Bucătăria rațională Budinci ca la bunica acasă
Bucătăria rațională: Budinci ca la bunica acasă
25 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6813
Marime text
Budincile sunt preparate culinare uşor de digerat şi gustoase. Se pot prepara din diferite alimente combinate cu ouă. Sufleurile se prepară din diferite alimente amestecate cu albuşuri spumă şi sos alb. Sunt uşoare şi gustoase. Ruladele se prepară dintr-o cocă anumită amestecată cu ouă şi în care se pune o umplutură.
-
Budincă de brânză de vaci cu stafide
- 500 g brânză de vaci
- 5 ouă
- 2 linguri (50 g) griș
- 1 lingură unt (25 g)
- 2 linguri cu stafide
- 3 linguri (90 g) zahăr
- zahăr vanilat
Se sfărâmă bine brânza de vaci cu o furculiţă sau se dă prin sită şi se amestecă apoi cu griş, gălbenuşurile bătute, stafide, zahărul şi albuşurile spumă; se pune într-o formă unsă cu unt. Se dă la cuptor să se coacă. Când este gata se răstoarnă pe o farfurie şi se presară zahăr vanilat. Este indicat pentru suferinzi să se pună în cuptor la copt în baie de apă. Este mai dietetic. Se serveşte cu un sirop de fructe sau dulceaţă.
-
Budincă de pâine şi brânză de vaci
- 5-6 felii de franzelă albă
- 200 g brânză de vaci
- 1/2 I lapte
- 2 ouă
- 1 lingură unt (25 g)
- 1 legătură pătrunjel verde
Se înmoaie feliile de franzelă în laptele amestecat cu ou bătut. Se amestecă apoi şi se zdrobesc cu o lingură feliile de franzelă cu o parte din brânza de vaci şi cu pătrunjel verde tocat, până se face ca o pastă. Restul de brânză se amestecă cu ou. Se unge o formă cu unt, se aşază un rând de pastă de franzelă, un rând de brânză amestecată cu ou şi deasupra iar pastă de franzelă. Se toarnă restul de lapte, se pun bucăţele de unt şi se dă la cuptor.
-
Budincă de parmezan
- 9 ouă
- 80 g unt
- 5 linguri smântână
- sare
- 6 linguri parmezan ras
- 6 linguri făină
- 2 linguri cu pesmet
Se freacă untul, se adaugă câte un gălbenuş şi se freacă după fiecare, se pune smântâna, sare, făina, parmezanul şi se amestecă bine după fiecare. La urmă se pun albuşurile bătute tare până nu mai cade de pe tel şi se amestecă uşor. Se unge o formă încasabilă cu unt şi se toarnă compoziţia, se dă la cuptor cu focul potrivit. Nu se deschide cuptorul 15 minute. Se serveşte în forma în care a fost copt.
-
Budincă cu smântână
- 5 ouă
- 4 linguri (80 g) făină
- 2 pahare cu smântână
- sare
- vanilie
Se bat bine gălbenuşurile, se adaugă sare, smântână şi se amestecă. Se pune făina şi apoi albuşurile spumă. Se unge o formă cu unt şi pesmet şi se toarnă compoziţia. Se coace în baie de apă la cuptor. Se serveşte cu unt fierbinte pus deasupra sau sirop de fructe.
-
Budincă de clătite cu carne şi ciuperci
- 500 g carne de vacă
- 1 lingură plină unt (30 g)
- 1 pahar smântână (250 g)
- 2 cepe
- 250 g ciuperci
- 2 ouă
- făină
- lapte
- 1/2 pahar cu vin
Se fac clătite din 2 ouă, făină şi lapte 10-12 clătite. Carnea se prepară ca pentru pateuri. Ciupercile se toacă şi se pun să fiarbă cu vin şi cu pătrunjel verde, la cuptor. Se amestecă ciupercile cu carnea şi se umplu clătitele, se aşază una peste alta într-o formă unsă cu unt şi se toarnă peste ele smântână; Se pun 10 minute la cuptor.
-
Budincă de clătite cu brânză de vaci şi sos
- 5-6 clătite
- 500 g brânză de vaci
- 2 mâini de stafide
- 1 lingură smântână (25 g)
- 4 ouă, 2 linguri (50 g) unt
- 1/2 lingură (10 g) făină
- zahăr
- sare
Pentru sos: 200 g smântână, 1 ou, 1 lingură unt (25 g).
Se freacă brânza cu unt, se amestecă cu 4 gălbenuşuri frecate, cu zahăr şi se adaugă stafidele şi apoi albuşurile spumă. Se ia câte o clătită, se pune pe ea un strat din brânză preparată. Se aşază clătitele una peste alta într-o formă şi deasupra să fie o clătită fără brânză. Se dă la cuptor. După ce au stat 10 minute în cuptor, se toarnă deasupra smântână amestecată cu ou şi puţin unt. Se pune din nou la cuptor pentru 10 minute. Se serveşte caldă.
-
Budincă de clătite cu spanac
- 10-12 clătite
- 1 kg spanac
- 25 g sau 1 lingură smântână
- 20 g (1 lingură) făină
- sare
- pesmet
- 1/2 pahar cu lapte
Se spală foarte bine spanacul în 5-6 ape, se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare. Când este fiert se scurge, se toacă bine şi se amestecă cu 1/2 pahar lapte, făină, unt, puţină sare şi se lasă să fiarbă mestecând mereu până scade bine. Se ia o cratiţă de mărimea clătitelor, se unge cu unt şi se pune câte o clătită şi câte un strat de pireu de spanac răcit., Deasupra să fie o clătită şi peste această clătită se toarnă o ceşcuţă mică cu lapte în care s-a bătut un ou. Se dă la cuptor pentru 15 minute.
-
Budincă de clătite cu carne
- 1 ou
- 500 g carne
- 2 cepe
- 25 g (1 lingură) unt
- rare, piper
- 10-12 clătite preparate din 2 ouă
- făină şi 1/2 litru lapte
- 1/2 ceaşcă sos de roşii
- 1 lingură sos alb
Se prepară clătitele. Se dă carnea prin maşina de tocat de două ori împreună cu ceapa. Se pune sare şi puţin piper. Se pune într-o cratiţă unt sau untdelemn, se pune şi carnea şi se lasă să fiarbă încet până scade tot sucul lăsat şi începe a se rumeni. Când este gata se pune ou şi se amestecă cu o lingură de sos alb. într-o cratiţă se aşază alternativ câte o clătită şi un rând de carne. Se toarnă 1/2 ceaşcă sos de roşii şi se dă la cuptor. Când a scăzut sosul se bate un ou şi se toarnă deasupra şi se mai lasă la cuptor 2-3 minute. Se serveşte caldă.
-
Budincă de clătite cu nuci
- 5 ouă
- 40 g (11/2 lingură) unt
- 90 g sau 3 linguri zahăr pudră
- 300 g lapte
- 60 g sau 3 linguri cu făină
- un praf de sare
- untdelemn
- 250 g nuci măcinate şi amestecate cu zahăr pudră şi vanilie
Se bat gălbenuşurile, se adaugă untul, zahăr pudră şi se amestecă bine. Se adaugă laptele şi făina, sare, se amestecă bine şi apoi albuşurile bătute spumă. Se unge foarte puţin o tigaie cu untdelemn şi se toarnă câte o ceşcuţă (de cafea) cu compoziţie şi se prăjeşte numai pe o parte. După ce s-au preparat toate clătitele se ia o formă, se pune câte o clătită cu partea prăjită în jos şi se presară pe ea nuci măcinate. După ce s-au pus toate clătitele se dă la cuptor pentru 10 minute. Se serveşte caldă.
-
Budincă de orez cu mere I
- 125 g orez
- 1/2 litru lapte
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 10 mere
- 2-3 linguri cu zahăr
- vanilie
Se fierbe orezul în lapte şi când este aproape gata fiert se adaugă vanilie, zahăr şi ouăle bătute. Merele se curăţă de coajă. Se iau şase mere şi se scobesc. Se pun să fiarbă cu un pahar cu apă şi 100 g zahăr. După ce merele s-au înmuiat se scot pe o farfurie. Celelalte patru mere rămase se taie felii subţiri şi se pun în apa rămasă de la primele mere fierte. Se lasă să fiarbă bine până se face o marmeladă. Această marmeladă se amestecă cu orezul fiert. Se unge o formă de sticlă incasabilă sau o cratiţă cu unt şi se pune în ea orezul. Peste orez se înfig merele fierte întregi, până la fund, adică se încorporează în orez. în scobitura fiecărui măr se pune dulceaţă de orice fel, dar e preferabilă dulceaţa de vişine. Se dau la cuptor ia foc mic pentru 25 minute.
-
Budincă de orez cu mere II
- 1 litru lapte
- 250 g orez
- 2 ouă
- zahăr
- 1 kg mere
- scorţişoară pisată
Se fierbe laptele cu orez şi când este gata se adaugă zahărul, scorţişoara, se amestecă şi se lasă să se răcească. Se pun gălbenuşurile şi se amestecă, apoi se pun albuşurile bătute spumă amestecând uşor. Se curăţă şi se taie merele felii subţiri. Se unge o formă cu unt, se pune un rând de orez, un rând de mere şi apoi restul de orez. Se dă la cuptor.
-
Budincă de gris cu stafide
- 1 litru lapte
- 200 g griş
- 3 ouă
- 3-4 linguri zahăr (90 g)
- 1 lingură unt (25 g)
- pesmet
- stafide
- zahăr vanilat
Se pune laptele să fiarbă cu zahăr şi vanilie; când clocoteşte se toarnă grisul în ploaie amestecându-se mereu să nu se prindă şi se fierbe până se îngroaşă. Se lasă apoi să se răcească. Se amestecă cu gălbenuşurile puse pe rând, stafidele şi albuşurile bătute spumă. Se toarnă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Se dă Ia cuptor pentru 30-40 minute.
-
Budincă de tăiței cu brânză de vacă
- 250 g tăiţei
- 200 g brânză de vaci
- 2 ouă
- zahăr după gust
- 50 g stafide
- 2 linguri (50 g) smântână
- 2 linguri (50 g) unt
- vanilie
Se fierb tăiţeii în apă cu sare. Se strecoară şi se limpezesc cu apă rece. Se amestecă brânza de vaci cu unt, un ou, zahăr, stafide, vanilie, smântână şi apoi totul cu tăiţeii. Se unge o formă cu unt, se pune compoziţia şi se toarnă deasupra un ou bătut şi se dă la cuptor.
-
Budincă de cornuri
- 10 cornuri
- 2 ouă
- 1 litru lapte
- 2 linguri smântână
- 500 g brânză de vaci
- stafide
- 2 linguri zahăr
Se taie cornurile în lung în două, se înmoaie în 1/2 I lapte. Se unge o formă cu unt şi se pune un rând de cornuri, un rând de brânză amestecată cu stafide, zahăr şi smântână şi iar cornuri şi tot aşa până se termină. Se bate 1/2 litru lapte cu gălbenuşurile şi se toarnă deasupra. Se dă la cuptor.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii