felie de lămâie şi se serveşte la masă. Se stropeşte cu zeamă de lămâie.
  • Crap în sos de vin

Ingrediente
  • 1 kg crap,
  • sare, piper,
  • 4—5 căţei usturoi,
  • 3—4 cepe;
  • o frunză de dafin,
  • boabe de piper,
  • 2 pahare vin,
  • 2—3 roşii,
  • 2 ardei graşi,
  • 3—4 felii de lămâie,
  • 1 pahar untdelemn
Mod de preparare
Se curăță peştele, se presară cu sare şi piper. Se lasă aşa 45 minute. Între timp se taie ceapa în felii subţiri şi se trage în untdelemn până se face aurie. Se adaugă usturoiul, frunza de dafin, boabele de piper, vinul, roşiile curăţate de pieliţe şi semințe şi tăiate felii, ardeii graşi la fel, feliile de lămâie dar cu coaja galbenă rasă. Acest sos se pune într-o tavă lungă specială cu grătar şi peste el se aşază peştele. Dacă nu avem tavă specială, se pun în cratiţă beţişoare de lemn foarte curate şi pe care se aşează peştele după ce s-a uns cu untdelemn şi se toarnă şi sosul. Se dă la cuptor la foc domol şi din când în când peştele se udă peste tot cu zeamă din sos. Se lasă o oră să se rumenească bine. Se serveşte cald sau rece.
  • Plachie de crap

Ingrediente
  • 1 crap,
  • 5—6 cepe,
  • 1 pahar untdelemn (240 g),
  • o lămâie,
  • 7—8 roşii,
  • 1 pahar de vin (250 g),
  • pătrunjel verde,
  • piper, sare.
Mod de preparare
Se curăță peștele. Se spală se taie bucăţi şi se unge cu zeamă de lămâie, sare şi piper. Se taie ceapa felii. Se curăţă roşiile de pieliţe şi seminţe şi, se taie felii. Se spală și se taie mărunt pătrunjelul verde şi felii de lămâie curăţate de coajă, se pune într-o tavă untdelemn, se aşează ceapa uşor rumenită şi roşiile, pătrunjelul . Se aşază peştele peste legume, se toarnă untdelemn şi vin. Se dă la cuptor la foc omol pentru 30 de minute; se unge cu sos pe deasupra din când în când. Se ca servește cald, dar este foarte bun şi rece.
  • Crap pescăresc în saramură

Ingrediente
  • 1 crap,
  • sare, cimbru,
  • 2—3 căţei de usturoi,
  • o ceşcuţă untdelemn (50 g )
  • 1 pahar saramură din 1 pahar apă şi 3 g sare
Mod de preparare
Se curăţă peştele şi se taie bucăţi. Se ia o tablă groasă, se presară pe ea sare se pune pe foc, iar când este fierbinte se pun bucăţile de peşte şi se prăjesc pe ambele părţi. Când sunt gata prăjite se iau, se pun fierbinţi într-o cratiţă şi imediat se picură peste ele puţin untdelemn şi câteva feliuţe foarte subţiri de usturoi şi cimbru. Se acoperă bine cu capacul şi se lasă 1/2 oră. După aceea se toarnă peste ele saramura se acoperă şi se lasă aşa până se răceşte. Se serveşte cu mămăliguţă caldă.
  • Marinată de crap

Ingrediente
  • 1 crap mai mare,
  • boabe de piper,
  • sare, untdelemn,
  • 2—3 foi de dafin,
  • 4—5 linguri cu făină,
  • o lămâie,
  • oţet
Mod de preparare
Se curăţă peştele, se spală, se şterge cu un şervet, se taie bucăţi, se sărează, se dau prin făină, şi se prăjesc în untdelemn pe ambele părţi. După ce s-au prăjit toate se pun în borcan de sticlă şi se toarnă peste ele oţet de vin îndoit cu apă după gust, fiert cu boabe de piper, frunze de dafin şi sare. Feliuţe de lămâie curăţate de coajă, se pun în borcan peste peşte. Oţetul trebuie să fiarbă câteva clocote bune, apoi se toarnă numai călduţ peste peşte. Se pun capacele la borcane și se pun în cămară. 
  • Crap în aspic

Ingrediente
  • 1 kg crap,
  • 1 morcov,
  • 1 pătrunjel,
  • 2 pahare cu vin alb,
  • câteva boabe de piper
  • 1 foaie dafin,
  • 2 linguri oţet,
  • 2 căţei de usturoi,
  • 500 g ciuperci,
  • 1 os de mânzat de la picior sau 5 foi de gelatină
Mod de preparare
Se spală osul de mânzat şi se pune la fiert, la foc mic, să fiarbă încet 3—4 ore până când zeama se lipeşte de degete. Se curăţă, se spală şi se pun la fiert legumele. După ce au fiert, se aşază în supa lor peştele curăţat şi spălat şi se adaugă ciupercile, vinul, piperul, frunza de dafin, usturoiul, oţetul şi se lasă să fiarbă încet 25 minute. Când peştele este fiert, se scoate şi se aşază încet pe o farfurie mare, ovală şi adâncă.  În jurul peştelui se aşază ciupercile. După ce a fiert bine supa de os, se lasă să se limpezească şi apoi se toarnă încet peste peşte. Se lasă la rece să se închege aspicul.
  • Crap Ia proţap

Ingrediente
  • 1 kg crap,
  • sare,
  • cimbru
Mod de preparare
Se curăţă peştele, se spală, se taie în două de-a lungul şirei spinării şi se înfige fiecare parte în proţap. Se aşază proţapii, înfipţi oblic în pământ, înclinaţi spre mijlocul focului. Se prăjesc pe ambele părţi. Să nu stea peştele în fum, ci deasupra jarului. Când este gata se presară cimbru.
  • Crap cu usturoi

Ingrediente
  • 1 crap,
  • mujdei,
  • sare,
  • zeamă de lămâie
Mod de preparare

Se curăţă crapul de solzi şi de intestine, se spală şi se taie bucăţi; se scoate osul amar de la baza capului. Bucăţile de crap se presară cu sare, zeamă de lămâie şi se ung cu untdelemn. Se pun la grătar să se frigă sau se prăjesc în untdelemn. Se servesc calde cu mujdei şi cu mămăliguţă.
  • Crap cu sos de vin

Ingrediente
  • 1 crap,
  • 1 pahar vin,
  • 1/2 pahar untdelemn (120 g),
  • 1 lingură bulion de roşii,
  • lămâie,
  • usturoi,
  • sare, piper boabe,
  • pătrunjel verde tocat
Mod de preparare
Se curăță crapul, se spală şi se presară cu sare şi puţin piper. Se ia o tavă lungă şi se pune crapul în ea cu câţiva căţei de usturoi, câteva boabe de piper, untdelemn şi bulionul de roşii. Se presară pe crap felii de lămâie şi se dă la cuptor. Când este aproape gata se toarnă un pahar cu vin, se lasă să mai fiarbă şi se serveşte cald, în sos.
  • Ghiveci de crap

Ingrediente
  • 1 kg crap,
  • sare,
  • 2 cepe,
  • 1 morcov,
  • o mînă de fasole verde şi una de mazăre,
  • 1 castravete verde,
  • 1 pătrunjel,
  • 1 ardei gras,
  • o bucăţică de varză,
  • 3—4 boabe de piper,
  • 1/2 pahar apă,
  • 1 pahar untdelemn
Mod de preparare
Se curăţă peştele, se taie bucăţi, se sărează şi se lasă în cratiţă pe masă. Se curăţă legumele şi se taie feliuţe subţiri şi se pun să fiarbă cu piper, cu sare şi cu untdelemn la cuptor. Când sunt aproape gata se adaugă bucăţile de peşte şi se lasă să fiarbă împreună până este când gata. Se serveşte cald sau rece.
  • Crap umplut I

Ingrediente
  • 1 crap de 1 și 1/2 kg,
  • 2 cepe,
  • sare, piper,
  • pătrunjel verde,
  • o lingură muştar,
  • o ceaşcă cu smântână (250 g),
  • 2 ouă,
  • 2 linguri pesmet,
  • 1 cartof fiert,
  • 2 sardele (se poate şi fără),
  • apă
Mod de preparare
Se curăţă peştele de solzi şi de intestine şi apoi se scoate pielea de pe carne încet, să nu se rupă. Se scoate carnea de pe oase, se toacă fin şi se amestecă cu ceapa tocată, sare, piper, pătrunjel verde tocat, muştar, smântână, 2 ouă întregi crude, 2 linguri pesmet fin, cartoful fiert şi făcut pastă şi cine doreşte şi două sardele tocate, din care s-au scos oasele. Se amestecă totul până se obţine o pastă şi cu ea se umple pielea de crap. Se coase pielea pe unde s-a rupt şi se pune într-o cratiţă. Se toarnă deasupra o ceaşcă cu smântână şi puţină apă. Se unge mereu cu sosul în care stă, tot timpul cât este în cuptor.
  • Crap umplut II

Ingrediente
  • 1 crap mare,
  • 1 pahar untdelemn (220 g),
  • 2 cepe,
  • 50 g stafide,
  • piper, sare,
  • 1 măr,
  • 50 g nuci măcinate,
  • icrele de la crap,
  • 1/2 franzeluţă,
  • 1 pahar cu lapte,
  • 1 castravete murat,
  • 4—5 măsline,
  • 1 pahar cu vin alb
Mod de preparare
Se curăţă peştele de solzi, se spală, se taie pe burtă în lung, se scot icrele (dacă are şi intestinele). Se  curăță capul de branhiile de sub operculi (urechi) şi se scoate osul amar de la baza capului. Se pun într-o tava patru linguri cu untdelemn şi ceapa tăiată mic şi se lasă pe foc să se înmoaie bine. Apoi se lasă deoparte să se răcească. După ce s-a răcit se amestecă cu stafidele, nucile, mărul ras pe răzătoare, sare, piper, icrele spălate şi fără pieliţe şi cu pâinea înmuiată în lapte şi stoarsă bine. Se amestecă totul bine şi se umple cu această compoziţie peştele Se coase burta peştelui şi se aşază într-o tavă pe un sos preparat din untdelemn, ceapă tăiată solzi, castravete murat tăiat bucăţele mici, 4—5 măsline fără sâmburi şi vin. Se dă tava la cuptor şi se lasă să se frigă încet.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii